TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Olympic National Park

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Olympic National Park is een nationaal park in de staat Washington, gelegen op het Olympic Peninsula, tussen Seattle en de Noordelijke Stille Oceaan. Het park is opgedeeld in vier secties: de kust van de Stille Oceaan, de berggebieden, het westelijke gematigde regenwoud en de bossen van de drogere oostzijde.

Binnen het park zijn er verschillende ecosystemen te onderscheiden, waardoor het park zo’n unieke samenstelling heeft qua natuur.

Kustlijn van Olympic National Park

De kustlijn van het park bestaat uit een ruig zandstrand met een strook aangrenzend bos. De kustlijn van het park is 97 kilometer lang en aan de mondingen van de twee rivieren die hier in zee uitmonden wonen inheemse gemeenschappen.

De kuststrook bestaat uit ruige zandstranden vol met rotsen en door de begroeiing en gladde rotsen is deze zeer moeilijk begaanbaar. Wandelen is hier niet echt een optie, maar er zijn uitgezette wandelroutes langs de kust zoals bijvoorbeeld de 14-kilometer lange Ozette Loop.

De bergen

In het midden van Olympic National Park zijn een aantal flinke bergpieken te vinden. Deze zijn aan de zijkanten bedekt met oude gletsjers. Deze bergen zijn ontstaan als gevolg van een subductiezone, waarbij een aardplaat onder een andere schuift, waardoor de bodem omhoog komt. Deze regio ligt in de Juan De Fuca Plate subductie zone.

De geologische samenstelling van deze bergen is een mengeling van basalt en oceanisch sedimentaire gesteenten. Het is dus fascinerend om te kunnen vaststellen dat de gesteenten op de bergtoppen ooit de bodem van de oceaan zijn geweest.

De westelijke helft van de bergsectie wordt gedomineerd door de piek van Mount Olympus met een hoogte van 2.428 meter. Mount Olympus krijgt jaarlijks enorme hoeveelheden sneeuw te verwerken en heeft daardoor de grootste gletsjervorming.

Verder naar het oosten valt er aanzienlijk minder neerslag, doordat deze regio in de neerslagschaduw ligt van de westelijke bergen. Hier zijn er talloze hoge pieken en scherpe bergkammen te zien. De hoogste top van dit gebied is Mount Deception met 2.374 meter.

Gematigd regenwoud

De westkant van het park wordt omgeven door gematigde regenwouden, waaronder het Hoh Rain Forest en het Quinault Rainforest, dat jaarlijks een neerslag van ongeveer anderhalve meter neerslag verwerkt. Daarmee is Quinault de natste plek in de Verenigde Staten, na Kauai op Hawaii.

Bijzonder aan deze regenwouden is dat deze niet zoals elders worden gedomineerd door loofbomen, maar door naaldbomen, waaronder de Sitka Spruce, Western Hemlock, Coast Douglas-spar en Western Redcedar.

Het is prachtig om te zien hoe alles hier groen kleurt onder invloed van de vele soorten mossen die werkelijk alles bedekken.

Flora en fauna in Olympic National Park

Door de verschillende ecosystemen is er een zeer grote verscheidenheid aan planten en dieren. Mede door de ligging op het schiereiland zijn er veel plantensoorten die nergens elders voorkomen.

Ook komen er veel wilde dieren voor in het gebied, zoals zwarte beren, elanden, lynxen, berggeiten en panters.

Ook zo'n reis als deze?

individuele autorondreis door West-Canada en Vancouver Island
Canada 18 DGN
vanaf 1315,-

Privé: West Coast Living

  • Trip naar Seattle
  • Salt Spring Island
  • First Nations cultuur
groepsreis naar Vancouver Island
Canada 14 DGN
vanaf 3000,-

Privé: Vancouver Island en Sunshine Coast

  • Whale watching tour
  • Unieke oerbossen
  • Beren spotten
reis naar Vancouver Island
Canada 14 DGN
vanaf 1493,-

Privé: Magisch Vancouver Island

  • Walvissen spotten
  • Weidse uitzichten
  • Beren spotten