TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

De mooiste meren van Alberta

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De Canadese provincie Alberta staat bekend om de prachtige natuur, de nationale parken in de Rockies en het vele wildlife. De flitsende stad Calgary is de voornaamste stad om deze provincie te bezoeken. Hoge bergen, imposante gletsjers, watervallen en knalblauwe gletsjermeren sieren het landschap. Wij zetten de mooiste meren van Alberta voor je op een rijtje.

De mooiste meren van Alberta

De mooiste meren van Alberta liggen vooral in de Rockies in de nationale parken. Daarnaast zijn er op de vlakke Great Plains ook mooie meren, maar minder spectaculair dan die in de Rocky Mountains, aangezien die vaak met het smeltwater van gletsjers worden gevoed en daardoor prachtig van kleur zijn.

Maligne Lake

Maligne Lake is een van de mooiste meren van Alberta en zeker de bekendste. Met hoge bergpieken, enorme gletsjers en ongerepte boreale bossen, is Maligne Lake een absolute aanrader voor de bezoekers van Jasper National Park.

Wanneer je het meer bezoekt, maak dan zeker de lake cruise, die je naar het mooie Spirit Island brengt. Dit kleine eilandje werd ooit gefotografeerd en in New York op een tentoonstelling geëxposeerd. De foto heeft zo’n indruk gemaakt dat veel mensen het eiland met eigen ogen willen zien.

Medicine Lake

Ook onderweg naar Maligne Lake kom je een prachtige meer tegen: Medicine Lake. Dit meer doet een beetje mysterieus aan, zeker als het een beetje mistig is. Langs de kant van het meer zie je nog hoe een bosbrand enkele jaren geleden de oevers in as legde. Gelukkig zie je ook hoe snel de natuur zichzelf weer herstelt van deze bosbranden.

Medicine Lake is een bijzonder meer. Het loopt elk najaar leeg in een ondergronds grottenstelsel, om vervolgens in het voorjaar, wanneer de temperaturen weer stijgen en de gletsjers smelten, weer vol te lopen. Het water dat door het ondergrondse grottenstelsel loopt, komt uit bij de Maligne Canyon, waar het zich door de smalle kloof een weg richting de nabijgelegen Athabasca River.

Peyto Lake

Peyto Lake is een helderblauw gletsjermeer op een kleine afstand van de Icefields Parkway. Op een kleine wandelafstand vanaf de parkeerplaats ligt de Bow Summit, een geweldig uitkijkpunt over het meer. Elke keer wanneer je bij het meer komt, ziet het er net weer even anders uit, afhankelijk van het tijdstip van de dag, de lichtinval en de bewolking.

Wanneer je het meer op foto’s ziet, ben je geneigd te geloven dat het is gephotoshopt, maar als je het meer dan in het echt ziet, blijkt dat het water écht zo helderblauw is.

Bow Lake

Bow Lake ligt vlak langs de Icefields Parkway en is een mooi blauw meer dat gevoed wordt door een gletsjer. Vanaf de parkeerplaats bij het meer kun je langs de oever naar een waterval lopen van het gletsjerriviertje van het smeltwater.

Edith Cavell Pond

Vlakbij het stadje Jasper ligt Mount Edith Cavell met de gelijknamige gletsjer. Alleen de wandeling ernaartoe is al de moeite waard. Houd er rekening mee dat je hier op grote hoogte zit en het seizoen dus maar kort is tijdens de zomer. Bij een late inval van de zomer of bij de eerste sneeuwbuien in september kan het al voorkomen dat er een dikke ketting voor Cavell Road hangt.

Aan de voet van de gletsjer ligt een klein meertje, Cavell Pond. Eigenlijk is er nauwelijks sprake van een meertje, het is meer een flinke vijver. Wat Cavell Pond bijzonder maakt is de prachtige smaragdgroene kleur die vooral in de zon schitterend lijkt op te gloeien.

Lake Minnewanka/Two Jack Lake

Vlak buiten het plaatsje Banff liggen het langgerekte Lake Minnewanka en Two Jack Lake aan de Lake Minnewanka Scenic Drive. Deze lusvormige route is een prachtige weg om ’s morgens in alle vroegte af te leggen, zeker wanneer er mist boven de meren hangt.

Zeker op een bankje langs de oever van Two Jack Lake is het heerlijk om met een kop koffie van het ochtendgloren te genieten.

Lake Louise

Lake Louise is het meest gefotografeerde meer van Canada en behoort niet voor niets tot de mooiste meren van Alberta, of zelfs van heel Canada. Talloze trouwreportages zijn hier al gemaakt met het prachtige blauwe meer als decor. Met het iconische Fairmont Chateau Lake Louise vooraan bij het meer is de omgeving hier een wandelparadijs.

Wandel langs de oever naar het hoger gelegen Lake Agnes met zijn gezellige Teahouse of wandel aan de achterkant van het meer de bergen in.

Vermilion Lakes

De Vermilion Lakes liggen net ten westen van Banff, vlak langs de Trans Canada Highway. Hier is het heerlijk wandelen tijdens de zomeravonden. Zeker wanneer de zon langzaam achter de bergen schuilgaat, is het hier schitterend.

Ook ’s morgens is het prachtig. De reflectie van Mount Rundle op het spiegelgladde wateroppervlak geeft de omgeving een mystiek uiterlijk. De weelderige moerassen en uitgestrekte meren in de Bow Valley, de Vermilion Lakes, zijn een populaire plek voor de lokale bevolking om het altijd gezellige en levendige centrum van Banff even te ontvluchten en de rust te vinden.

Waterton Lake

Waterton Lake ligt helemaal in het zuiden van de provincie Alberta in het Waterton Lakes National Park en gaat zelfs net even de grens over met de States. Bij het meer vind je het schitterende iconische Prince of Wales Hotel, dat uit de jaren twintig van de vorige eeuw stamt. Vanuit het hotel kijk je bij helder weer uit over het meer, helemaal tot in de Amerikaanse staat Montana.

Lake Athabasca

Hoewel Lake Athabasca ver noordelijk ligt en voor het grootste deel in de provincie Saskatchewan, is het meer toch een vermelding waard in de reeks van de mooiste meren van Alberta. De schitterende omliggende natuur, de rode rotsen en de mooie zonsondergangen maken dit afgelegen meer tot een prachtige plek om te kamperen en te watersporten.

Dit is een gebied waarde natuur nog volledig zijn gang kan gaan en dat zie je aan het wildlife. Beren, vossen, lynxen en elanden domineren hier de bossen samen met de vele soorten uilen en andere vogels.

Ook zo'n reis als deze?

autorondreis door West-Canada
Canada 17 DGN
vanaf 1905,-

Privé: Surprising Alberta

  • Nationale parken
  • Uitgestrekte prairies
  • Columbia Icefield
camperreizen naar Canada 5
Canada 22 DGN
vanaf 1605,-

Privé: Classic Explorer

  • Whale watching
  • Diepblauwe gletsjermeren
  • Wildlife spotten
Autorondreis Alberta en BC
Canada 14 DGN
vanaf 1227,-

Privé: Autorondreis Alberta en BC in Vogelvlucht

  • Rocky Mountains
  • Diepblauwe gletsjermeren
  • Nationale parken