TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Mingan Archipelago National Park Reserve

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Het Mingan Archipelago National Park Reserve ligt in Oost-Québec aan de noordelijke zijde van de Gulf of St. Lawrence. In het park vind je de grootste concentratie van geërodeerde monolieten in Canada. In het park staan over een afstand van 150 kilometer bijna 1000 kleinere en grotere eilandjes langs de kustlijn.

Deze unieke geologische structuren trekken bovendien een grote verscheidenheid van zeevogels aan die hier nestelen en daardoor wordt het in een afgelegen park als het Mingan Archipelago National Park Reserve toch wel vrij druk.

Unieke geologie

Wanneer je de unieke rotsformaties van het Mingan Archipelago voor het eerst ziet, besef je hoe bijzonder het is dat dit stuk kust zich op zo’n manier heeft kunnen vormen gedurende miljoenen jaren.

Het ontstaan van deze sedimentaire rotsformaties gaat bijna 500 miljoen jaar terug. In die tijd lag er een warme, ondiepe tropische zee op de plaats waar nu de regio van de St. Lawrence Lowlands is.

De bodem was verzadigd met calciumcarbonaat en lag vol met een grote verscheidenheid van mariene organismen. De bodem van de oude zee werd jaar na jaar, miljoenen jaren lang, dikker door de fijne mariene sedimenten van schelpdieren. Uiteindelijk werd de bodem zo zwaar onder de druk van zijn eigen gewicht, dat zich door de druk gesteenten begonnen te vormen.

Gedurende miljoenen jaren verschoven continenten, stegen en daalden de zeespiegels onder invloed van ijstijden en natuurlijk was ook het weer van grote invloed op de oppervlakte van de aardbodem.

Dit uitgestrekte gebied dat bestond uit sediment was op veel plaatsen zachter dan elders en onder invloed van de elementen en rivieren stroomde de relatief zachte bodem weg. De rotsachtige heuvels hielden stand en deze standvastige terpen vormen de zuilen van het Mingan Archipelago National Park Reserve.

Fauna in Mingan Archipelago National Park Reserve

Op en rond de oneindige hoeveelheid rotsen, kliffen en grotten is opvallend veel begroeiing te vinden en die planten trekken op hun beurt veel grote aantallen vogels aan.

Tijdens de lente heeft het park een aantrekkingskracht op veel zeevogels, waaronder papegaaiduikers, alken, zeekoeten, sterns en drieteenmeeuwen. Deze vogels bevolken de enorme broedkolonies. De unieke omstandigheden voorzien in veiligheid, beschutting en voldoende voedsel.

Bereikbaarheid van het park

Vanuit Québec City ligt het park op ongeveer 800 kilometer afstand. Vanuit Québec City volg je de noordelijke oever van de Gulf of Saint Lawrence naar Mingan Archipelago National Park. De prachtige uitzichten over de Gulf of Saint Lawrence maken de lange rit zeer aangenaam.

Bezoek aan het park

Je kan het park het best bezoeken tijdens de zomermaanden. Aangezien het park uitsluitend per boot bereikbaar is, is het verstandig ruim voor je bezoek contact te leggen met het Visitor Center, zodat je vervoer per boot kunt reserveren en eventueel een gegidste tour kunt reserveren (aan te raden).

Deze gegidste tours duren meestal drie tot vijf uur en bezoeken de verschillende eilanden, meestal onder leiding van Parks Canada rangers.

Neem voor meer informatie contact op met het Visitors Centre van het park.

Ook zo'n reis als deze?

individuele autorondreis door Oost-Canada
Canada 20 DGN
vanaf 3392,-

Privé: Oost-Canada en de Gaspé Peninsula

  • Niagara Falls
  • Rijke historie
  • Algonquin Park
individuele rondreis door Oost-Canada
Canada 15 DGN
vanaf 2928,-

Privé: Wereldsteden en Wildlife

  • Algonquin Park
  • Veel cultuur
  • Niagara Falls
rondreis door Oost-Canada
Canada 15 DGN
vanaf 2376,-

Privé: Maritiem Oost-Canada

  • Schilderachtige vissersdorpjes
  • Rijke historie
  • Bay of Fundy