TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Tatshenshini-Alsek Provincial Park

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Het Tatshenshini-Alsek Provincial Park ligt in het uiterste noordwestelijke punt van de provincie British Columbia. Daarmee ligt het park als het ware ingeklemd tussen de Alaskan Panhandle en de Yukon Territory. Het park grenst in het noorden aan Kluane National Park en in het westen aan Glacier Bay National Park, Wrangell-St. Elias National Park in Alaska.

Tatshenshini-Alsek maakt deel uit van de International Biosphere Reserve, een aaneengesloten gebied waarvan de eerder genoemde parken ook deel uitmaken. Het gebied is vanwege zijn natuurlijke erfgoed en biodiversiteit een UNESCO World Heritage Site.

Natuur in Tatshenshini-Alsek Provincial Park

In het park stromen de rivieren Alsek en Tatshenshini door U-vormige valleien die zijn gevormd door gletsjers. De valleien door het kustgebergte stellen de koele, vochtige oceaanlucht in staat om door te dringen tot het binnenland. De snelle overgang van oceaan naar binnenland veroorzaakt frequente overstromingen, aardverschuivingen en lawines. De gevarieerde geologie en grote hoogteverschillen hebben een bijzonder gevarieerd landschap opgeleverd.

De Alsek Range bergketen met de hoogste berg Mount Fairweather (4.671 meter) zijn het gevolg van de frequente seismische activiteit die hier langs de kust voorkomt.

Wildlife in het park

In Tatshenshini-Alsek Park leeft een enorme grizzlypopulatie. Een groene corridor verbindt het binnenland met de kuststrook, dwars door gebieden van bergen en ijs en hierdoor is er een perfecte  leefomgeving voor de beren ontstaan.

Alleen in dit Canadese park komt de gletsjerbeer voor. Deze buitengewoon zeldzame blauwgrijze zwarte beer, komt alleen in dit park en net over de grens met de Verenigde Staten voor, in de staat Washington.

Naast enorme veel beren komen er in Tatshenshini-Alsek Park ook Dall’s schapen voor, uitzonderlijke aantallen berggeiten, Kenai-elanden, grijze wolven, adelaars (bald eagles en golden eagles), diverse soorten valken en trompetzwanen aan de kust. Langs de kustlijn leven ook veel zeeleeuwen en bultrugwalvissen.

Een bezoek aan het park

De meest logische manier om het park te bezoeken is via de weg. De Haines Highway loopt langs het park vanuit Haines in Alaska richting het noorden. Vanuit het noorden is het Tatshenshini-Alsek Provincial Park bereikbaar vanuit Whitehorse via de Alaska Highway en de Haines Highway South.

Bezoekers van het park moeten rekening houden met een vochtig en fris klimaat, waarbij het weer snel kan omslaan. Hoewel het park niet beschikt over enige infrastructuur, zijn daarentegen wel schitterende wandelmogelijkheden.

Ook zo'n reis als deze?

fly-en-drive in Yukon Dempster Highway
Canada 22 DGN
vanaf 3730,-

In de voetsporen van de goudzoekers

  • Goudzoekerscultuur
  • Beroemde roadtrips
  • Wildlife
Autorondreis door yukon Kluane National Park
Canada 18 DGN
vanaf 2139,-

Kennismaking met Yukon

  • Wandelen
  • Kraakheldere gletsjermeren
  • Goudzoekerscultuur
rondreis door Alaska en Yukon
Canada 22 DGN
vanaf 3587,-

Treasures of the North

  • Nationale Parken
  • Goudzoekerscultuur
  • Wildlife spotten