TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

CHILI,

DE BERGEN EN MEREN

VAN PATAGONIË

ONTDEK Chili

Chili

Chili is een langgerekt land dat zich uitstrekt over een afstand van 4270 kilometer langs de westkust van Zuid-Amerika. Qua breedte overschrijdt het land nergens 177 kilometer.

Bijzonder aan het land is dat slechts 1% van het oppervlak uit water bestaat. Dit betekent dus dat het over het algemeen gortdroog is. Het water dat aanwezig is in het land ligt veelal op grote hoogte in de Andes in de vorm van sneeuw en gletsjers.

De keuze voor Chili als vakantiebestemming komt vooral voort uit de schoonheid van Patagonie, het gebied dat een voornaam deel uitmaakt van het land en dat tevens een aanzienlijk deel van Argentinië beslaat.

In dit zuidelijke deel van Zuid-Amerika is de natuur extreem: de torenhoge bergen van de Andes, woestijnen, gletsjers en bizarre landschapsvormen karakteriseren het zuidwestelijke deel van Latijns Amerika.

Het Andesgebergte, dat als een ruggengraat door dit deel van het continent loopt, herbergt door de hoge ligging niet veel biodiversiteit, maar biedt daarentegen adembenemende uitzichten en landschappen die je nergens anders ter wereld ziet. De 100.000 vierkante kilometer die Patagonië beslaat is dan ook een bijzondere reisbestemming te noemen.

Seizoenen, weer en klimaat in Patagonië

De seizoenen in Chili zijn precies tegenovergesteld aan die op het noordelijk halfrond. De zomer duurt van december tot februari, de herfst van maart tot mei, de winter van juni tot augustus en de lente van september tot december. Natuurlijk hebben de hoger gelegen delen van het land een straffer klimaat, waardoor het daar gemiddeld genomen aanzienlijk kouder is.

Chili kent door de enorme lengte en de enorme hoogteverschillen diverse klimaten. Grofweg kan met het land indelen in drie zones: de woestijnzone in het noorden, waar de Atacama-woestijn ligt, tevens het droogste gebied ter wereld.

Centraal Chili heeft een mediterraan zeeklimaat onder invloed van de Pacifische kust en de derde zone is de vochtige zone in het zuidelijke deel van het land.

Flora en fauna

Onder invloed van de extreme klimaten is de flora en fauna in Chili niet bijzonder divers. De begroeiing aan de randen van de Andes bestaat voornamelijk uit harde grassen die bestand zijn tegen de barre kou. De centraal gelegen vallei, halverwege het land, is begroeid met cactussen, de winterharde espinos, Chileense dennen, zuidelijke beuken en de Copihue, een rode klokvormige bloem die tevens de nationale bloem van Chili is.

Verder naar het zuiden neemt de hoogte weer toe, waardoor de vegetatie weer afneemt tot met weer over barre hoogvlaktes reist.

De geografische isolatie van Chili door de Andes heeft tevens gezorgd voor een zeer beperkte biodiversiteit in het lokale dierenrijk. Van de vele karakteristieke Zuid-Amerikaanse dieren worden hier slechts enkele soorten gevonden. Onder de grotere zoogdieren zijn de poema, de lama-achtige guanaco en de vos-achtige chilla. In de bosrijke regio komen verschillende soorten buideldieren voor en kleine herten die bekend staan als de poedoe.

Wel zijn er vele soorten kleine vogels te vinden, met name langs de kust, maar bij lange na niet zoveel als elders aan de Zuid-Amerikaanse kusten. Voor de kustlijn van Chili zwemmen wel veel walvissen.

TOP 3 REIZEN NAAR Chili

individuele rondreis door Patagonie
Patagonië 9 DGN
vanaf 959,-

Extensie Salta

  • Fantastische uitzichten
  • UNESCO Werelderfgoed
  • Cultuur
individuele autorondreis door patagonië atacama woestijn
Patagonië 6 DGN
vanaf 1223,-

Extensie San Pedro-Atacama-Chili

  • Extreme landschappen
  • Zoutvlaktes
  • Actieve geisers
individuele rondreis door Patagonië
Patagonië 17 DGN
vanaf 2299,-

Highlights van Patagonië

  • Walvissen, pinguïns en zeeolifanten
  • Nationale parken met indrukwekkende gletsjers
  • Einde van de wereld in Vuurland (Tiera del Fuego)
  • Argentijnse tango
Highlights van Patagonie
Patagonië

De ultieme highlights van Patagonië

LEES DIT VERHAAL image title
Chiloé Archipelago Palafitos
Patagonië

Chiloé Archipelago

LEES DIT VERHAAL image title
Los Lagos regio Chili
Patagonië

Los Lagos Regio, Chili

LEES DIT VERHAAL image title

Impressies