TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Mount Rainier National Park

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Mount Rainier National Park is de thuisbasis van de hoogste en gelijknamige berg van de Casscade Range Mountains en daarmee ook de hoogste berg van de staat Washington. Het is een grote actieve stratovulkaan en ligt op slechts 87 kilometer ten zuidoosten van Seattle. Om die reden wordt de vulkaan als een van de gevaarlijkste gezien ter wereld.

Mede door zijn grote hoeveelheid gletsjerijs op de hellingen, zou Mount Rainier bij een uitbarsting massale lahars (gloedgolven die uit vaste of half vloeibare lava, gas, rotsen en as) kunnen veroorzaken die met een allesverzengende kracht de wijde omgeving zouden vernietigen. Hierdoor zouden de 3,7 miljoen inwoners van de metropool van Seattle in gevaar kunnen komen.

Recente activiteit van Mount Rainier

De meest recente vulkanische uitbarstingen van Mt. Rainier dateren alweer van 1820 en 1850, maar veel ooggetuigen hebben later in de negentiende eeuw ook nog activiteit van de vulkaan gemeld.

Hoewel Mount Rainier zich tegenwoordig rustig houdt, zijn er sinds 2016 seismische monitors in Mount Rainier National Park geplaatst, die de activiteit van de vulkaan actief monitoren.

Een uitbarsting van de vulkaan zou zó hevig kunnen zijn dat de gehele westkust, van Vancouver tot San Francisco in de problemen zou kunnen komen vanwege de enorme hoeveelheden as die in de atmosfeer terecht zouden komen.

Gletsjers

De gletsjers op de hellingen van Mount Rainier zijn de meest opvallende geologische eigenschappen. Het smeltwater van de gletsjers voorziet meerdere rivieren van water en in totaal bedekken de 26 grote gletsjers op de berg een oppervlakte van 93 vierkante kilometer.

Outdoor recreatie in Mount Rainier National Park

Wandelen is een van de voornaamste activiteiten in Mount Rainier National Park. Daarnaast is het park bijzonder fotogeniek en kun je er ook heerlijk kamperen.

Een van de populairste wandelroutes is de Wonderland Trail, of in ieder geval, secties daarvan. De in totaal 150 kilometer lange tocht loopt rond de berg en gaat over een aantal bergkammen en maakt daarbij ook rivierdoorsteken. De Wonderland Trail gaat door dichte bossen in de dalen, door bloemenweiden iets hoger en langs kale hellingen eenmaal boven de boomgrens. Jaarlijks zijn er zo’n 200 tot 250 mensen die de route in zijn geheel afleggen.

Wanneer je gaat wandelen langs de hellingen van de berg, houd er dan rekening mee dat de paden pas in de loop van de zomer sneeuwvrij zijn.

Paradise

Paradise is de naam van een gebied op een hoogte van 1.600 meter langs de zuidelijke helling van Mount Rainier in het nationale park. Dit stuk van Mount Rainier National Park is bekend vanwege de schitterende bloemenweiden en uitzichten, zo mooi dat het paradijselijk aandoet! De regio werd in het jaar 2000 door meer dan 62% van de meer dan 1,3 miljoen toeristen bezocht en is dus bijzonder populair.

Paradise ligt in de buurt van de subalpine vallei van de Paradise River en is de locatie van het historische Paradise Inn (gebouwd in 1916), het Paradise Guide House (gebouwd in 1920) en het Henry M. Jackson Visitor Center (gebouwd in 1966, maar vervangen in 2008).

Ook zo'n reis als deze?

groepsreis naar Vancouver Island
Canada 14 DGN
vanaf 3000,-

Privé: Vancouver Island en Sunshine Coast

  • Whale watching tour
  • Unieke oerbossen
  • Beren spotten
reis naar Vancouver Island
Canada 14 DGN
vanaf 1493,-

Privé: Magisch Vancouver Island

  • Walvissen spotten
  • Weidse uitzichten
  • Beren spotten
camperreizen naar Canada 5
Canada 22 DGN
vanaf 1605,-

Privé: Classic Explorer

  • Whale watching
  • Diepblauwe gletsjermeren
  • Wildlife spotten