TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Kledingadvies voor je Alaska reis

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Kledingadvies is essentieel wanneer je naar een land als Alaska reist. Helaas slaan nog altijd mensen dit soort adviezen in de wind. Ze onderschatten de wisselende weersomstandigheden en de schommelende temperaturen, zeker op grotere hoogte in de bergen. Ook de omstandigheden waaronder je bijvoorbeeld op whale watching tour gaat of een gletsjer beklimt zijn vaak anders dan de verwachting.

Het zal niet de eerste keer zijn dat toeristen op de Eerste Hulp of bij een dokter terechtkomen met onderkoeling, ja, ook tijdens de zomermaanden.

Kledingadvies voor je Alaska reis

Wanneer je jezelf een beetje hebt ingelezen, zal je waarschijnlijk de term laagjes al ergens hebben gelezen. Dat is de manier hoe je jezelf het best isoleert tegen de kou. Hoewel het soms in de dalen een comfortabele 20 graden zal zijn, kan het hoger in de bergen verrassend kouder zijn, zeker wanneer het regent of er stromend water of een gletsjer in de buurt is. Combineer dat met een beetje wind en onderkoeling ligt op de loer.

Het advies van de locals moet je in dezen nooit in de wind slaan. Zij weten dat met Moeder Natuur niet te spotten valt en weten dat kledingadvies in een noodsituatie het verschil kan maken tussen leven en dood.

Door jezelf in laagjes te kleden en een rugzak mee te nemen, verzeker je jezelf ervan dat je niet snel onderkoeld kan raken. Ga dus altijd goed voorbereid op pad.

De onderste laag

De onderste laag moet bestaan uit lang ondergoed of een ander dun materiaal dat vocht op de huid absorbeert. Op een warme dag kun je ook alleen een katoenen shirt dragen, aangezien dit snel droogt. Neem bij voorkeur een tweede onderlaag mee als reserve.

De isolerende laag

De middelste, isolerende laag kan van lichtgewicht materiaal zijn, zoals een fleecejack of zelfs een wollen trui. Synthetische materialen zijn vaak lichter in gewicht dan wol of katoen, maar hebben ook de neiging af te sluiten, waardoor je sneller gaat transpireren.

De buitenste laag

De buitenste laag is erg belangrijk. Dit is bij voorkeur een ademende water- en winddichte softshell jas  (Gore-Tex®) met capuchon. Deze houdt de afkoelende wind buiten en houdt je droog als het regent. Vaak zijn deze dunne handzame jasjes eenvoudig in de buitenste compartimenten van je koffer te pakken.

Zeker wanneer je gaat kajakken of meegaat op een boottocht, draag dan bij voorkeur een snel drogende outdoorbroek met eventueel een lange regenbroek daaroverheen.

Schoenen

Tijdens je Alaska reis zal je de omgeving niet van achter je stuur gaan verkennen. Je zult zeker flink wandelen. Goed schoeisel is van essentieel belang. De ruwe ondergrond vraagt om stevige schoenen. Tenzij je echt elke bergtop wilt bedwingen, volstaat een schoen van de B-Klasse.

Ook zo'n reis als deze?

rondreis door Alaska trein huurauto
Alaska 15 DGN
vanaf 3598,-

Discover Alaska by Train and Car

  • Treinreis
  • Denali National Park
  • Fjorden Cruise
fly-en-drive rondreis door Alaska
Alaska 22 DGN
vanaf 4802,-

Avontuurlijk Alaska

  • Goudzoekerscultuur
  • Bergen en gletsjers
  • Nationale parken
Autoreis Alaska en Yukon Combinatiereis met huurauto Yukon en Alaska
Alaska 21 DGN
vanaf 3594,-

Alaska en Yukon Helemaal

  • Nationale parken
  • Wildlife spotten
  • Bergen en gletsjers