TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Alaska,

THE LAST FRONTIER

ONTDEK Alaska

Alaska

Alaska staat voor veel mensen bekend als ‘dat mooie land waar het altijd koud is’. Dat het land schitterend is klopt natuurlijk, maar het is er echt niet overal zo koud als de meeste mensen denken. Het zuiden ligt namelijk in de luwte van een bergketen en daardoor kan de koude poollucht niet doordringen naar de zuidkust, waar de meeste mensen wonen.

Over Alaska

Wat veel mensen niet weten is dat Alaska pas sinds 1867 Amerikaans grondgebied is. Voordien behoorde het tot de Russische Federatie. De Amerikanen betaalden het schijntje 7,2 miljoen dollar voor het gebied. De Russen dachten dat het niet meer waard was, maar de bodem bleek vol te zitten met goud, olie en steenkool.

De toeristen die naar Alaska op vakantie gaan maken er meestal een combinatiereis van met Yukon (Canada). De reden hiervoor is dat de infrastructuur zeer beperkt is. De voornaamste weg is de Alaska Highway, een snelweg die de Amerikaanse staat met Canada verbindt. Verder zijn het voornamelijk ‘gravel roads’ die de veelal kleine dorpjes met elkaar verbinden.

De voornaamste toeristische highlights die mensen naar Alaska trekken zijn de nationale parken, het vele wildlife, de fjorden met gletsjers en de goudzoekerscultuur.

Seizoenen, weer en klimaat in Alaska

Het weer in Alaska is onderhevig aan talloze invloeden, zoals luchtstromen, zeestromen en gebergten. Door deze veelvoud aan factoren is het lastig een eenduidige klimaatschets te geven. In de verschillende regio’s van Alaska is het weer verschillend.

Het zuidoosten (Alaskan Panhandle): het klimaat in de Alaskan Panhandle is het warmste, natste en meest gematigde weertype van de staat. Een groot deel van dit gebied is gematigd regenwoud. Er zijn milde temperaturen in de winter en veel neerslag gedurende het hele jaar.

Zuiden (regio Anchorage): hier heerst een mild klimaat, onder andere door de invloed van de zee. Tevens ligt deze regio in de luwte van de noordelijker gelegen bergen, waardoor de echt koude poollucht hier nauwelijks kan doordringen.

West: Het subarctische zeeklimaat in het zuidwesten en het continentaal subarctische klimaat verder naar het noorden, zorgen voor gematigde temperaturen die naar het noorden toe lager worden.  Hier varieert de hoeveelheid neerslag per regio enorm. Zo krijgt de noordelijke kant van het Seward schiereiland nauwelijks de jaarlijkse hoeveelheid neerslag die in een gemiddelde woestijn valt, terwijl sommige locaties elders in het westen ruim tien maal zoveel jaarlijkse neerslag krijgen.

Binnenland: Het binnenlandse klimaat van Alaska is extreem en is een typisch voorbeeld van een continentaal subarctisch klimaat. Zowel de heetste en koudste temperaturen in Alaska treden op in de regio van Fairbanks. Tijdens de zomers kunnen temperaturen worden bereikt van wel 34 °C, terwijl in de winter de temperatuur kan dalen tot wel -45 °C. Neerslag valt er niet veel, maar de neerslag die er valt, valt meestal tijdens de zomer.

Noord: Het klimaat in het uiterste noorden van Alaska is wat je mag verwachten voor een gebied ten noorden van de poolcirkel. Het arctische klimaat zorgt voor lange, zeer koude winters en korte, koele zomers. Zelfs in juli komt de gemiddelde lage temperatuur nauwelijks boven het vriespunt en elke maand van het jaar kan hier sneeuw vallen.

Flora en fauna

Vrijwel niets uit Alaska heeft zoveel aantrekkingskracht op toeristen als het vele wildlife dat je hier vindt. Grizzlyberen, zwarte beren, elanden, ijsberen, kariboes, berggeiten, bisons en Dall schapen, orka’s, het is een lange lijst die slechts alleen uit zoogdieren in Alaska bestaat.

Ook de vele soorten vogels en het rijke mariene leven voor de kusten van Alaska is geweldig. De machtige Yukon River en de talloze kleinere en grotere riviertjes zitten vol zalm, forel en andere vissoorten.

Het mooie is dat de bevolking zo in harmonie leeft met de natuur. Het komt dan ook regelmatig voor dat er een eland wordt gesignaleerd in een buitenwijk van Anchorage.

TOP 3 REIZEN NAAR Alaska

Autoreis Alaska en Yukon Combinatiereis met huurauto Yukon en Alaska
Canada 21 DGN
vanaf 3594,-

Alaska en Yukon Helemaal

  • Nationale parken
  • Wildlife spotten
  • Bergen en gletsjers
fly-en-drive rondreis door Alaska
Alaska 22 DGN
vanaf 4802,-

Avontuurlijk Alaska

  • Goudzoekerscultuur
  • Bergen en gletsjers
  • Nationale parken
rondreis door Alaska trein huurauto
Alaska 15 DGN
vanaf 3598,-

Discover Alaska by Train and Car

  • Treinreis
  • Denali National Park
  • Fjorden Cruise
Denali National Park Alaska Mount McKinley
Alaska

Denali National Park: Alaska’s laatste wild west wildernis

LEES DIT VERHAAL image title
Alaska reizen hoe lang reisduur
Alaska

Naar Alaska reizen, maar hoe lang?

LEES DIT VERHAAL image title
regio's van Alaska
Alaska

Regio’s van Alaska

LEES DIT VERHAAL image title

Impressies