TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Verken de

ongerepte

Faeröer eilanden

ONTDEK Faeröer

Faeröer

De Faeröer eilanden vormen een archipel dat bestaat uit 18 eilanden in het midden van de Noord-Atlantische Oceaan, ten noordwesten van Schotland en halverwege tussen IJsland en Noorwegen. Van de eilanden zijn er 17 bewoond en één onbewoond.

De naam betekent waarschijnlijk ‘schapeneilanden’ (Deens: får betekent schaap; øer betekent eilanden) en dit zou helemaal terecht zijn: op de eilanden leven meer schapen dan mensen. Je kunt naar de Faeröer met de veerboot of het vliegtuig.

De eilanden zijn een autonoom grondgebied van Denemarken, hoewel ze politiek streven naar een grotere onafhankelijkheid. De eilanden hebben een bevolking van bijna 50.000 inwoners en een eigen taal en cultuur.

Wanneer je de Faeröer bezoekt, kun je nergens meer dan 5 kilometer zijn verwijderd van de oceaan. Het landschap wordt gedomineerd door steile bergen, kliffen en prachtig groene heuvels die regelmatig worden doorkliefd door stroompjes en riviertjes.

Het wegennet van de Faeröer eilanden is bijzonder goed. Op een paar kleinere eilanden na zijn alle eilanden met elkaar verbonden, ofwel via (zee)tunnels, ofwel via bruggen.

Seizoenen, weer en klimaat op de Faeröer

Op de Faeröer heerst een zeeklimaat en het weer is heel onvoorspelbaar. Het kan dan ook zeer snel omslaan onder invloed van de omliggende oceaan. Het ene moment heb je een stralende zon met op de achtergrond een grote mistbank langs een berg, aan de andere kant van diezelfde berg kan het op hetzelfde moment stromen van de regen.

Tijdens de zomer worden de eilanden vaak omgeven door een mysterieuze mist. De golfstroom ten zuiden van de eilanden tempert het klimaat. De havens op de Faeröer vriezen bijvoorbeeld nooit dicht en de gemiddelde wintertemperaturen zijn zeer matig, gezien de toch wel vrij hoge breedtegraad.

Als er sneeuwval is, dan is dat maar van korte duur. De gemiddelde temperatuur op de Faeröer schommelt in de winter rond 3 °C en in de zomer kan het 11 °C worden. De aangevoerde lucht vanaf de oceaan is echter altijd fris en zuiver en is dus een verademing, ongeacht het seizoen.

De beste tijd van het jaar om de eilanden te bezoeken is tussen begin juli en eind augustus.

Flora en fauna

Op de eilanden wonen anderhalf keer zoveel schapen als mensen, ongeveer 70.000. De vogelpopulaties zijn echter nog vele malen groter. De steile kliffen vormen een veilige plek voor de ruim 305 soorten vogels die hier ofwel permanent leven, ofwel op doortocht zijn.

Geschat wordt dat er ongeveer 2 miljoen paar zeevogels verblijven, waaronder de grootste kolonie stormvogels in de wereld. De meest iconische vogel van de Faeröer is waarschijnlijk wel de Puffin, de papegaaiduiker.

TOP 3 REIZEN NAAR Faeröer

Vakantie naar Faeröer Individuele rondreis met gids
Faeröer 8 DGN
vanaf 1826,-

De Faeröer, een ‘all-round’ ervaring

  • Individuele reis met gids
  • Varen langs de kust
  • Traditionele Faeröerse cultuur
Autorondreizen Faeröer Eilanden
Faeröer 6 DGN
vanaf 1526,-

Flora en fauna op de Faeröer

  • Faeröerse cultuur
  • Vogelsrotsen
  • Wandelen
Faeröer 9 DGN
vanaf 1684,-

Faeröer in alle seizoenen (fly-drive)

  • Vrolijk gekleurde vissersdorpjes
  • Prachtige vogelrotsen
  • Uitstekende wandelmogelijkheden
Sandoy Faeroer eilanden Húsavík
Faeröer

Sandoy, Skúvoy en Stóra Dímun, 3 eilanden van de Faeroer om te bezoeken

LEES DIT VERHAAL image title
Bird Cliffs Tour bij Vestmanna
Faeröer

Bird Cliffs Tour bij Vestmanna

LEES DIT VERHAAL image title
Highlights van de Faeröer
Faeröer

Highlights van de Faeröer

LEES DIT VERHAAL image title

Impressies