TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Klimaat en weer in Alaska

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Het weer in Alaska is bijzonder veelzijdig, aangezien je natuurlijk met een enorm gebied te maken hebt; de staat is 43 keer zo groot als Nederland. Het weer en het klimaat is dan ook per regio verschillend. Ongeveer een derde deel van Alaska ligt boven de Poolcirkel. De temperaturen zijn daar dan ook aanzienlijk koeler tijdens de zomer en werkelijk steenkoud tijdens de lange winters.

Om het klimaat en het weer in Alaska goed te kunnen omschrijven per deel van de staat, hebben we verschillende regio’s van Alaska ingedeeld.

Het klimaat en weer in Anchorage en omgeving (Southcentral & Interior)

Southcentral

De regio Southcentral is veruit het populairst voor bezoekers, aangezien zich hier de beste infrastructuur bevindt. De stad Anchorage ligt in de kuststrook, ten zuiden van de Chugach Mountains en net ten noorden van de Kenai Peninsula. Langs deze gehele kuststrook is de invloed van de zee groot op het klimaat en het weer. Vanuit het noorden ligt deze regio in de luwte van de bergketen, vanuit het zuiden is de invloed vanaf de Gulf of Alaska enorm op het weer.

Met name tijdens de barre winters, ligt de Southcentral regio aangenaam in de luwte, waardoor de steenkoude poollucht niet kan doordringen tot de kuststrook. Bovendien zorgt de aanvoer van de relatief warme zeelucht ervoor dat het niet al te hard kan afkoelen. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat het er tijdens de winter niet koud kan worden. De gemiddelde wintertemperatuur (januari) in Anchorage varieert van min 11 graden tot min 5 graden Celsius.

Tijdens de zomer is het in de Southcentral regio precies andersom. De invloed van de zee zorgt voor een wisselvallig weertype met veel neerslag. De maanden mei, juni en juli zijn echter de droogste van het jaar. Maar gezien de temperaturen zijn juni en juli dan het meest geschikt om op vakantie te gaan naar Alaska.

Interior

Het Interior van Alaska beslaat een groot deel van het binnenland, het westen, het noorden en de Panhandle uitgezonderd. Je hebt het hier dus grofweg over de regio tot aan Fairbanks in het noorden en de grens met Yukon, Canada in het oosten.

In het binnenland van Alaska heeft een echt landklimaat, maar wel een met een subarctische invloed. In de zomer kan het met gemak 25 graden worden, maar tijdens de barre winters zorgt de koude poollucht voor temperaturen van soms wel min 30 tot min 40 graden. Neerslag valt er het meest in juli en augustus, maar deze valt vooral in de vorm van korte, stevige buien, wanneer de lucht te snel is opgewarmd.

Het klimaat en weer in de Alaskan Panhandle

De Alaska Panhandle is het smalle deel van Alaska dat een deel British Columbia afscheidt van de kust. Deze regio kenmerkt zich met torenhoge kustgebergten, enorme fjordensystemen, ook wel bekend als de Inside Passage, en weelderig groene gematigde regenwouden.

Dit deel van Alaska is vochtig, heel vochtig. Op veel plaatsen in deze regio is het meer dan 300 dagen per jaar bewolkt en door de fjordensystemen en de hoge kustbergen zijn er talloze microklimaten, waardoor het weer van de ene op de andere minuut kan omslaan. Hoewel het hier het hele jaar vochtig is, zijn de maanden september en oktober met kop en schouders de natste maanden.

De temperaturen variëren van gemiddeld min 5 graden tijdens de wintermaanden tot een graad of 10-15 tijdens de zomermaanden. Natuurlijk is het in de hoger gelegen delen aanzienlijk kouder. Dat kan je ook zien aan de vele gletsjers die hier op de bergen van het vasteland liggen.

Het klimaat en weer in Noord-Alaska

Het klimaat in het noorden van Alaska is arctisch. De koude poollucht zorgt tijdens de koude winters voor temperaturen die kunnen zakken tot wel min 40 graden. In extreme gevallen kan het er lokaal zelfs min 50 worden. Relatief gezien, dus vergeleken met andere delen van Alaska, valt er echter weinig neerslag. De maanden juli en augustus zijn het natst.

Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen in het noorden verrassend oplopen tot een aangename 10 tot 15 graden Celsius. De lange dagen onder middernachtzon, zorgen er dan voor dat de zon het aardoppervlak langdurig kan verwarmen.

Het klimaat en weer in West-Alaska

Hoewel West-Alaska zeer dun bevolkt is en hier maar weinig toerisme is, kan het weer hier toch vrij aantrekkelijk zijn. Natuurlijk is het weer in Alaska langs de kusten aanzienlijk grillig, maar doordat de westkust vooral uit laaglanden en moerassen bestaat, is hier geen bescherming vanaf zee door bergketens.

De natste maanden van het jaar zijn hier augustus en september, hoewel er geen enorme hoeveelheden neerslag vallen. Tijdens de zomers varieert de temperatuur meestal tussen de 10 en 15 graden. In de winters is de gemiddelde temperatuur zo’n min 8 graden Celsius.

Klimaat en weer in Alaska

Zoals je ziet loopt het klimaat en weer in Alaska van regio tot regio uiteen. In de ene streek is er sprake van een landklimaat, elders een poolklimaat en in de Panhandle kunnen onder invloed van het zachte maar vochtige klimaat enorme gematigde regenwouden gedijen.

Het weer in Alaska is dus enorm variabel en met name aan de kusten vrij onvoorspelbaar. Afhankelijk van de hoogte waarop je verblijft kan het ook tijdens de zomer soms koud zijn. Lees ons kledingadvies voor Alaska, aangezien dat in dit deel van de wereld in sommige gevallen een kwestie van overleven kan zijn.

Ook zo'n reis als deze?

Autoreis Alaska en Yukon Combinatiereis met huurauto Yukon en Alaska
Alaska 21 DGN
vanaf 3594,-

Alaska en Yukon Helemaal

  • Nationale parken
  • Wildlife spotten
  • Bergen en gletsjers
fly-en-drive Alaska en Yukon rondreis
Alaska 15 DGN
vanaf 1947,-

Alaska en Yukon Explorer

  • Denali National Park
  • Gletsers
  • Legendarische Alaska Highway
autorondreis door Alaska Kenai Gletsjer
Alaska 19 DGN
vanaf 3086,-

Fascinerend Alaska

  • Nationale parken
  • Beren spotten
  • Fjorden en gletsjers