TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Lower Geyser Basin

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Het Lower Geyser Basin is een groot gebied dat verspreid over dit deel van het park een groot aantal geisers en warmwaterbronnen heeft. Ook zijn er natuurlijk verwarmde modderbaden te vinden die bezoekers van over de hele wereld trekken.

Deze zogenaamde mudpots zijn zeer rijk aan mineralen en verspreiden een geur van rotte eieren doordat ze rijk zijn aan waterstofsulfide.

Over Lower Geyser Basin

Het gebied van Lower Geyser Basin beslaat ongeveer 17 vierkante kilometer. Ter vergelijking: het Upper Geyser Basin heeft een oppervlakte van slechts anderhalve vierkante kilometer. Door de grote oppervlakte en de thermische eigenschappen in het Lower Geyser Basin hebben de geisers de neiging om zich te klusteren, ofwel ze komen vaak voor in ‘groepjes’ vlakbij elkaar. Het eenvoudigst te bereiken cluster is het Fountain Paint Pot gebied.

Fountain Paint Pot

De Fountain Paint Pot is vernoemd naar de rode gele en bruine modder in dit gebied. De verschillende kleuren die voorkomen in deze mudpot zijn afgeleid van de verschillende staten van oxidatie van het ijzer in de modder.

Net als bij alle warmwaterbronnen, perst de kratervormige kom de hitte door de oppervlakte naar buiten. Deze stijgende gassen veroorzaken de vorming van bubbels. De vorming van deze bubbels verandert met de seizoenen. Zo is de modder in het late voorjaar onder de invloed van smeltwater en regenval aanzienlijk dunner, waardoor zich meer bubbels vormen. Aan het einde van de zomer is de modder dik en droger, waardoor er minder bubbelvorming plaatsvindt.

Great Fountain Geyser

Ook gelegen in het Lower Geyser Basin is de Great Fountain Geyser. De Great Fountain is de enige voorspelbare geiser in het Lower Geyser Basin en de enige voorspelbare geiser in Yellowstone waar je ook naartoe kunt rijden.

Met een nauwkeurigheid van twee uur kunnen de park rangers aangeven wanneer hij weer uitbarst. Bij het Old Faithful Visitor Center kun je zien wanneer de volgende eruptie weer plaatsvindt.

Fountain Paint Pot Trail

De Fountain Paint Pot Trail is een korte wandeling waarbij je kennismaakt met de meeste soorten thermische eigenschappen van Yellowstone National Park. Denk dan aan kenmerken zoals enkele zeer mooie warmwaterbronnen, stomende fumarolen, uitbarstende geisers en de beste toegankelijke mud pots van het park. Het gebied is zeer actief en je ziet altijd wel een geiser uitbarsten.

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Het advies is om hier ofwel ’s morgens bijtijds te komen, ofwel aan het eind van de middag, aangezien de parkeerplaats klein is en de trail erg populair is.

Het Lower Geyser Basin heeft bijzonder veel aan natuurschoon te bieden. De zeer actieve bodem, de geisers, mooie natuur en bovendien kun je in deze fascinerende omgeving ook nog wildlife spotten, zoals beren, bizons en elanden.

Ook zo'n reis als deze?

camperreizen naar Canada en Amerika
Verenigde Staten 26 DGN
vanaf 1823,-

Parken van Canada en VS

  • Nationale Parken
  • Spectaculaire geisers
  • Diepblauwe gletsjermeren
Autorondreis Alberta en BC
Canada 14 DGN
vanaf 1227,-

Privé: Autorondreis Alberta en BC in Vogelvlucht

  • Rocky Mountains
  • Diepblauwe gletsjermeren
  • Nationale parken
autorondreis door West-Canada
Canada 17 DGN
vanaf 1905,-

Privé: Surprising Alberta

  • Nationale parken
  • Uitgestrekte prairies
  • Columbia Icefield