TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Wrangell-St. Elias National Park Preserve

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Wrangell-St. Elias National Park and Preserve is een park dat een aanzienlijk deel van het zuidwesten van Alaska beslaat. Een aaneengesloten gebied van maar liefst 1,25 keer de oppervlakte van Nederland verbindt het binnenland van Alaska met de kust.

Het beschermde gebied is opgenomen in het International Biosphere Reserve, waartoe ook de parken Kluane National Park/Wrangell-St. Elias/Glacier Bay  en Tatshenshini-Alsek behoren. De International Biosphere Reserve staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een deel van het park wordt bedekt met het Saint Elias-gebergte, dat de meeste bergpieken in de Verenigde Staten en Canada omvat. Veel van de bergen liggen binnen een afstand van 10 kilometer van de kustlijn, waardoor er sprake is van een van de grootste reliëfverschillen ter wereld.

Hoewel de bergketen van oorsprong een vulkanisch gebergte is, heeft de laatste vulkanische activiteit in 1900 plaatsgevonden, toen Mt. Wrangle nog uitbarstte. Tegenwoordig doet de vulkaan het rustig aan en ‘snurkt’ af en toe, wanneer hij een stoompluim laat ontsnappen.

Wrangell-St. Elias National Park ligt tegen de grens met Canada en grenst zodoende aan Canada’s Kluane National Park en Reserve aan de oostelijke zijde van het park. In het zuiden ligt de grens van het park dicht bij die van Glacier Bay National Park.

Mount St. Elias is de tweede hoogste berg van zowel Canada als de Verenigde Staten. In totaal liggen negen van de zestien hoogste pieken van Amerika in het park, samen met Noord-Amerika’s grootste subpolaire ijsveld, gletsjers, rivieren, een actieve vulkaan en de historische Kennecott Copper Mines.

Bereikbaarheid van Wrangell-St. Elias National Park

De binnenkant van het Wrangell-St. Elias National Park is alleen vanuit het westen vanaf de Richardson Highway bereikbaar. Bij het plaatsje Silver Springs ligt het visitor center, waar je informatie kunt inwinnen.

Zo’n 12 kilometer voorbij Willow Creek verlaat je de Richardson Highway en draait de Edgerton Highway op richting Chitina. Daar kun je de Copper River oversteken en de McCarthy Road brengt je naar het hart van het park, naar het plaatsje McCarthy, dat bekendheid verwierf met de Discovery-serie Edge of Alaska. De historische Kennecott Copper Mines zijn hier absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Ook zo'n reis als deze?

rondreis door Alaska trein huurauto
Alaska 15 DGN
vanaf 3598,-

Discover Alaska by Train and Car

  • Treinreis
  • Denali National Park
  • Fjorden Cruise
fly-en-drive rondreis door Alaska
Alaska 22 DGN
vanaf 4802,-

Avontuurlijk Alaska

  • Goudzoekerscultuur
  • Bergen en gletsjers
  • Nationale parken
autorondreis door Alaska Kenai Gletsjer
Alaska 19 DGN
vanaf 3086,-

Fascinerend Alaska

  • Nationale parken
  • Beren spotten
  • Fjorden en gletsjers