TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Petroglyph Beach State Historic Park, Alaska

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Het Petroglyph Beach State Historic Park is gelegen in de Alaska Panhandle, helemaal in het zuiden bij het plaatsje Wrangle. Op het strand in het park is de grootste concentratie te vinden van Aboriginal kunst in de vorm van petrogliefen (rotstekeningen). 

De duizenden ingekerfde rotstekeningen op de keien bevinden zich langs de kust en in de aangelegen rotsen. De locaties met de hoogste concentraties liggen langs belangrijke zalmstromen en vroegere woonplaatsen. De keien zijn het erfgoed van de indianen die hier al duizenden jaren leefden. Veel keien liggen onder water en zijn een geliefde plek voor duikers en snorkellaars.

De keien en rotsen in de regio van Wrangell zijn voor de indianen met hun primitieve gereedschappen bijzonder geschikt geweest om in te kerven. Ze zijn vrij poreus en fijnkorrelig van structuur ten gevolge van de vulkanische activiteit die hier in vroegere tijden heeft gewoed.

Petroglyph Beach State Historic Park, Alaska

Het Petroglyph Beach State Historic Park in Wrangell kreeg in het jaar 2000 pas een beschermde staat, terwijl wordt geschat dat de vondsten dateren van zo’n 8000 jaar geleden. Veelal weerspiegelen de inkervingen het dagelijks leven van de indianen: de tekeningen geven walvissen en zalm weer, maar ook gezichten en symbolen van de Tlingit Tribe, de naam van de stam die hier de regio bevolkte.

Binnen het park is een toegankelijke promenade naar een uitzichtpunt op Petroglyph Beach, de Stikine River en de Zimovia Straits.

Betekenis van de rotstekeningen

Hoewel wetenschappers alleen kunnen gissen naar de werkelijke betekenissen van de rotstekeningen, neemt men aan dat de tekeningen ook kunnen hebben gediend als metaforen voor stammenoorlogen en symbool hebben gestaan voor sjamanistische rituelen of zelfs hebben gediend als communicatiemiddel (de voorloper van de briefkaart).

Op het strand zal je zien dat er ook vrij veel gebroken glas ligt tussen de eb- en vloedlijn. Veel van dit glas is oud glas en een herinnering aan de levensstijl in de late 19e eeuw, toen men afval rechtstreeks in de zee dumpte. Petroglyph Beach is gelegen aan de samenloop van Zimovia Staits, Stikine Straits en Sumner Straits van de Inside Passage, waar winterstormen het oceaanafval aan wal concentreren, zoals boomstronken en -stammen.

Bereikbaarheid van Petroglyph Beach

Petroglyph Beach is eenvoudig bereikbaar vanuit het stadje Wrangell met een veerboottochtje van ongeveer anderhalve kilometer en biedt directe toegang tot deze unieke culturele locatie. Wrangell is bereikbaar per bushplane vanuit Juneau. Website van Wrangell  Petroglyph Beach.

Ook zo'n reis als deze?

fly-en-drive Alaska en Yukon rondreis
Alaska 15 DGN
vanaf 1947,-

Alaska en Yukon Explorer

  • Denali National Park
  • Gletsers
  • Legendarische Alaska Highway
Autoreis Alaska en Yukon Combinatiereis met huurauto Yukon en Alaska
Alaska 21 DGN
vanaf 3594,-

Alaska en Yukon Helemaal

  • Nationale parken
  • Wildlife spotten
  • Bergen en gletsjers
Autorondreis Alaska en Yukon denali national park
Alaska 18 DGN
vanaf 2541,-

Highlights van Alaska en Yukon

  • Uitgestrekte toendra's
  • Wildlife spotten
  • Noordelijke cultuur