TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Naar de vulkaan Askja reizen

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Naar de vulkaan Askja reizen is natuurlijk een van de vele dingen die je moet doen als je op IJsland bent. Het is dan ook een van de meest populaire uitstapjes wanneer men bij het meer van Mývatn verblijft.

In deze omgeving reis je door de meest extreme landschappen van IJsland, gevuld met de natuurlijke wonderen waarom IJsland meestal wordt bezocht. Dit zijn de maanlandschappen waar de beroemde astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins in 1969 werden opgeleid voor hun reis naar de maan.

De caldera van de Askja vulkaan

De omgeving heeft een indrukwekkende geologie. De Askja vulkaan zelf heeft een caldera, een komvormige krater die is gevormd door de vulkanische activiteit. In het verleden ging men er vanuit dat een caldera werd gevormd wanneer een vulkaaneruptie ‘het dak van de vulkaan’ eraf blies. Dat bleek slechts in enkele gevallen waar te zijn, want in de regel wordt een caldera gevormd wanneer grote hoeveelheden pyroclastisch materiaal door de vulkaan worden uitgestoten en ‘het dak’ instort, wanneer dit niet meer wordt ondersteund.

De enorme caldera van de Askja vulkaan is centraal gelegen in het bergmassief Dyngjufjöll. Dyngjufjoll is een vulkanische bergketen in het lavaveld Odadahraun in de IJslandse hooglanden. De bergketen Dyngjufjoll is globaal gelegen tussen de gletsjerrivieren Skjalfandafljot naar het westen en Jokulsa a Fjollum in het oosten en 15 km ten noorden van Vatnajokull.

In het Dyngjufjöll gebergte dat de Askja omringt ligt ook de indrukwekkende Drekagil, ofwel de Drakenkloof. Daarnaast liggen niet ver van de Askja vulkaan nog twee andere schitterende bezienswaardigheden: de tafelberg Herðubreið en de warme gletsjergrotten van Kverkfjöll.

Geschiedenis van de Askja vulkaan

De Askja vulkaan was tot 1875 in feite onontgonnen gebied en nooit was er onderzoek gedaan. In 1874-1875 was er echter een reeks van vulkanische uitbarstingen, die resulteerde in een zeer krachtige uitbarsting waarbij zo’n 2 miljard kubieke meter as en puimsteen de lucht in werd geslingerd.

Veel van dit vulkanisch materiaal ligt nu op de bodem van het kratermeer Öskjuvatn. Öskjuvatn vormde zich binnen enkele jaren nar de grote Askja eruptie en beslaat een oppervlakte van 11 vierkante kilometer. Het is het diepste meer van IJsland, namelijk 217 meter. De laatste uitbarsting in Askja vond plaats in het najaar van 1961.

In 1997 werd er nog een waarschuwing gegeven toen er flinke seismische activiteit plaatsvond, maar die werd binnen een paar dagen weer ingetrokken.

Natuurlijk gaat de geschiedenis van de Askja vulkaan verder terug dan 1874. Het omliggende Dyngjufjöll gebergte is ontstaan tijdens de laatste ijstijd en de vulkaan Askja is ontstaan aan het einde van de ijstijd bij een grote uitbarsting. Water is opgebouwd in de krater, de temperatuur is variabel – het is gemiddeld ongeveer 30 ° C.

Naar de vulkaan Askja reizen

Wanneer we naar de Askja reizen, is het zeker aan te raden om over de hellingen van de krater te wandelen. Het is een eenvoudige wandeling van ongeveer een half uur, exclusief tijd om te fotograferen! Deze wandeling brengt je naar de explosiekrater Víti (hel) aan de rand van Öskjuvatn.

Een meer met een melkachtig blauwe kleur siert de krater en het is een prachtige ervaring om hier in te baden. Het bijna gewelddadige landschap, het explosieve karakter van de vulkaan staan in schril contrast met de serene rust die het meer uitstraalt. Het water van het meer heeft een variabele temperatuur, maar gemiddeld is de temperatuur zo’n 30 °C.

Wanneer je terugreist naar Mývatn is het een absolute aanrader om Herðubreiðarlindir te bezoeken. Daar stroomt kraakhelder water uit de bronnen in een oude lavastroom. Doordat het water boordevol waardevolle mineralen zit, is de bodem vruchtbaar en de vegetatie in deze omgeving geweldig mooi. Dit gebied is een prachtige, vruchtbare oase met bloeiende planten en veel vogels in het andere onvruchtbare, vulkanische landschap.

Hoe kun je het best naar Askja reizen?

Naar de Askja reizen kan op verschillende manieren, maar je kunt er uitsluitend per terreinwagen komen. Voor de meest avontuurlijke manier neem je de route F88 met een 4X4 via een puinweg, waarbij je diverse rivierdoorsteken maakt. Een andere optie is om een 4X4 te huren voor een dagtrip. Belangrijk is sowieso dat je beschikt over een volle tank, want in deze afgelegen contreien zijn uiteraard geen tankstations.

Een andere route naar de Askja gaat vanaf de rondweg 1 via de weg 901 over in de bergweg F905. Vervolgens reis je verder via de F910 naar Drekagil. Op deze route zijn er twee kleine rivierdoorsteekjes. Van Drekagil gaat de bergweg F894 (8 km) naar de parkeerplaats in Vikraborgir. Ook hier geldt, neem altijd een 4X4!

In ons assortiment hebben wij diverse 4X4 reizen opgenomen, waarmee je ook naar de Askja kan reizen. Bekijk de eendaagse, 3-daagse of 5-daagse of 7-daagse U-Drive reizen, of de 9-daagse 4X4 Hooglandtrip.

Veiligheid voorop! Hoe rijd je op F-wegen?

Bij het rijden op F-wegen raden we aan om met een terreinwagen en met twee of meer voertuigen tegelijk te reizen. Uiteraard krijg je bij het huren van een 4X4 altijd de juiste instructies, zodat je veilig de Hoogland-routes kun bereizen.

Aangezien de wegen onder invloed van de seizoenen en het weer niet altijd begaanbaar zijn, is het ten sterkste aangeraden om de wegcondities van tevoren te checken. Hiervoor is het telefoonnummer 1777 beschikbaar of de website www.road.is. Koop bij voorkeur een gedetailleerde wegenkaart, zodat je altijd een alternatieve route kunt nemen.

Ga goed voorbereid op reis. De weersomstandigheden kunnen in een oogwenk omslaan. Zorg voor ruim voldoende proviand en drinkwater.

Ook zo'n reis als deze?

Noorderlicht in Noord-IJsland
IJsland 9 DGN
vanaf 1546,-

Privé: Noorderlicht in Noord-IJsland

  • (Half)bevroren watervallen
  • Aurora Borealis
  • Prachtige winterlandschappen
fotogroepsreis naar Noord-IJsland
IJsland 9 DGN
vanaf 3720,-

Privé: Fotogroepsreis winters Noord-IJsland

  • Schitterende winterlandschappen
  • (Half-)bevroren watervallen
  • Noorderlicht
vakantie naar IJsland met eigen vervoer
IJsland 15 DGN