TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Wandelen op Spitsbergen

vanaf 2296 ,-

Deze groepswandelreis op Spitsbergen is een schitterende manier om kennis te maken met de noordelijkst gelegen eilanden van het noordelijk halfrond. Bij deze reis maak je kennis met de ruige natuur en ga je ‘back to basic’.

Deze wandelreis wordt geleid door onze ervaren reisleider Henry Soyer, een fervente Spitsbergen reiziger. Je maakt tijdens deze 11-daagse wandelreis steeds dagwandelingen door het indrukwekkende en af en toe onherbergzame landschap. Ook bezoek je enkele nederzettingen, zoals natuurlijk Longyearbyen, maar ook het verlaten Pyramiden,  een voormalige Russische mijnbouwplaats die tegenwoordig een spookstad is. De reis Natuur en cultuur worden bij deze reis mooi gecombineerd!

Je verblijft alle nachten in tenten. Van de kampeernachten zijn er zeven op een camping waar je overnacht in 4-persoonstipi’s, maar je kunt er ook voor kiezen om een 2-persoonstentje op te zetten. De andere drie overnachtingen zijn in de wildernis in een zelf opgezet kamp. Tijdens deze drie nachten zal je om de beurt ongeveer 1,5 uur op ‘berenwacht’ staan. Een unieke ervaring!

Bij deze reis wordt een minimum van 7 deelnemers aangehouden en een maximum van 10 deelnemers. De wandelingen variëren van 4 tot 6 uur per dag, dus enige conditie en/of ervaring met langere wandeling is wel vereist. Houd er ook rekening mee dat de wandelingen regelmatig leiden over morenes met veel losse stenen.

Deze groepswandelreis op Spitsbergen in het kort

Onderweg kom je langs de Global Seed Vault. Dit is de beroemde zaadbank waar miljoenen zaden van zo veel mogelijk rassen van planten en gewassen worden bewaard op een veilige plek, 120 meter diep in de permafrost. Ook wandel je naar de top van de Plattenberget, vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt over Isfjorden.

Wanneer de route langs de kust loopt, zie je zeehonden, papegaaiduikers, alken en met wat geluk ook belugawalvissen. Ook staat een bijzondere wandeling op het programma: de viertoppentocht, die je langs vier bergtoppen brengt. De uitzichten vanaf deze hoogte zijn werkelijk adembenemend, dus neem zeker je camera mee!

Je maakt ook nog een mooie boottocht over de Isfjorden naar Nordenskiöld Landet.

Let op: de precieze route is afhankelijk van de omstandigheden. Dit dagprogramma moet dan ook gezien worden als een richtlijn. De uiteindelijke route wordt bepaald door Henry, aangezien hij weet wat verantwoord en haalbaar is. Flexibiliteit is van groot belang bij reizen naar Spitsbergen!

Programma

vouw alles open vouw alles close

DAG 1 Amsterdam – Oslo – Longyearbyen

Dit is een reisdag. Je vertrekt ’s ochtends vanaf Schiphol en komt ’s avonds laat aan in Longyearbyen, waar Henry je zal opwachten en je naar de camping bij Longyearbyen zal brengen. In de middernachtzon!

DAG 2 Longyearbyen

Vandaag maak je een wandeling naar Longyearbyen. Je bezoekt daar onder andere een kennel met sledehonden en het Svalbard Museum, waar je leert over de geschiedenis van de eilanden en de factoren die het leven op Spitsbergen maken tot wat het is.

DAG 3 Schietbaan & Plattenberget

Vanwege de aanwezigheid van ijsberen wordt het ten zeerste aangeraden om op Spitsbergen buiten de nederzettingen met een geweer rond te lopen. Daarom breng je vandaag een bezoek aan de schietbaan, waar iedereen die wil onder begeleiding van Henry even mag oefenen met het geweer.

Onderweg kom je langs de Global Seed Vault, waar miljoenen zaden van zo veel mogelijk rassen van planten en gewassen worden bewaard op een veilige plek 120 meter diep in de permafrost. Daarna wandel je door naar de top van de Plattenberget, vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt over Isfjorden.

DAG 4 Pyramiden

Vanuit Longyearbyen vertrek je met de boot Polar Girl naar het ‘spookstadje’ Pyramiden, een verlaten Russische mijnbouwplaats. Onderweg kom je zeehonden, papegaaiduikers, alken en met wat geluk ook beluga’s tegen. Bij Pyramiden krijgen we een lekkere lunch voorgeschoteld naast de imposante gletsjertong Nordenskiöldbreen.

Na een wandeling in en om Pyramiden brengt de boot je in zuidelijke richting naar de vogelrotsen bij Diabasodden, waar het eigen kamp voor de komende nacht zal worden opgezet.

DAG 5 Viertoppentocht

Er staat een bijzondere wandeling op het programma: de viertoppentocht, die je langs de toppen van Grønsteinfjellet (309 m), Knerten (581 m) en een naamloze voortop hiervan en Marhøgda (393 m) brengt. De panoramische uitzichten zijn adembenemend. Het kan ook zijn dat we wat minder toppen bezoeken maar in plaats daarvan een waterval meepakken. Aan het einde van de dag pikt de RIB je op en wordt je naar Longyearbyen gebracht, waar je weer op de camping zult overnachten.

DAG 6 Longyearbyen

Vandaag is een rustdag. Je kunt op je gemakje de omgeving van de camping en de mooie kust bij Longyearbyen verkennen.

DAG 7 Isfjorden & Nordenskiöld Landet

Vandaag staat in het teken van een mooie boottocht over de Isfjorden naar Nordenskiöld Landet. De komende twee overnachtingen verblijf je in een eigen kamp op Nordenskiöld Landet, in de buurt van Russekeila of ergens anders, afhankelijk van de omstandigheden.

DAG 8 Nordenskiöld Landet

Een wandeling op het desolate Nordenskiöld Landet. Waar de weg precies heen leidt vandaag, hangt zoals eigenlijk elke dag weer af van de omstandigheden en het weer.

DAG 9 Nordenskiöld Landet – Longyearbyen

Voordat de boot naar Longyearbyen vertrekt, maak je nog een mooie wandeling in de desolate natuur rond Barentszburg. Je overnacht vanavond weer op de camping bij Longyearbyen.

DAG 10 Sarkofagen & afscheidsdiner

Als mooie afsluiter van de reis maak je nog een wandeling naar Sarkofagen, waarbij je een kleine rivier doorsteekt en ook een stukje over een gletsjer loopt. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Longyearbyen en Isfjorden.

Heb je al genoeg gewandeld, dan kun je deze wandeling ook overslaan en de dag op een andere manier invullen. Eventueel wordt deze dag gebruikt als uitloop van de reis, mocht het programma niet  helemaal volgens het geplande schema verlopen. Terug in Longyearbyen geniet je met de groep van een heerlijk
afscheidsdiner.

DAG 11 Longyearbyen – Oslo – Amsterdam

De laatste dag is weer een reisdag: je vertrekt zeer vroeg vanuit Longyearbyen vol met nieuwe indrukken van deze bijzondere bestemming.

Praktische info

Wat is inbegrepen?

• vlucht Amsterdam-Longyearbyen (met overstap in Oslo) en v.v.
• alle overnachtingen volgens programma
• alle (boot)transfers volgens programma
• alle maaltijden
• het (verplichte) introductieweekend; datum en tijd vind je t.z.t. op onze website

Wat is niet inbegrepen?

• verplichte reisverzekering: € 1,92 per persoon x aantal dagen van de reis + € 3,50 poliskosten (ook als je zelf al een (doorlopende) reisverzekering hebt; dit omdat er voor de hele groep één verzekeringspolis moet zijn)

Reserveringskosten

Reserveringskosten (eenmalig € 35) exclusief de verplichte bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50)

Inspiratie voor Spitsbergen

Wil je ook een mooie reis naar Spitsbergen maken, maar weet je nog niet zo goed wat je er kunt meemaken? Lees hier meer achtergronden over deze zeer noordelijk gelegen eilandengroep.

Pyramiden Spitsbergen
Spitsbergen

Pyramiden op Spitsbergen, de geschiedenis van dit afgelegen stadje

LEES DIT VERHAAL image title