TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Tower Fall

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Tower Fall is de meest populaire waterval in het noordoostelijke deel van Yellowstone National Park. De 40-meter hoge waterval ligt achter de general store in de Tower Creek, een kleine kilometer voordat de kreek in de Yellowstone River uitmondt. Vlakbij ligt ook de Towerfall Campground.

Een korte wandeling vanaf de doorgaande weg brengt je naar een uitzichtpunt, maar het is ook mooi iets verder te wandelen en de korte maar steile route naar de basis van de waterval te nemen.

Tower Fall is ook een populaire winterbestemming. Het is een prachtige omgeving voor cross-country skiën of met sneeuwschoenen de route door de Roosevelt Junction naar Tower Fall Road te volgen.

Tower Fall ligt op 17 mijl ten noorden van Canyon Village.

Geschiedenis en populariteit Tower Fall

De waterval werd voor het eerst gefotografeerd door William Henry Jackson in 1871. Blijkbaar heeft deze foto nogal tot de verbeelding gesproken en heeft deze avonturiers, reizigers en zelfs congresleden al meer dan 140 jaar geïnspireerd om hiernaartoe te trekken en de waterval met eigen ogen te zien.

Toen Jackson en kunstenaar Thomas Moran in 1871 uit het Yellowstone-gebied terugkeerden en hun foto’s en schilderijen van Tower Fall deelden met onder andere het Congres, veroorzaakten ze hiermee nogal wat opschudding. Velen waren zo onder de indruk van de schoonheid der natuur aldaar, dat ze stante pede besloten van Yellowstone het eerste nationale park te maken.

Basaltkolommen

De bijzondere basaltkolommen ten noorden van de waterval werden gevormd door de lavastroom, die scheurde tijdens de afkoeling. Een interessant detail is dat tot juni 1986 er een grote rots lag, bovenaan de waterval. In juni 1986 bleek de zwaartekracht sterker en viel de kei naar beneden. Op de foto’s van Jackson is de grote rots nog te zien.

Wildlife

In de omgeving van de waterval kun je big horn sheep, diverse soorten valken en haviken tegenkomen. Zwarte beren leven hier ook in de omgeving.