TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Norris Geyser Basin

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Het Norris Geyser Basin is een van de meest populaire geisergebieden van Yellowstone National Park. Norris is de thuisbasis van Echinus, een prachtig gekleurde geiser en de Steamboat Geyser, ’s werelds hoogst spuitende geiser.

Daarnaast zijn er kilometers aan boardwalks te vinden van waaraf je tientallen mooi gekleurde thermische bronnen kunt bekijken. Bovendien kun je in het gebied elanden en bizons tegenkomen.

Bijzondere eigenschappen Norris Geyser Basin

Norris Geyser Basin is het heetste geiserbekken in Yellowstone. Het bekken is onderverdeeld in twee secties: het Back Basin, dat gelegen is in een bosrijk gebied, en het Porcelain Basin, waar vrijwel niets groeit.

Het Back Basin heeft in 1988 nog flinke bosbranden gekend, waarvan het bos nog altijd aan het herstellen is. In het porcelain Basin kunnen geen planten en bomen groeien, aangezien de bodem hier door de heetwaterbronnen zo heet en zuur is dat er geen plant kan overleven. Het Porcelain Basin is een prachtig gebied, maar steekt sterk af tegen de andere delen van Yellowstone National Park door het desolate uiterlijk.

Voortdurende verandering

Het Norris Geyser Basin is voortdurend onderhevig aan verandering. Nieuwe geisers ontstaan en zelfs de oudste sterven af. Zelfs de grotere geisers veranderen van jaar tot jaar. Hiermee is Norris een gelifde plek voor wetenschappers, aangezien de ontwikkeling van het gebied zeer onvoorspelbaar is.

De mooiste geisers van het Norris Geyser Basin zijn de felgekleurde Echinus geiser en het Porcelain Basin met zijn extreme uiterlijk. Ook de Steamboat Geiser met zijn enorme spuitkracht is populair. De Steamboat kan tot wel 90 meter hoog spuiten en dan drie tot 40 minuten lang, maar de voorspelbaarheid is heel lastig, want de interval van de erupties varieert van vier dagen tot 50 jaar. De laatste uitbarsting was in 1991.

Echinus Geyser

De Echinus geiser is altijd de enige voorspelbare geiser bij Norris Geyser Basin geweest. Jarenlang was de geiser een populaire attractie voor bezoekers, tot de bron vanaf 1997 steeds minder frequent begon uit te barsten. Vanaf februari 1999 zijn de uitbarstingen zelfs vrij zwak en wisselvallig te noemen. Het is de vraag of Echinus de status van ‘sensationele geiser’

Voor de vertraging in 1997 spoot Echinus nog tot de ‘maximale hoogte van ongeveer 40 meter, tegenwoordig nog tot ongeveer 25 meter, toch nog zeker de moeite waard.

Ook zo'n reis als deze?

camperreizen naar Canada en Amerika
Verenigde Staten 26 DGN
vanaf 1823,-

Parken van Canada en VS

  • Nationale Parken
  • Spectaculaire geisers
  • Diepblauwe gletsjermeren
autorondreis door West-Canada
Canada 17 DGN
vanaf 1905,-

Privé: Surprising Alberta

  • Nationale parken
  • Uitgestrekte prairies
  • Columbia Icefield
campervakantie door West-Canada
Canada 15 DGN
vanaf 1199,-

Privé: Parken in de Rocky Mountains

  • Nationale parken
  • Wildlife spotten
  • Diepblauwe gletsjermeren