TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Mudpots van Yellowstone

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De mudpots van Yellowstone zijn een voorname attractie. Niet alleen ruiken ze enorm naar rotte eieren, maar ze zijn soms ook explosief, waarbij ze als een soort minivulkaan kunnen uitbarsten. Met name het Lower Geyser Basin is rijk aan mudpots.

Een mudpot is een natuurlijke hoogrendementsketel. Het oppervlaktewater verzamelt in een ondiep, ondoordringbaar (meestal door klei) bassin en staat niet in verbinding met de ondergrondse waterstroom. Thermisch water onder het waterbassin zorgt ervoor dat stoom door de grond omhoog komt en het oppervlaktewater verhit.

Vaak is er waterstofsulfide gas aanwezig, waardoor mudpots hun kenmerkende geur van rotte eieren geven. Sommige micro-organismen gebruiken het waterstofsulfide voor energie. Deze microben helpen het gas om te zetten in zwavelzuur, waardoor de rots wordt afgebroken tot klei. Het resultaat is een viscose mix waar gassen doorheen borrelen.

Kleuren mudpots van Yellowstone

Sommige mudpots in Yellowstone hebben de mooiste kleuren. Deze kleuren worden veroorzaakt door de mineralen in de rotsen die worden afgebroken tot klei en bij dit proces oxideren met de buitenlucht.

Dit is de reden waarom sommige mudpots in Yellowstone Paint Pots worden genoemd, naar de mooie verschillende kleuren die ze soms hebben. IJzeroxiden veroorzaken de roze, beige en grijze tinten van de Fountain Paint Pots.

Mud Volcano

Toen de Washburn Expeditie het gebied in 1870 verkende, beschreef Nathaniel Langford de Mud Volcano als ” het grootste wonder dat we toch nog toe hebben ontdekt.” Hoewel de Mud Volcano niet langer hoorbaar is van een kilometer afstand en niet meer zo actief is als destijds, is de omgeving nog altijd zeer intrigerend.

De omgeving van de Mud Volcano staat ook wel bekend om de Caldron, Sour Lake, de Mud Caldron, Dragon’s Mouth Spring en Suphur Caldron, die zeer zuur is. De ijzersulfide is verantwoordelijk voor het donkergrijze, donkerbruin gekleurde water en de rotte-eierenlucht die het hele Mud Volcano gebied bedekt.

Sulphur Caldron is een ongewone bron. Het heeft een hoge zuurgraad van pH 1,2, vergelijkbaar met citroenzuur en de groei van een specifieke bacterie veroorzaakt een geelkleurige bron, in sterke tegenstelling met de andere donker gekleurde bronnen.

De Dragon’s Mouth

Met een temperatuur van 76 graden Celsius, een afmeting van zes bij tien meter en een diepte van 5 meter is Dragon’s Mouth een actieve bron met een ‘grote mond’. Regelmatig spuit hij water omhoog en hoeveel het volume niet enorm is, ligt de energetische activiteit vooral ondergronds.

Naarmate het hete water opkomt, zorgen gassen zoals waterstofsulfide, kooldioxide en waterdampgassen voor een grote drukontploffing in de onderliggende grot.

Ook zo'n reis als deze?

camperreizen naar Canada en Amerika
Verenigde Staten 26 DGN
vanaf 1823,-

Parken van Canada en VS

  • Nationale Parken
  • Spectaculaire geisers
  • Diepblauwe gletsjermeren
Autorondreis Alberta en BC
Canada 14 DGN
vanaf 1227,-

Privé: Autorondreis Alberta en BC in Vogelvlucht

  • Rocky Mountains
  • Diepblauwe gletsjermeren
  • Nationale parken
autorondreis door West-Canada
Canada 17 DGN
vanaf 1905,-

Privé: Surprising Alberta

  • Nationale parken
  • Uitgestrekte prairies
  • Columbia Icefield