TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Regio’s van Alaska

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De staat Alaska is aanzienlijk groter dan de meeste mensen zich realiseren. Ter indicatie: Alaska heeft ongeveer 41 keer de oppervlakte van Nederland. Om duidelijker te kunnen maken over welk deel van de staat we het hebben, hebben we  de regio’s van Alaska verdeeld in vier delen.

Natuurlijk heeft elke reiziger zijn voorkeuren, maar mits je langer vakantie hebt dan tien dagen, adviseren we je niet meer dan één regio te bezoeken. Dit advies baseren we op de enorme afstanden die je aflegt, die vaak over gravelwegen gaan.

Regio’s van Alaska

Southcentral & Interior

De iconische hooglanden van Anchorage, Denali en de Kenai Fjords liggen allemaal in deze regio. Voor de zelfstandige reiziger met een huurauto zijn deze eenvoudig te bezoeken.

Anchorage heeft de grootste luchthaven van Alaska, met directe verbindingen naar luchthavens over de hele wereld. Zeker rond Anchorage heb je de beschikking over goed begaanbare wegen, aangezien dit ook de dichtstbevolkte regio is van het land.

De meeste individuele reizigers beginnen hun vakantie te midden van de restaurants, winkels en attracties in Anchorage. Het is een goed idee om na een lange reis één of twee nachten in de stad te verblijven. Je beschikt hier over alle voorzieningen en de ruige natuur ligt direct buiten de stad.

Verder noordelijk in de Southcentral & Interior regio ligt Denali National Park en Mt. McKinley, de hoogste bergpiek van Noord-Amerika, maar ook kleine charmante plaatsjes zoals Talkeetna.

Zuidwaarts vanuit Anchorage ligt het Kenai-schiereiland met het prachtige Chugach National Forest, maar ook leuke kleine plaatsjes zoals Happy Valley, Kenai en Seward.

Het maakt niet uit hoe je reist, de eindeloze toendra, de torenhoge bergen, de zee, gletsjers en rivieren, wilde dieren en Bald Eagles….de lijst is eindeloos waarvan je zult genieten.

Inside Passage

De Inside Passage is het deel van Alaska dat ook wel de Panhandle wordt genoemd, vanwege de handvatvorm die het heeft ten opzichte van de rest van Alaska. Deze regio van gematigde regenwouden, gletsjers, fjorden en kustgebergte is een bijna onwerkelijke omgeving.

Met name tijdens de zomermaanden wordt dit stuk van Alaska druk bezocht. Grote cruiseschepen en Zodiaks met walvistochten varen tussen de vele kleine eilanden door van en naar de kuststeden die vaak uitsluitend per boot of per vliegtuig bereikbaar zijn.

Wanneer je deze regio bezoekt ben je afhankelijk van vervoer, maar met watertaxi’s, veerboten en float planes kun je je hier vrij bewegen om al het moois te bezoeken en te bezichtigen. Denk er zeker om dat je de mooie gletsjers bezoekt en de enorme populaties van walvissen, zeeleeuwen en zeehonden garanderen dat je het nodige van het mariene leven meekrijgt.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Juneau de hoofdstad van Alaska en niet Anchorage, hoewel dat wel de grootste stad is van de staat. Topattracties in dit deel zijn Juneau, Sitka, waar je de Russiche invloed op de staat kan zien, en Ketchikan, waar je de totemcollecties van Alaska kunt bewonderen.

Het verre noorden

Het is niet de makkelijkste plek om te komen, maar als je echt het ultieme Alaska gevoel wilt ervaren en boven de Poolcirkel wilt komen, dan is dit de regio om je op te richten. In deze regio vind je parken als Gates of the Arctic National Park en Arctic National Wildlife Refuge.

Hoewel je per auto helemaal naar de noordelijke Beaufortzee kan rijden via gravel roads, is een bushplane de eenvoudigste manier om in het verre noorden te komen. Degenen die de moeite nemen om naar deze afgelegen regio te reizen, hebben de privileges om kennis te maken met inheemse indianenstammen, te genieten van uitzichten die tientallen kilometers ver reiken over de toendra’s en 24 uur per dag daglicht.

Hier zie je duizenden kariboes grazen, ijsberen en prachtige toendrabegroeiing als je in het late voorjaar reist. De meeste reizen naar het verre noorden van Alaska vertrekken vanuit Fairbanks en Anchorage.

Zuidwest-Alaska

De Aleutische eilanden zijn de lange keten van 14 vulkanische en 55 kleinere eilanden in de Beringzee. De eilanden strekken zich uit vanaf Katmai National Park ten westen van Anchorage tot aan Kamchatka, Rusland.

Tijdens de laatste ijstijd was dit de landbrug tussen Azië en Noord-Amerika. Tegenwoordig is het gebied uitsluitend bereikbaar per boot en per vliegtuig. In dit deel van Alaska tref je actieve vulkanen en weelderig groene parken. Zalmen en de beren zijn de voornaamste wilde dieren die je hier tegenkomt, samen met de walrus langs de kusten.

Op het vasteland van Zuidwest-Alaska vind je tevens een van de grootste vogelreservaten ter wereld, de Yukon Delta National Wildlife Refuge.

Ook zo'n reis als deze?

Autoreis Alaska en Yukon Combinatiereis met huurauto Yukon en Alaska
Alaska 21 DGN
vanaf 3594,-

Alaska en Yukon Helemaal

  • Nationale parken
  • Wildlife spotten
  • Bergen en gletsjers
rondreis door Alaska trein huurauto
Alaska 15 DGN
vanaf 3598,-

Discover Alaska by Train and Car

  • Treinreis
  • Denali National Park
  • Fjorden Cruise
fly-en-drive rondreis door Alaska
Alaska 22 DGN
vanaf 4802,-

Avontuurlijk Alaska

  • Goudzoekerscultuur
  • Bergen en gletsjers
  • Nationale parken