TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Perito Moreno gletsjer

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De Perito Moreno gletsjer is gelegen in Los Glaciares National Park. Dit park ligt in een gebied dat bekend staat als de Australe Andes in Argentinië, ofwel, het zuidelijke deel van de bergketen. Door zijn prachtige natuurlijke schoonheid is het met recht een van de grote wonderen der natuur. In 1981 werd het park uitgeroepen tot ‘World Heritage’ door UNESCO.

Het park is een samenstelling van bergen, gletsjermeren en uitgestrekte bossen. In het westen ligt een groot deel van het park onder een dik pak van ijs en sneeuw en verder naar het oosten vind je de dorre Patagonische steppes.

Het Zuid-Patagonische ijsveld

De Perito Moreno gletsjer is de voornaamste toeristische bestemming van Los Glaciares. De gletsjer is een uitloper van het Zuid-Patagonisch ijsveld, dat wereldwijd het derde zoetwaterreservoir vormt. Het totale ijsveld beslaat een gebied van 970 vierkante kilometer en strekt zich uit over een aanzienlijk deel van Zuid-Argentinië en Chili. Totaal voedt het ijsveld 48 verschillende gletsjers.

De Perito Moreno gletsjer

De Perito Moreno gletsjer zelf beslaat een oppervlakte van 250 vierkante kilometer en de gletsjer heeft een lengte van 30 kilometer. In tegenstelling tot de meeste gletsjers wereldwijd, groeit de Perito Moreno. De reden hiervoor is nog altijd een punt van hoofdbrekens onder gletsjerdeskundigen.

Als gevolg van de druk waarmee de gletsjer tussen de rotsen wordt doorgedrukt, breken regelmatig enorme ijsschotsen af aan het uiteinde van de gletsjer, die dan donderend zo’n 60 meter de diepte instorten. Onder klaterend geweld vallen de ijsschotsen in Lago Argentino, het meer dat door de gletsjer wordt gevoed.

De gletsjer voedt in totaal een drietal meren, waarvan er twee binnen het Los Glaciares National Park liggen, namelijk Lago Argentino en Lago Viedma. Deze meren liggen met elkaar in verbinding en hun water vloeit via de rivier Rio Santa Cruz naar de Atlantische Oceaan.

De Perito Moreno gletsjer bezoeken

Vanaf de Ruta Nacional 40 rijd je via de provinciale route 11 naar de stad El Calafate. Deze stad is een ideale uitvalsbasis om Los Glaciares te bezoeken. Vanuit El Calafate rijd je naar Puerto Bandera, aan de rand van het park.

Ook zo'n reis als deze?

rondreis naar Patagonie Ushuaia
Patagonië 26 DGN
vanaf 4284,-

De Zuidelijke ronde van Patagonië

  • Fjorden en gletsjers
  • Kleurrijke dorpjes
  • Nationale parken
individuele rondreis door Patagonië
Patagonië 17 DGN
vanaf 2299,-

Highlights van Patagonië

  • Walvissen, pinguïns en zeeolifanten
  • Nationale parken met indrukwekkende gletsjers
  • Einde van de wereld in Vuurland (Tierra del Fuego)
  • Argentijnse tango
Autorondreis door Patagonië
Patagonië 25 DGN
vanaf 3940,-

Nationale parken van Patagonië

  • National parken
  • Gletsjers en wildlife
  • Typisch Zuid-Amerikaanse cultuur