TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Pier 21, Halifax

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Pier 21 was van 1928 tot 1971 een zeevaartterminal in Halfax en tevens de immigratiedienst waar meer dan een miljoen immigranten de Canadase nationaliteit kregen. Vanwege de enorme aantallen migranten heeft de terminal de status gekregen van ‘de plek waar ouders en grootouders in Canada aankwamen’ van de huidige generaties.

Tegenwoordig is Pier 21 een museum, waar de rijke immigratiecultuur nog altijd voortleeft. Het museum is dan ook een geliefde plek waar veel jongeren van Europese afkomst bekijken waar hun ouders, grootouders en overgrootouders het land binnen kwamen.

Het is leuk om te zien hoe de eerste immigranten onder Spartaanse omstandigheden het land binnenkwamen en hoe deze procedure onder toenemende volumes snel evolueerde tot een gesmeerde machine.

Geschiedenis Pier 21, Halifax

De haven van Halifax was in vroeger tijden samen met die van Québec City en Victoria in British Columbia de belangrijkste haven voor de binnenkomst van immigranten die veelal per stoomschip de oversteek over de oceaan maakten.

1913 Was een piekjaar waarin er veel immigratie in Canada plaatsvond door het groeiende aanbod van oceaanlijnen. De voorzieningen waren niet meer toereikend en er werden plannen gemaakt voor een grotere faciliteit. De realisatie van de plannen liet echter op zich wachten door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog en de Halifax Explosion.

In 1928 werd de nieuwe terminal gerealiseerd en was het enorme complex van vrachtschepen, graanliften, een nieuw treinstation en een 600 meter lange schuur een feit: Pier 21 was geboren.

In feite bestond het totale complex uit Pier 20, 21 en 22, waarbij dit deel van de haven de allergrootste schepen kon verwerken.

Pier 21 werd op 8 maart 1928 geopend en de Holland America Line SS Nieuw Amsterdam was het eerste schip met immigranten dat bij de terminal aanmeerde. Tot 1971 diende de terminal als immigratiepunt, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog was het ook een aankomst- en vertrekpunt voor de militairen die van en naar Europa reisden. De faciliteit werd informeel bekend als de ‘Gateway to Canada’.

Opbouw complex

De immigratiefaciliteit op de tweede verdieping in Pier 21 herbergde zaal voor immigranten, evenals een medische en detentiezaal. Aangrenzend daaraan waren immigratiebureaus, de douane, een treinstation en een telegraafkantoor gevestigd, evenals kantoren voor liefdadigheidsorganisaties zoals het Canadese Rode Kruis en een restaurant waar immigranten maaltijden kunnen krijgen voor hun lange treinreizen naar het westen.

Vanaf het complex vertrokken speciale passagierstreinen om de immigranten naar hun nieuwe bestemming verspreid over Canada te brengen.

Een bezoek aan Pier 21 is uitstekend te combineren met een bezoek aan de ernaast gelegen Farmers Market (tijdens de weekends), de Alexander Keith’s Brewery en het Maritime Museum of the Atlantic. Deze bezienswaardigheden liggen alle vlak aan de Harbour Front in Halifax.

Ook zo'n reis als deze?

rondreis door Oost-Canada
Canada 15 DGN
vanaf 2376,-

Privé: Maritiem Oost-Canada

  • Schilderachtige vissersdorpjes
  • Rijke historie
  • Bay of Fundy
autorondreis door Oost-Canada
Canada 18 DGN
vanaf 3159,-

Privé: Cape Breton, Newfoundland en Labrador

  • Schilderachtige vissersdorpjes
  • De Cabot Trail
  • Wildlife en vogels spotten
groepsreis door Oost-Canada indian summer
Canada 15 DGN
vanaf 4080,-

Atlantic Canada: Indian Summer

  • Indian Summer
  • Kleine vissersdorpjes
  • First Nations cultuur