TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

De GLETSJERS

EN FJORDEN VAN

Groenland

ONTDEK Groenland

Groenland

Een ruiger en onbewoonbaarder eiland dan Groenland is er niet. Het grootste eiland ter wereld wordt omringd door de meest prachtige ijsbergen en staat verder bekend om zijn gigantische gletsjers en kustplaatsjes met felgekleurde huizen. Het is een bestemming die je prima kunt ontdekken in een groep, maar het is steeds populairder om dit bijzondere eiland op individuele basis te bezoeken.

Wie dit land wil verkennen en een weekvullend programma wil samenstellen, zal dat veelal moeten doen door (dag)excursies te boeken. Veel geboekte excursies zijn bijvoorbeeld gletsjerwandelen, walvissenspotten, een boottocht naar de ijsbergen, een helikoptertour over de fjorden, een hondensledetocht of een sneeuwscootertocht. Maar ook meerdaagse excursies waar je thuis bij de lokale bevolking overnacht, zijn populair.

Seizoenen, weer en klimaat in Groenland

Groenland heeft een arctisch klimaat en de gemiddelde temperatuur komt niet hoger uit dan 10 °C  in de warmste zomermaanden. De luchtkwaliteit in Groenland behoort tot de beste in de wereld, mede door de ligging in het hoge noorden en de aanvoerroute van letterlijk ‘frisse lucht’.

In het zuidelijke deel van het land en de binnenste delen van de lange fjorden, kan de temperatuur echter oplopen tot boven de 20 °C in juni, juli of augustus. Door de prima kwaliteit van de lucht en de lage luchtvochtigheid, kun je vaak enorm ver zien, soms wel meer dan 100 kilometer. Houd hier dus rekening mee bij je planning. Een bergkam in de verte kan vele malen verder blijken te zijn dan je verwacht.

De zee rond Groenland beïnvloedt het klimaat op het land. Daarom zijn de warmste en droogste plekken tijdens de zomermaanden de locaties dichtbij de ijskap. In alle delen van het land is het weer lokaal veranderlijk en het kan variëren van fjord tot fjord en van vallei tot vallei.

De luchtvochtigheid in Groenland is over het algemeen erg droog en daardoor zijn de gevoelstemperaturen bij lange na niet zo koud als men zou verwachten. Aan de kust is de lucht natuurlijk vochtiger en daar voelt het dus wel sneller fris aan.

Flora en fauna

Hoewel ruim 80% van Groenland is bedekt met ijs, heeft het land toch een grote variëteit aan begroeiing en dieren. Het noordoostelijke deel van het eiland is het grootste nationale park ter wereld.

Groenland is maar liefst 315 plantensoorten rijk, variërend van arctische mossoorten tot dwergwilgen. Er is vrijwel geen begroeiing die hoger wordt dan een meter. Onder de grote landzoogdieren zijn de muskusos, het rendier, de ijsbeer en de witte Arctische wolf. Andere bekende zoogdieren in Groenland zijn de poolhaas, de lemming, de hermelijn en de poolvos.

Zeedieren die rond Groenland voorkomen zijn beloega walvissen, blauwe vinvissen, Groenlandse walvissen, vinvissen, bultruggen, dwergvinvissen, de narwal, de griend en de potvis.

TOP 3 REIZEN NAAR Groenland

groepsreis naar Oost-Groenland
Groenland 10 DGN
vanaf 3669,-

Terug naar de wildernis, Oost-Groenland

  • Kajakken in de natuur
  • IJsbergen en gletsjers
  • Typisch Groenlandse cultuur
bootreis in Groenland
Groenland 6 DGN
vanaf 3282,-

Varen langs de westkust van Groenland

  • Boottocht
  • West-Groenland
  • Gletsjers en ijsbergen
wandelreis naar Oost-Groenland
Groenland 10 DGN
vanaf 3725,-

Bevroren Reuzen, Oost-Groenland

  • Fjorden en gletsjers
  • Wandelen
  • Groenlandse cultuur
feiten over Groenland
Groenland

21 Feiten over Groenland

LEES DIT VERHAAL image title
Nuuk hoofdstad Groenland reis
Groenland

Nuuk, de kleurrijke hoofdstad van Groenland

LEES DIT VERHAAL image title
Arctic Circle Trail Groenland
Groenland

Arctic Circle Trail, Groenland

LEES DIT VERHAAL image title

Impressies