TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Willamette Valley, Oregon Wine Country

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De Willamette Valley is een 240 kilometer lange vallei in de staat Oregon. Deze vruchtbare vallei strekt zich grofweg uit van Eugene in het zuiden tot de regio direct ten noorden van de stad Portland. Doordat de grootste steden van Oregon, Eugene, Salem en Portland, alledrie in de Willamette Valley liggen, woont 70% van de bevolking van de staat in deze vallei.

De vele waterwegen, en in het bijzonder de Willamette River die door de gehele vallei stroomt, zijn van vitaal belang voor de economie van Oregon. Door de voortdurende afzetting van vruchtbare grond langs de oevers van de rivieren, is de bodem in dit gebied bijzonder geschikt voor de wijnbouw.

Dit heeft er in de negentiende eeuw voor gezorgd dat er een massale toestroom kwam van boeren die het ‘beloofde land’ opzochten. Zij maakten destijds de gevaarlijke en risicovolle reis langs de Oregon Trail. Deze route werd in de negentiende eeuw veel gebruikt door de mensen die in het ‘wilde westen’ een nieuw leven wilden opbouwen.

Willamette Valley, Oregon Wine Country

Tegenwoordig wordt de vallei ook wel “Oregon Wine Country” genoemd, vanwege de 7.700 hectare wijngaarden en de meer dan 500 wijnhuizen die hier te vinden zijn. Het landschap doet een beetje aan de Provence in Frankrijk en Toscane in Italië denken en de zomertemperaturen zijn ronduit aangenaam, soms zelfs dik boven de 30 graden.

In de regio zijn talloze wijntours te maken waarbij je verschillende wijnboerderijen kunt bezoeken. Je kunt er voor kiezen om dit op eigen houtje te doen, maar als je van goede wijn houdt is het aan te raden om een georganiseerde tour te doen, waarbij je van proeflokaal naar proeflokaal wordt gebracht.

Hoe werd de Willamette Valley zo vruchtbaar?

De agrarische rijkdom van de vallei is mede toe te schrijven aan de Missoula-overstromingen die de vallei tussen 15.000 en 13.000 jaar geleden overspoelden aan het einde van de laatste ijstijd. De overstromingen werden veroorzaakt door de doorbraak van de ijsdam bij het gletsjermeer Missoula in de staat Montana, waardoor de Columbia River zwaar buiten hun oevers trad.

De hele vallei, helemaal tot aan Eugene in het zuiden liep vol met water, alvorens deze leegstroomde richting de oceaan. Deze overstromingen voerden echter zeer vruchtbare vulkanische grond aan, die over de bodem van de rivier bezonk.

Naast de wijn brengt de vallei ook andere landbouwproducten voort, zoals veel soorten bessen en groenten. De vallei produceert ook veel graszaad, kerstbomen en hazelnoten. De Willamette Valley is tevens bekend om zijn hopproductie, die veel gebruikt wordt voor het ambachtelijke bier dat gebrouwen wordt in de vele kleine lokale brouwerijtjes.

Willamette Valley bezoeken

Wanneer je de vallei bezoekt kun je dat op verschillende manieren doen. Je kunt een paar fietsen huren en lekker langs Willamette Valley Scenic Bikeway tussen de eindeloze wijngaarden doorfietsen.

Op eigen gelegenheid kun je met een huurauto of camper ook door de vallei reizen. Je meest aannemelijke optie is om vanuit Portland Highway 5 South te volgen en deze regelmatig te verlaten voor een bezoek aan een wijnboerderij.

Je kunt er ook voor kiezen om een winetour te doen met een lokale operator, waarbij je van wijnboerderij naar wijnboerderij wordt gebracht. Dit is een uitstekende optie als je van plan bent ‘lekker te gaan proeven’.

De Willamette Valley heeft een gevarieerd landschap, een heerlijk klimaat en een bijzonder gemoedelijke sfeer. Oregon Wine Country is dan ook een zeer geliefde vakantiebestemming, zowel voor Amerikanen zelf als voor toeristen van over de hele wereld.