TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Noord-IJsland Hoogtepunten van het Hoge Noorden

vanaf 2099 ,-

Met deze autorondreis door Noord-IJsland verken je de extreme natuur van het hoge Noorden. Deze regio van IJsland heeft meer vulkanische activiteit dan waar ook ter wereld en de landschappen zijn dan ook extreem, heel extreem zelfs!

Met deze autorondreis kom je langs alle highlights van Noord-IJsland. Denk dan aan kraters, lavavelden, hete bronnengebieden en diepe fjorden. Bij deze reis staat ook een bezoek aan de Askja vulkaan in het binnenland op het programma.

Het reistempo is zodanig afgestemd dat je in een rustig tempo kunt reizen en uitgebreid de tijd hebt om te genieten van de ongerepte natuur. Vooraf of na deze reis, kun je er ook voor kiezen om er een paar dagen Reykjavik aan vast te plakken of om een paar dagen in te plannen voor dagexcursies.

Deze autorondreis door Noord-IJsland in het kort

Nadat je bent aangekomen in Reykjavik, stap je over op een binnenlandse vlucht en vliegt naar de noordelijk gelegen stad Akureyri. Bij aankomst staat je huurauto klaar en rijd je langs de enorme waterval Goðafoss naar je verblijfplaats nabij het meer Mývatn. Hier verblijf je drie nachten. In deze regio is namelijk veel te zien en een bezoek aan de krachtcentrale bij Krafla, het softarenveld Námaskarð met zijn kokende modderpoelen en zwavelbronnen, de explosiekrater Hverfjell en de grillige lavarotsen bij Dimmuborgir, zijn dan ook zeker aanraders.

Dag 3 en 4 zijn om de omgeving te gaan verkennen  en bijvoorbeeld excursies te gaan doen. Zo kun je vanuit de kustplaatsen Húsavík, Hauganes of Dalvík een whale watching tour doen (optioneel). Een andere aanrader is om het Mývatn Nature Bath te bezoeken waar je kunt zwemmen in de natuurlijke warmwaterbronnen.

Je vervolgt de route langs de ringweg naar het oosten, waar je uitkomt bij de Oostfjorden. Daar breng je een bezoek aan de 118 meter hoge waterval Hengifoss. Via een prachtige rit kun je hier ook langs de bijzonder mooie, lange en smalle fjord Mjóifjörður rijden, waar je onderweg diverse watervallen tegenkomt.

Zeker als je een vogel- of wandelliefhebber bent, dan is het aan te raden om bij Rauðanes een mooie wandeling maken langs de basaltrotskust en langs de kust van het schiereiland Melrakkaslétta te rijden. Op het schiereiland Tjörnes zijn enorme hoeveelheden zeevogels te vinden.

Vanuit IJslands tweede stad Akureyri vlieg je weer terug naar Reykjavik, waar je na een korte stop zult terugvliegen naar Amsterdam.

De vanafprijs is berekend bij 2 personen in een Hyundai i10 in een 2-persoonskamer met gedeelde faciliteiten (douche en toilet op de gang). Je kunt de reis ook maken in slaapzakaccommodatie. Je moet dan wel je eigen slaapzak meenemen en de prijs is exclusief ontbijt.

Programma

vouw alles open vouw alles dicht

DAG 1 Vliegveld Akureyri – Akureyri

Na een korte overstap in Keflavík vlieg je direct naar Akureyri in het noorden van IJsland, waar bij aankomst je auto klaarstaat. Overnachting in of nabij Akureyri.

DAG 2-4 Akureyri – Mývatn e.o

Je rijdt langs de historisch belangrijke waterval Goðafoss, de krachtcentrale bij Krafla, het softarenveld Námaskarð met zijn kokende modderpoelen en zwavelbronnen, de explosiekrater Hverfjell en de grillige lavarotsen bij Dimmuborgir. Je overnacht drie nachten in de omgeving van het meer Mývatn. Dit gebied staat bekend om zijn vele eendensoorten.

Dag 3 en 4 kun je besteden in de omgeving van Mývatn. Je kunt bijvoorbeeld een walvisexcursie vanuit Húsavík, Hauganes of Dalvík doen (optioneel). Ook kun je een bezoek brengen aan het Mývatn Nature Bath, waar je kunt zwemmen in het heerlijk warme water. Verder brengt de route richting Húsavík je langs de 100 meter brede en zeer krachtige waterval Dettifoss en de grote kloof Ásbyrgi, waar je een wandeling kunt maken naar Hljóðaklettar.
Vulkanische bezienswaardigheden zijn er genoeg: de caldera Krafla, Leirhnúkur en kraterrij Lúdentsborgir. Ook kun je met je eigen 4X4 of met een excursie naar de vulkaan Askja, de bekende berg Herðubreið en de explosiekrater Víti, waar je een duik kunt nemen in het warme kratermeer.

DAG 5-6 Mývatn – Egilsstaðir e.o.

Via de ringweg rijd je naar de Oostfjorden. Onderweg kun je een wandeling maken door IJslands grootste bos Hallormsstaður en een bezoek brengen aan de 118 meter hoge waterval Hengifoss. Je verblijft twee nachten in de omgeving van Egilsstaðir.

Op dag 6 kun je langs de bijzonder mooie lange smalle fjord Mjóifjörður rijden, waar je tal van watervallen tegenkomt, of richting Bakkagerði voor de Stórurð wandeling (zie Dominicus Reisgids).

DAG 7-8 Egilsstaðir – Ytra-Lón

Je reist door het immense fjordengebied in het oosten naar het vrijwel onbewoonde schiereiland Langanes in het noordoosten. In dit gebied komen veel wilde zwanen voor en op de vogelrotsen aan de kust wonen grote aantallen jan-van-genten, papegaaiduikers, zee-alken, zeekoeten en allerlei meeuwensoorten. Je verblijft twee nachten in Ytra-Lón.

Op dag 8 heb je ruim de tijd om Langanes echt te verkennen, zoals de vogelrots Stóruvíkurbjarg, het ruïnedorp Skálar en de vuurtoren Frontur op de uiterste punt van het schiereiland.

DAG 9 Ytra-Lón – Húsavík

Als je van vogels en wandelen houdt, dan kun je bij Rauðanes een mooie wandeling maken langs de basaltrotskust, langs de kust van het schiereiland Melrakkaslétta rijden en het schiereiland Tjörnes bezoeken met zijn grote hoeveelheden zeevogels. Met een 4X4 kun je daarnaast een bezoek brengen aan het geothermische veld Þeistareykir. Overnachting in Húsavík.

DAG 10 Húsavík – Akureyri

Je kunt een bezoek brengen aan de als museum ingerichte turfboerderij Laufás en IJslands tweede stad Akureyri, waar je ook zult overnachten.

DAG 11 Akureyri – vliegveld Akureyri

Je levert de auto bij het vliegveld in en vliegt met een korte tussenstop in Keflavík terug naar Amsterdam.

Praktische info

Wat is inbegrepen?

 • vlucht Amsterdam-Keflavík-Akureyri v.v.
 • luchthavenbelasting en ticketingfee
 • 10 nachten in 2-persoonskamers inclusief ontbijt
  (de vanafprijs is gebaseerd op een 2-persoonskamer met douche en toilet op de gang)
 • 10 etmalen autohuur inclusief WA-verzekering, CDW, TP en onbeperkt aantal kilometers
 • wegenkaart
 • Dominicus-reisgids IJsland
 • uitgebreid informatiepakket
 • Nederlandstalige routebeschrijving

Wat is niet inbegrepen?

 • lunches en diners
 • Akureyri-toeslag huurauto (€ 30 en € 150 wanneer je de auto niet in Akureyri aflevert)
 • eventuele autocascoverzekering of Super-CDW
 • eventuele reis- en annuleringsverzekeringen
 • brandstof

Kies je voor slaapzakaccommodatie dan zijn alle maaltijden exclusief.

Reserveringskosten

Reserveringskosten (eenmalig € 35) exclusief de verplichte bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50)