TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Torres del Paine

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Nationaal park Torres del Paine is gelegen in Patagonië, in het zuiden van Chili, tegen de grens met Argentinië. Het park wordt gekenmerkt met torenhoge bergen, gletsjers en meren. De Cordillera del Paine ligt centraal in het park.

Deze Cordillera del Paine is de karakteristieke kleine berggroep van graniet die als hoge zuilen uit de rotsbodem steil de lucht in steken. Deze plek ligt op 280 kilometer ten noorden van Punta Arenas en op ongeveer 1.960 km ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago.

Het Torres del Paine National Park ligt in een overgangsgebied tussen de Magellanische subpolaire bossen en de Patagonische steppes. Het park grenst aan de westzijde aan het Bernardo O’Higgins National Park en in het noorden aan het Los Glaciares National Park op het Argentijnse grondgebied.

Landschap van Torres del Paine

Op een hoogte van bijna 2000 meter boven de Patagonische steppes domineren de iconische granieten zuilen van Torres del Paine het landschap. Vóórdat deze regio een nationaal park werd in 1959, werd een groot deel van het gebied beslagen door een enorm landgoed waar schapen werden gehouden en nog altijd moet het landschap herstellen van de overbegrazing van destijds.

De meeste mensen bezoeken het park voor de granieten zuilen, maar het omliggende landschap is minstens zo indrukwekkend met een grote wow-factor. We hebben het dan over azuurblauwe meren, paden die door smaragdgroene bossen kronkelen, kolkende rivieren die je oversteekt over bouwvallige brugjes en enorme, stralende blauwe gletsjers. De verscheidenheid in landschappen reikt van de uitgestrekte steppes tot het ruige bergterrein, omringd door dreigende pieken.

Wilde dieren in Torres del Paine

Sinds 1978 maakt het park deel uit van het Biosphere Reserve System van UNESCO. Dit komt mede door de grote verscheidenheid aan dieren die hier voorkomt. Zo vind je hier zwermen van de struisvogelachtige rhea, ook wel bekend als de ñandú, de Andes-condor, flamingo’s en vele andere vogelsoorten.

De grootste overlever in het park is wellicht de guanaco, een wilde lamasoort die de hooggelegen steppes van Patagonië bewoont. Op deze open vlaktes kunnen de poema’s die hier voorkomen niet ongemerkt hun prooi besluipen. Toch daalden de aantallen van de guanaco’s door jaren lange stroperij. Sinds 10 jaar worden de lama’s beschermd en is de populatie toegenomen. Maar ook de populatie van poema’s is met de jaren toegenomen. Het is dus afwachten hoe de co-evolutionaire spiraal zich voortzet.

Het weer in Torres del Paine

Het Torres del Paine National Park is gelegen op grote hoogte en als het weer helder is, zijn er overal schitterende panorama’s te zien. Aangezien je hoog in de bergen zit, liggen er altijd onvoorspelbare weersystemen op de loer, die per uur kunnen omslaan. Soms kun je dagenlang schitterend weer hebben, een andere keer heb je te maken met stromende regen. Locals beweren weleens dat je op één dag met vier verschillende seizoenen te maken kunt hebben.

Bezoek aan het park

Wanneer je naar de regio van Torres del Paine reist, zorg dan dat je je bagage afstemt op wat je hier kunt verwachten. Als je zelfstandig reist, laat je dan goed voorlichten door locals, ga uitsluitend op pad met topmateriaal, zorg voor goede isolerende kleding en neem altijd proviand mee voor een paar extra dagen.

De kroon op het park is misschien nog wel de infrastructuur binnen het 1810 vierkante kilometer grote park. Hierdoor is het mogelijk om de hele W-wandeling te doen, terwijl je onderweg overal de mogelijkheid hebt om te slapen in bedden, warme maaltijden te eten, te douchen en hier en daar zelfs een cocktail te drinken. Het is echter wel essentieel om vooraf reserveringen te maken.

Als je wilt verblijven in hotels of de zogenaamde refugios (rustieke blokhutten), moet je deze vooraf reserveren. Plan voor de W-route minimaal drie tot zeven dagen in om optimaal te genieten van de wandelactiviteiten. Ook kun je begeleide dagtours maken in minibussen vanuit Puerto Natales.

Eind 2011 viel een gebied van 40.000 hectare ten prooi aan een bosbrand. Het vuur woedde wekenlang, waarbij grote delen bos, samen met de dierlijke bewoners, verloren gingen. Het getroffen gebied ligt voornamelijk tussen Pehoé en Refugio Gray, in feite de westelijke poot van de W-route. Ten gevolge van deze bosbrand wordt er tegenwoordig een streng regime gevoerd ten opzichte van open vuur, dus wees hierop bedacht.

Ook zo'n reis als deze?

Autorondreis door Patagonië
Patagonië 25 DGN
vanaf 3940,-

Nationale parken van Patagonië

  • National parken
  • Gletsjers en wildlife
  • Typisch Zuid-Amerikaanse cultuur
rondreis naar Patagonie Ushuaia
Patagonië 26 DGN
vanaf 4284,-

De Zuidelijke ronde van Patagonië

  • Fjorden en gletsjers
  • Kleurrijke dorpjes
  • Nationale parken
individuele rondreis door Patagonië
Patagonië 17 DGN
vanaf 2299,-

Highlights van Patagonië

  • Walvissen, pinguïns en zeeolifanten
  • Nationale parken met indrukwekkende gletsjers
  • Einde van de wereld in Vuurland (Tierra del Fuego)
  • Argentijnse tango