TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Maritime Museum of the Atlantic, Halifax

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Het Maritime Museum of the Atlantic aan de Waterfront van Halifax is een absolute aanrader om te bezoeken wanneer je in Halifax verblijft. Natuurlijk zijn een wandeling langs de Waterfront en een bezoek aan Pier 21 en de Alexander Keith’s Brewery dan logische aanvullingen.

Het Maritime Museum of the Atlantic is een prachtig museum waar niet alleen wat scheepvaartrelikwieën worden tentoongesteld. Halifax heeft namelijk een rijke scheepvaartgeschiedenis. Vanaf het moment dat de eerste kolonisten hier voet aan land zetten, is Halifax door zijn geografische ligging uitgegroeid tot een zeer bedrijvige havenstad. De ligging aan de baai bood een beschutte, natuurlijke haven, waardoor het de primaire aanvoerroute werd vanuit Europa en later vanuit andere Noord-Amerikaanse havens.

Maritime Museum of the Atlantic

Een bezoek aan het Maritiem Museum is een prachtige ervaring. In het museum vind je een eindeloos aantal schitterende modelschepen en ‘vaar’ je door de geschiedenis van de scheepvaart. Je passeert hierbij de kajaks van de First Nations, stoomschepen, oorlogsbodems en de Titanic. De klap op de vuurpijl is de Halifax Explosion die een aanzienlijk deel van Halifax in de as legde.

Naast schitterende relikwieën zoals scheepslampen, unieke scheepshoorns en ander scheepsgerei, wordt alles met interactieve schermen geïllustreerd, waarmee alles ook voor kinderen begrijpelijk wordt.

Naast het kleine bioscoopzaaltje waar regelmatig nieuwe documentaires te zien zijn, zit Scott (2017). Scott is een 85-jarige veteraan die je alles kan vertellen over morse en over de radiocommunicatie die schepen toen en tegenwoordig met elkaar onderhouden. Voor kinderen is het leuk hun eigen naam in morse te kunnen verzenden. Na afloop krijgen ze een certificaat hiervoor.

Een andere sectie van het museum is de permanente tentoonstelling over de Titanic. Deze bestaat uit een aantal foto’s en stukken die afkomstig zijn van het schip dat in 1912 jammerlijk zonk. De relatie tussen de Titanic en Halifax is eenvoudig te verklaren. De overlevenden van de ramp kwamen aan in New York, de mensen die de ramp niet overleefden werden naar Halifax gebracht. Op de Fairview Cemetery in Halifax is een aantal graven te vinden van een aantal Titanic-slachtoffers.

De Halifax Explosion

Op 6 december 1917 vond er in de haven van Halifax een enorme ramp plaats: de Halifax Explosion. Totdat de eerste atoombom ter ontploffing werd gebracht, was dit de grootste door de mens veroorzaakte explosie ooit.

In de haven raakten twee schepen met elkaar in aanvaring, waarvan er een was volgeladen met kruid en explosieve materialen om te worden verscheept naar Frankrijk. Door de aanvaring vatte de lading vlam en met een enorme explosie werd een groot deel van de haven en het Richmond District, een grote wijk in Halifax, compleet weggevaagd. De Halifax Explosion is ook in het Maritime Museum of the Atlantic gedocumenteerd.

Ook zo'n reis als deze?

rondreis door Oost-Canada
Canada 15 DGN
vanaf 2376,-

Privé: Maritiem Oost-Canada

  • Schilderachtige vissersdorpjes
  • Rijke historie
  • Bay of Fundy
groepsreis door Oost-Canada indian summer
Canada 15 DGN
vanaf 4080,-

Atlantic Canada: Indian Summer

  • Indian Summer
  • Kleine vissersdorpjes
  • First Nations cultuur
autorondreis door Oost-Canada
Canada 18 DGN
vanaf 3159,-

Privé: Cape Breton, Newfoundland en Labrador

  • Schilderachtige vissersdorpjes
  • De Cabot Trail
  • Wildlife en vogels spotten