TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Top 5 museums van Halifax

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De museums van Halifax zijn niet op twee handen te tellen. De bijzonder rijke geschiedenis van deze havenstad en omgeving is simpelweg te complex om in een tiental musea te bevatten. De cultuur van de eerste aboriginal bewoners tot aan de hedendaagse gebruiken, het wordt allemaal samengevat in de talloze tentoonstellingen en exposities die in Halifax te vinden zijn.

Top 5 museums van Halifax

Verspreid over Halifax en omgeving zijn er vele museums en historische plekken te vinden, aangezien hier in het verleden veel is gebeurd. Tijdens de achttiende eeuw hebben hier gigantische veldslagen plaatsgevonden, maar ook landden hier vorige eeuw tienduizenden migranten uit Europa, die na de Tweede Wereldoorlog hier een nieuw leven wilden opbouwen. Al deze cultuur en historie is prachtig vormgegeven in de talloze kleinere en grotere museums van Halifax.

1.Halifax Citadel National Historic Site of Canada

Het meest prominente museum is natuurlijk wel de Halifax Citadel National Historic Site. Het enorme bouwwerk werd halverwege de achttiende eeuw gebouwd om de protestantse kolonisten te beschermen tegen invallen door de Fransen Acadiërs die samen vochten met de oorspronkelijke Mi’kmaq indianen.

In de loop der tijd is de citadel vier keer herbouwd geweest, nadat deze (deels) was verwoest door oorlog en strijd. Op en langs de kusten van Nova Scotia is tijdens de achttiende eeuw veel strijd geleverd tussen de Engelse en Franse kolonisten, wat uiteindelijk heeft geleid tot een deportatie van de Acadiërs, naar met name Louisiana in de Verenigde Staten.

Tegenwoordig is de citadel hersteld in de oorspronkelijke Victoriaanse stijl. Wanneer je de historische plek bezoekt, is het aan te raden dit rond het middaguur te doen, aangezien de traditie gebiedt om dagelijks om 12 uur een kanonschot te lossen.

Bezoek de website

2.Canadian Museum of Immigration at Pier 21

Het Canadese Museum van Immigratie aan Pier 21 in Halifax is het nationale immigratiemuseum van Canada. Het museum maakt deel uit van Pier 21, de voormalige zeevaartterminal en immigratiepand dat dienst deed van 1928 tot 1971.

De permanente expositie in het museum De Pier 21 geeft een prachtig inkijkje in hoe het immigratieproces verliep tussen de jaren 1928 en 1971. Zo kun je zien hoe bar weinig immigranten aan bagage konden meenemen naar hun nieuwe bestemming en hoe zij vervolgens verder moesten reizen naar hun plaats van bestemming. Vaak waren de omstandigheden spartaans en was de reis veel minder romantisch dan het beeld dat we heden ten dage hebben van een dergelijke reis.

Bezoek de website

3.Maritime Museum of the Atlantic

Het Maritime Museum of the Atlantic is absoluut een van de mooiste museums van Halifax. het oudste en grootste maritieme museum van Canada en heeft een verzameling van meer dan 30.000 artefacten, waaronder 70 kleine vaartuigen en een stoomschip: de CSS Acadia, een 180 meter lang stoomschip uit 1913.

Een klein deel van de collectie heeft betrekking op de beroemde Titanic en de collectie bevat het grootste aantal houten artefacten van de Titanic wereldwijd, waaronder een paar houten stoelen die aan dek stonden.

Bezoek de website

4.Nova Scotia Museum of Natural History

Het Museum of Natural History in Halifax is verantwoordelijk voor het verzamelen en opnemen van artefacten van zowel culturele als natuurlijke waarde voor de provincie Nova Scotia. Daarnaast neemt de organisatie de bevordering van het natuurlijke landschap van Nova Scotia voor haar rekening.

In het museum vind je prachtige collecties over archeologie, etnologie, zoogdieren, mariene leven en zo’n beetje alles wat met de natuur van Nova Scotia te maken heeft.

Bezoek de website

5.Discovery Center – Nova Scotia’s Hands-On Science Centre

Het Discovery Center is een non-profitorganisatie die voor kinderen de wetenschap op een leuke, praktische manier toegankelijk maakt. In het museum komen voor kinderen technologie, techniek, kunst en wiskunde op een leuke manier tot leven door middel van interactieve leerervaringen.

Met het Discovery Center wil de overheid de kenniseconomie van Nova Scotia stimuleren en meer technici opleiden. Als je als gezin in Halifax bent, is het natuurlijk sowieso leuk om een leerzaam bezoek te brengen aan het museum.

Bezoek de website

 

Ook zo'n reis als deze?

rondreis door Oost-Canada
Canada 15 DGN
vanaf 2376,-

Privé: Maritiem Oost-Canada

  • Schilderachtige vissersdorpjes
  • Rijke historie
  • Bay of Fundy
autorondreis door Oost-Canada
Canada 18 DGN
vanaf 3159,-

Privé: Cape Breton, Newfoundland en Labrador

  • Schilderachtige vissersdorpjes
  • De Cabot Trail
  • Wildlife en vogels spotten
groepsreis door Oost-Canada indian summer
Canada 15 DGN
vanaf 4080,-

Atlantic Canada: Indian Summer

  • Indian Summer
  • Kleine vissersdorpjes
  • First Nations cultuur