TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Bezoek het land

van vuur en ijs,

IJsland

ONTDEK IJsland

IJsland

IJsland wordt ook wel het land van contrasten genoemd: het land van “Fire and Ice”, waar hagelwitte sneeuw op zwarte stranden neerdaalt, waar immense gletsjer het panorama vormen van gloeiendhete, spuitende geisers.

Met een oppervlakte van 103 duizend vierkante kilometer (2 ½ keer Nederland) en een bevolking van 332 duizend inwoners is dit het dunst bevolkte land van heel Europa. Wanneer je erbij stilstaat dat zo’n 64% van die inwoners in de hoofdstad Reykjavik woont, begrijp je dat het buiten de grotere nederzettingen op z’n zachtst gezegd ‘vrij rustig’ is.

De extreme natuur van IJsland trekt bezoekers van over de hele wereld. Nergens is de natuur zó prominent aanwezig. Kokende lava, de scheidslijn tussen het Noordamerikaanse en het Euraziatische continent loopt dwars door het eiland en nergens ter wereld kun je in de kloof tussen twee continenten duiken. IJsland is extreem en ruig. Als je een echte natuurliefhebber bent, dan is dit jouw ultieme reisbestemming.

SEIZOENEN, WEER EN KLIMAAT OP IJSLAND

Het klimaat is subarctisch. Toch zorgt de Noord-Atlantische stroming dat de temperaturen gemiddeld hoger zijn dan locaties op eenzelfde hoge breedtegraad. De meeste kusten blijven in de winter vaak zelfs sneeuwvrij.

Over het algemeen is de zuidkust warmer, natter en winderiger dan het noorden. De hooglanden in het binnenland zijn het koudste deel van het land.  De lager gelegen binnenlanden in het noordelijke deel van het eiland zijn dor en droog.

FLORA EN FAUNA IN IJSLAND

Op IJsland leven 1300 soorten insecten. Dat lijkt veel maar is in feite bar weinig. Het enige landzoogdier dat op IJsland leefde toen de mens voor het eerst kwam was de poolvos. De dieren die er tegenwoordig leven zijn allemaal door de mens geïmporteerd, zoals de wilde IJslandse paarden en de IJslandse schapen. Daarnaast worden de kusten bevolkt door grijze zeehonden, bultruggen en bevolken enorme vogelkolonies met name de Westfjorden.

Sinds de bevolking van het eiland in de 12e eeuw is het eiland flink ontbost. Destijds was het grootste deel van het eiland begroeid met oerbossen. Tegenwoordig kampt zo’n driekwart van het eiland met erosie ten gevolge van de ontbossing.

TOP 3 REIZEN NAAR IJsland

autorondreis op IJsland
IJsland 15 DGN
vanaf 2978,-

Hoogland Compleet

  • Vulkanen
  • Gletsjers
  • Schiereiland Snæfellsnes
11-daagse Noorderlichtreis naar IJsland
IJsland 11 DGN
vanaf 1830,-

Noorderlicht, vulkanen en geisers vanuit vakantiehuisjes

  • IJsbergenmeer Jökulsárlón
  • Golden Circle
  • Zwarte stranden
fly en drive reis naar IJsland 4x4
IJsland 5 DGN
vanaf 1626,-

U-Drive 4WD vijf dagen

  • Zwarte zandwoestijnen
  • Geothermische gebieden
  • Golden Circle
Akureyri activiteiten Laufas
IJsland

Akureyri, 10 activiteiten in de hoofdstad van het Noorden

LEES DIT VERHAAL image title
Golden Circle zelf rijden Strokkur Geysir
IJsland

De Golden Circle zelf rijden: onze reistips

LEES DIT VERHAAL image title
Askja reizen informatie
IJsland

Naar de vulkaan Askja reizen

LEES DIT VERHAAL image title