TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Ervaar het

imposante

Spitsbergen

ONTDEK Spitsbergen

Spitsbergen

Spitsbergen omvat een eilandengroep in de Noordelijke IJszee op 1300 kilometer van de noordpool en op 565 kilometer ten noorden van Noorwegen, waar het officieel deel van uitmaakt. In 1194 is de naam ‘Svalbard’ voor het eerst genoemd in een IJslandse tekst waar het land wordt beschreven als ‘land van koude kusten’. De naam ‘Spitsbergen’ is aan de eilanden gegeven door de Nederlander Willem Barentsz in 1596, toen hij onderweg was naar Nova Zembla op zijn zoektocht naar een noordelijke route naar Azië.

Spitsbergen bestaat uit drie grote eilanden (Spitsbergen, Nordaustlandet en Edgeøya) en ongeveer 80 kleinere eilanden. Er zijn verschillende nederzettingen op Spitsbergen, waarvan Longyearbyen met ongeveer 2000 inwoners de grootste is. Ny Ålesund is een internationaal onderzoekscentrum met ongeveer 40-100 inwoners (afhankelijk van de tijd van het jaar). Barentszburg is het centrum van de Russische mijnactiviteiten en heeft ongeveer 500 inwoners. Er zijn geen wegen die deze nederzettingen met elkaar verbinden.

Seizoenen, weer & klimaat

Tussen 19 april en 23 augustus geniet Longyearbyen van de middernachtzon, terwijl de zon in de periode tussen 28 oktober en 14 februari nooit boven de horizon uitkomt. Een gigantisch verschil dus. In de zomer (juni – augustus) verdwijnt de meeste sneeuw, bloeien er bloemetjes en is er een rijk vogelleven. Er zijn volop mogelijkheden voor outdooractiviteiten in deze periode. Dit is dan ook de populairste periode voor reizigers om naar Spitsbergen te gaan.
Ondanks het feit dat Spitsbergen zo dicht bij de noordpool ligt, is het klimaat relatief mild vergeleken met andere gebieden op dezelfde breedtegraad. In Longyearbyen is de gemiddelde temperatuur -14°C in de winter en +6°C in de zomer. Mist is niet ongewoon in de zomerperiode en het weer kan snel omslaan. Ook zijn er vaak grote plaatselijke verschillen. Lees meer over het weer en klimaat.

Flora en fauna

Ongeveer 60% van het land is bedekt met grote en kleine gletsjers en op slechts 6% vind je vegetatie. De meest vruchtbare gebieden vind je rondom de fjorden aan de binnenkusten. De vegetatie krijgt maar heel kort de tijd om te groeien in het zomerseizoen en dankzij de lage temperaturen en relatief kale bodem zullen er geen hoge bomen of planten groeien. Toch zijn er zo’n 100 verschillende soorten planten te vinden op Spitsbergen. Wel moet je als reiziger goed uitkijken dat je de vegetatie niet vertrapt of plukt, want dit kan permanente schade aanrichten.
Er leven veel dieren op Spitsbergen, waaronder veel soorten vogels. Zo vind je hier alken, drieteenmeeuwen en noordse stormvogels die hier broeden, maar ook verschillende soorten ganzen en eenden, zoals de eidereend. Andere dieren die je hier kunt tegenkomen, zijn rendieren, poolvossen en ijsberen. Een groot aantal ijsberen leeft op het noordoostelijk gelegen eiland Nordaustlandet. In de wateren rondom Spitsbergen en aan de kust leven verschillende soorten walvissen (waaronder de beluga), zeehonden (zoals baard- en ringrobben) en walrussen.

TOP 3 REIZEN NAAR Spitsbergen

reis naar Spitsbergen expeditiecruise
Spitsbergen 10 DGN
vanaf 4.100,-

Expeditiecruise: Rondom Spitsbergen

  • Fjorden en gletsjers
  • Marien leven
  • Unieke Nordic cultuur
expeditiecruise naar Spitsbergen
Spitsbergen 8 DGN
vanaf 3300,-

Expeditiecruise IJsberenspecial

  • Bootreis
  • Gletsjers en fjorden
  • Wildlife spotten

Inspiratie voor Spitsbergen

Wil je ook een mooie reis naar Spitsbergen maken, maar weet je nog niet zo goed wat je er kunt meemaken? Lees hier meer achtergronden over deze zeer noordelijk gelegen eilandengroep.

Pyramiden Spitsbergen
Spitsbergen

Pyramiden op Spitsbergen, de geschiedenis van dit afgelegen stadje

LEES DIT VERHAAL image title
Longyearbyen Spitsbergen Svalbard
Spitsbergen

Longyearbyen, Spitsbergen

LEES DIT VERHAAL image title
Seed Vault Spitsbergen Svalbard
Spitsbergen

De Seed Vault op Spitsbergen

LEES DIT VERHAAL image title

Impressies