TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Vatnajökull nationaal park

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Vatnajökull nationaal park is niet alleen het grootste nationale park van IJsland, maar ook het op één na grootste van Europa. De enorme omvang van het park is te danken aan het feit dat in 2008 de parken Skaftafell en Jökulsárgljúfur werden samengevoegd met het Vatnajökull park.

IJsland is niet bijzonder rijk aan nationale parken: drie welgeteld. Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat deze drie nationale parken, þingvellir, Snæfellsjökull en Vatnajökull, werkelijk de allermooiste natuur hebben die men in IJsland kan vinden.

Vatnajökull nationaal park heeft de enorme omvang van maar liefst 1.300 vierkante kilometer en beslaat daarmee 13% van de totale oppervlakte van heel IJsland.

Vatnajökull gletsjer

De gelijknamige gletsjer in het park beslaat ongeveer 100 vierkante kilometer. Op het dikste punt is het ijs wel 950 meter dik. Gemiddeld varieert de dikte van 400 tot 600 meter.

Onder de gletsjer liggen valleien, bergen en plateaus, maar ook actieve vulkanen, met name de Grímsvötn en Bárðarbunga. Dit zijn zowel de grootste als ook de meest actieve vulkanen onder de gletsjer. Daarnaast is er ook nog Esjufjoll, de subglaciale vulkaan aan de zuidoostelijke zijde van de gletsjer die als een soort van eiland onder het ijs ligt en aan alle kanten wordt omringd door de gletsjer.

De Vatnajökull gletsjer heeft meer dan 30 uitlopers, waarvan de voornaamste de Dyngjujokull en Bruarjokull zijn aan de noordkant en de Breidamerkurjokull, Oraefajokull, Skeidararjokull en Sidujokull aan de zuidkant van de gletsjer.  Aan de westzijde zijn de kleinere gletsjers Eyjabakkajokull, Hofsjokull, Flaajokull Heinabergsjokull en Skalafellsjokull te vinden.

De hoogste piek van IJsland ligt naar het zuiden, Hvannadalshnjukur in de Oraefajokull ijstong. Deze heeft een hoogte van 2.109 meter.

Rivieren van de Vatnajökull gletsjer

Veel rivieren vinden hun oorsprong in de Vatnajökull gletsjer, waaronder de grootste gletsjerrivieren van het land. Naar het noorden zijn dit de rivieren Jokulsa a Fjollum en Skjalfandafljot, naar het noordoosten is dat de Jokulsa a Bru en Jokulsa i Fljotsdal. In de zuidelijke richting stromen de Jokulsa i Loni, Hornafjardarfljot, Jokulsa a Breidamerkursandi, Skeiðará, Nupsvotn, Hverfisfljot en de Skafta.

Bezienswaardigheden in Vatnajökull Nationaal Park

Binnen het Vatnajökull Nationaal Park is er ontzettend veel te zien en te doen. Je kunt er heerlijk wandelen, er zijn mooie watervallen te bezoeken en je kunt er gletsjerwandelingen maken.

Ook kun je ervoor kiezen om sneeuwscooter- of huskytochten te maken of de prachtige kratermeren te bezoeken. Het ijsbergenmeer Jökulsárlón is een topattractie, waarbij je met een boot tussen de afgebrokkelde ijsschotsen door kunt varen.

Skaftafell

Voorheen was Skaftafell een apart nationaal park, maar sinds 2008 is het samengevoegd met het Vatnajökull Nationaal Park. Het natuurschoon in Skaftafell is buitengewoon mooi en in het gebied vind je diverse mooie wandelroutes en meerdere watervallen, waaronder de Svartifoss, één van de mooiere in IJsland. Deze waterval wordt omgeven door indrukwekkende basaltkolommen.

In Skaftafell staat ook het Bæjarstaðarskógur bos, één van de weinige oerbossen op IJsland.

Zeker wanneer je een natuurliefhebber bent, kun je je hart ophalen in dit deel van het park. Het is eigenlijk zonde dat de meeste reizigers hier maar één of twee dagen doorbrengen, want hier is zoveel moois te zien.

Jökulsárgljúfur

Jökulsárgljúfur is ook een deel van Vatnajökull Nationaal Park dat vroeger een zelfstandig nationaal park vormde. Dit natuurgebied ligt in het noordelijke deel van het park, dichtbij Myvatn. Binnen dit gebied vind je de bekende Dettifoss waterval en het prachtige natuurgebied Ásbyrgi.

Dettifoss waterval

De Dettifoss is een van de krachtigste watervallen ter wereld. De waterval ligt vlakbij het Myvatn meer. De waterval is vanaf de Ringweg goed bereikbaar en je kan zowel aan de oost- als aan de westzijde vlakbij de waterval parkeren. Lees meer over de Dettifoss waterval.

Svartifoss waterval

De Svartifoss is de prachtige waterval in Skaftafell. Het hele uiterlijk heeft een beetje weg van een kerkorgel, aangezien de waterval is omgeven door prachtige, zwarte basaltkolommen. De wandeling ernaartoe duurt ongeveer 45 minuten en is soms wat steil, maar aan de voet van de waterval wordt je beloond met een prachtig uitzicht.

Jökulsárlón

Jökulsárlón is het beroemde ijsbergenmeer met prachtig helderblauw smeltwater waar enorme ijsblokken in ronddrijven. Je kan hier een cruise over het meer maken tussen de ijsbergen door.

Laki

Lakagígar, kortweg Laki, is een vulkanisch gebied ten westen van het Vatnajökull Nationaal Park. In het jaar 1783 vond hier een grote vulkanische uitbarsting plaats, die bekend staat als een van de meest ernstige ooit. Bij de uitbarsting vond een kwart van de IJslandse bevolking de dood door indirecte gevolgen, zoals de as die de hemel verduisterde en giftige gassen die de atmosfeer vulden.

Gelukkig ligt het gebied er tegenwoordig vredig bij en kun je er heerlijk wandelen langs de schilderachtige kraters. Vanaf de Ringweg is het gebied via de Hooglandroute (4X4 vereist) tijdens de zomermaanden bereikbaar.

De Askja vulkaan

De Askja vulkaan ligt in het afgelegen binnenland en heeft een geweldig mooi kratermeer waar je zelfs in kunt zwemmen.

Falljökul gletsjerwandeling

Wanneer je naar IJsland bent geweest zonder een gletsjer te hebben betreden, dan is je reis eigenlijk incompleet. Een gletsjerhike hoort nu eenmaal bij een bezoek aan IJsland. De Falljökul is een gletsjeruitloper in Skaftafell waar je zo’n gletsjerwandeling kunt maken.

Bæjarstaðarskógur

Bæjarstaðarskógur is één van de weinige bossen op IJsland. In het verleden was een groot deel van het landoppervlak bedekt met bossen, maar hiervan is tegenwoordig weinig meer over. Gelukkig spant de IJslandse overheid zich in met herbebossingsprogramma’s.

Bæjarstaðarskógur is een prachtig gebied met voornamelijk berkenbomen en waar de weidebloemen prachtig in bloei staan tijdens het voorjaar. Je kunt hier heerlijk wandelen.

Sandur

Vlakbij Skaftafell ligt een sandur, de IJslandse benaming voor een spoelzandvlakte. Deze vlakte is bedekt met zwart lavazand en is het sediment van de smeltwaterrivieren die hier (ooit) stroomden of nog steeds stromen. De kale vlakte zonder enige begroeiing geeft je het gevoel op een andere planeet te zijn.

Hvannadalshnúkur

Hvannadalshnúkur is de hoogste berg van het land en ligt als een baken aan de horizon. Vanaf de Ringweg kun je de berg vanuit diverse hoeken aan de horizon zien liggen. Voor de avonturiers: je kan de berg beklimmen met een georganiseerde tocht, waarbij je overnacht in een klein kampje.

Uiterlijk Vatnajökull National Park

In Vatnajökull National Park liggen uitgestrekte wetlands rondom de gletsjer en ook bij Snaefell, verder oostelijk. Bijzonder opvallend is de Eyjabakkar-oase, een van de grootste nestplaatsen ter wereld voor kleine rietganzen.

Ten zuiden van de gletsjer domineren de majestueuze bergruggen de omgeving met de indrukwekkende uitlopers van de gletsjer die de laaglanden inlopen. In het zuiden ligt ook de uitgestrekte spoelzandvlakte Skeidararsandur die zich helemaal naar de kust uitstrekt. De gletsjerrivier Skeidara loopt hier dwars doorheen.

Ten westen van Vatnajökull is er ook een sterke vulkanische activiteit. Enkele van de grootste lava-uitbarstingen ter wereld hebben hier plaatsgevonden bij de Eldgja vulkanische kloof en de Lakagigar kraters tijdens de 18e eeuw.

Vonarskardpas is een zeer kleurrijke geothermische zone in het noordwesten en de moeite waard om te bezoeken. Kortom, voor een bezoek aan Vatnajökull National Park is een of twee dagen echt te kort.

Ook zo'n reis als deze?

groepsrondreis naar IJsland Noorderlicht
IJsland 5 DGN
groepswandelreis in Zuid-IJsland
IJsland 8 DGN
vanaf ,-

Privé: Groepswandelreis Avontuurlijk Zuid-IJsland

  • Vatnajökull National Park
  • Hetebronnengebied Geysir
  • Landmannalaugar
groepsreis op IJsland
IJsland 10 DGN
vanaf 5230,-

Privé: Het Beste van IJsland Grand Tour

  • Veel excursies
  • IJslandse cultuur
  • Golden Circle