TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Expeditiecruise: Rondom Spitsbergen

vanaf 3950 ,-

Deze reis naar Spitsbergen is een prachtige manier om de ongerepte natuur van deze noordelijk gelegen eilandengroep te verkennen. Op 565 kilometer ten noorden van Noorwegen zijn dit de noordelijkst gelegen eilanden naar het noordelijk halfrond. Het landschap van het archipel wordt gekenmerkt door gletsjers, grillige gebergten en arctische vegetatie.

Het weer op Spitsbergen is echter absoluut niet wat je zou verwachten gezien de zeer noordelijke ligging. De Golfstroom zorgt er voor dat de wateren rondom de eilanden het grootste deel van het jaar ijsvrij en bevaarbaar blijven. De gemiddelde wintertemperatuur is -12°C, terwijl de gemiddelde zomertemperatuur met +5°C ‘vrij aangenaam’ is.

Longyearbyen is de grootste nederzetting van Spitsbergen en telt ongeveer 1700 inwoners. Daarnaast zijn er nog enkele kleine nederzettingen met maximaal 210 inwoners. De eilandengroep is dus zeer dunbevolkt.

Deze 10-daagse reis naar Spitsbergen in het kort

Na je aankomst in Longyearbyen heb je overdag de gelegenheid om het plaatsje te verkennen. De volgende dag ga je aan boord en vaar je richting het noorden. Bij Krossfjorden ga je aan boord van Zodiacs en maak je een cruise langs de voorkant van de 14th of July Glacier. Een unieke ervaring!

Op dag 3 maak je een wandeling over de toendra van Reindyrsflya en op dag 4 en 5 kom je op het noordelijkste punt, namelijk op 81 graden noorderbreedte en slechts 870 km van de geografische Noordpool. Hier kom je in het gebied van de ijsberen, die hier samen leven met de walrussen ende talloze ivoormeeuwen.

Je reist verder naar de Straat van Hinlopen. Daar tref je gigantische vogelkolonies aan met kortbekzeekoeten. Aan de oostkant van de Straat wordt geprobeerd om aan land te komen bij  Augustabukta op Nordaustlandet. Hier maak je een wandeling door de poolwoestijn en zie je waarschijnlijk rendieren tegen. Langs de kust zie je rietganzen, ivoormeeuwen en walrussen.

Voor deze avontuurlijk reis naar Spitsbergen is enige lichamelijke conditie gewenst, aangezien er enkele pittige wandelingen op het programma staan. Deelnemers die wel graag deze reis willen maken, maar niet in staat zijn de wandelingen te maken, kunnne ervoor kiezen om aan boord te blijven.

De schepen zijn niet bijzonder groot en hierdoor is slechts ruimte voor een beperkt aantal deelnemers. Bijkomend voordeel is dat er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht van de reisleiders.

De schepen die voor deze reizen worden gebruikt, zijn de m/v Plancius (PL) en de m/v Ortelius (OR). Beide comfortabele schepen, maar beschikken uitsluitend over basic voorzieningen, want het blijven natuurlijk expeditieschepen. Welk schip er bij welke reis wordt gebruikt, zie je bij de verschillende vertrekdata van de reizen.

Programma

vouw alles open vouw alles dicht

DAG 1 Longyearbyen

Je komt aan in Longyearbyen en hebt overdag de tijd om het plaatsje te verkennen. Een aanrader is bijvoorbeeld het Svalbard Museum. Aan het begin van de avond ga je aan boord en vaart het schip door de Isfjorden.

DAG 2 14th of July gletsjer en Ny Ålesund

Via de westkust vaar je richting het noorden. Bij Krossfjorden ga je aan boord van Zodiacs voor een cruise langs de voorkant van de 14th of July Glacier.

Vandaag maak je ook kennis met de gevarieerde flora en fauna van Spitsbergen: groene heuvels met veel verschillende bloemen en ruige kliffen waar grote aantallen meeuwen en alken hun nesten hebben, onder andere de drieteenmeeuw en kortbekzeekoet. Ook is de kans aanwezig dat je hier een poolvos spot; deze is graag in de buurt van de kliffen voor het geval er een jong vogeltje uit een nest valt. Verder zijn er veel baardrobben te vinden in deze omgeving. Aan het einde van de middag bereik je Ny Ålesund, ‘s werelds meest noordelijke nederzetting. Ooit was dit een mijnbouwdorp (met ’s werelds meest noordelijke spoorweg, die nog steeds te zien is), maar vandaag de dag is het een onderzoekscentrum. Vlakbij het dorp is een broedplaats voor de brandgans, rietgans en de noordse stern.

DAG 3 Monaco gletjser en Reindyrsflya

Vandaag staat een wandeling op de toendra van Reindyrsflya op het programma, in de buurt van de Liefdefjorden. Vervolgens vaar je verder langs de spectaculaire Monaco gletsjer, waar je opnieuw vele drieteenmeeuwen zult zien en misschien zelfs wel een ijsbeer

DAG 4-5 Meest noordelijke landing op Phippsøya

Op 81 graden noorderbreedte en slechts 870 km van de geografische noordpool, komen we aan op Phippsøya, één van de zeven eilanden ten noorden van Nordaustlandet. Dit is het gebied van de ijsberen, die hier leven samen met de walrussen en ivoormeeuwen.

Enkele uren lang mag het schip in het pakijs blijven, terwijl je kunt genieten van de indrukwekkende flora en fauna om je heen. Afhankelijk van de stand van het ijs wordt er eventueel de volgende dag nog een poging ondernomen om de doorsteek door het zee-ijs te maken (meestal in augustus). Als alternatief zal het schip naar de Sorg Fjord gaan, waar je naast een kudde walrussen ook de graven van de 17e-eeuwse walvisvaarders kunt zien. Tijdens een wandeling kun je ook alpensneeuwhoenderen spotten.

DAG 6 Nordaustlandet en de Straat van Hinlopen

Als de omstandigheden het toelaten, vaart het schip vandaag door de Straat van Hinlopen. Dit is de thuisbasis van de baardrob, ringelrob, ijsbeer en ivoormeeuw. Met Zodiacs navigeer je tussen de ijsschotsen door en verken je de vogelkliffen van Alkefjellet met zijn duizenden kortbekzeekoeten. Aan de oostkant van de Straat zal een poging ondernomen worden om te landen op Augustabukta op Nordaustlandet. Je maakt hier een wandeling door de poolwoestijn en langs de mooie kustlijn, waar je rendieren, rietganzen, ivoormeeuwen en walrussen tegen kunt komen.

DAG 7 Barentsøya (Barentszeiland)

Het plan is om vandaag aan te leggen bij Sundneset op Barentsøya, waar je een wandeling kunt maken naar een hut van vroegere pelsjagers en over de toendra op zoek naar rendieren en brandganzen. Vervolgens gaat het schip weer verder naar Diskobukta aan de westkant van Edgeøya. Per Zodiac ga je via een ondiepe baai naar een strand dat bezaaid is met walvisbotten en boomstammen, die hier vanuit Siberië zijn aangespoeld. Ook hier zijn verschillende vogelkliffen, waar in het broedseizoen van de drieteenmeeuw, de zwarte zeekoet en de grote burgemeester ook regelmatig poolvossen en ijsberen te vinden zijn.

DAG 8 Hornsund

Vandaag kun je genieten van het uitzicht op de spectaculaire bergtoppen en fjorden van het Hornsund gebied. De berg Hornsundtind is 1431 meter hoog, maar de Bautaen laat pas echt zien waarom de Nederlandse ontdekkingsreizigers de eilandengroep Spitsbergen heeft genoemd. Verder bevinden zich in dit gebied ook 14 prachtige gletsjers en heb je goede kansen om zeehonden en ijsberen te spotten.

DAG 9 Ahlstrandhalvøya en belugaskeletten

Het schip legt aan op Ahlstrandhalvøya bij de Van Keulenfjord. Hier liggen stapels belugaskeletten, de overblijfselen van de jacht op deze dieren in de 19e eeuw.

Gelukkig is de beluga door deze ondoordachte uitbuiting niet uitgestorven. Het kan dus zomaar zijn dat er een school langs komt zwemmen. ’s Middags kun je een wandeling maken over de toendra bij de Recherchefjorden, waar veel rendieren komen om te zoeken naar eten.

DAG 10 Longyearbyen

Op deze laatste dag legt het schip weer aan in Longyearbyen en reis je verder richting huis.

Praktische info

Wat is inbegrepen?

 • reis aan boord van het aangegeven schip (zie ook de verschillende vertrekdata)
 • Engelstalige begeleiding (een enkele vertrekdatum is Duitstalig, zie vertrekdata)
 • alle maaltijden gedurende de reis aan boord van het schip, incl. snacks, koffie en thee
 • alle excursies aan wal en activiteiten gedurende de reis per Zodiac
 • een programma van lezingen door gerenommeerde natuurkenners en leiding door ervaren expeditiepersoneel
 • gebruik van rubberlaarzen en sneeuwschoenen
 • transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en schip – alleen voor de passagiers op de groepsvluchten van en naar Longyearbyen
 • alle overige servicebelastingen en havengelden tijdens het programma
 • AECO-fees en overheidsbelastingen • een uitgebreid informatiepakket vóór vertrek

Wat is niet inbegrepen?

 • De vlucht naar/van Longyearbyen is niet standaard inbegrepen, maar kunnen wij natuurlijk wel voor je boeken.
 • Voor- en na-landarrangementen
 • Aankomst- en vertrekbelasting
 • Maaltijden op het vasteland
 • Bagage-, annulerings- en reisverzekering (verplicht)
 • Kosten voor overbagage en overige persoonlijke kosten, zoals wasserette, bar, drankjes en telefoonkosten
 • De gangbare fooi aan het einde van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden gegeven)
 • Evt. een brandstoftoeslag, mocht de brandstofprijs tot 90 dagen voor vertrek 120 US Dollar per Barrel of meer bedragen à € 25 per persoon per nacht

Data en prijzen

2018:
14-07 t/m 23-07 (OR) –> Engelstalig
01-08 t/m 10-08 (OR) –> Engelstalig
06-08 t/m 15-08 (PL) –> Engels- en Duitstalig
11-08 t/m 20-08 (PL) –> Engels- en Duitstalig
20-08 t/m 29-08 (PL) –> Engels- en Duitstalig
 
Prijs per persoon:
4-persoonshut met patrijspoort (op indeling): €3.950
3-persoonshut met patrijspoort (op indeling): €4.900
2-persoonshut met patrijspoort: € 5.700
2-persoonshut met raam: € 6.150
2-persoonshut Deluxe met raam: € 6.550
2-persoons Superior-hut met raam: € 7.400
(Beschikbaarheid is op aanvraag)

Reserveringskosten

(eenmalig € 35) exclusief de verplichte bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50)