TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

De Inuit cultuur op Groenland

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De Inuit cultuur op Groenland kent diepe wortels. De naam Groenland betekent in feite ‘het land van de mensen’, want in het authentieke Groenlands is dit de letterlijke vertaling van Kalaallit Nunaat.

Voor een periode van bijna 2500 jaar bevolkten nomadische volkeren de kuststreken die de ijzige vlaktes van het binnenland omzoomden. Zij leefden van wat het land en de zee te bieden hadden. In diverse perioden in de geschiedenis lijkt Groenland ook uitgestorven te zijn geweest en hiermee is de totale Groenlandse geschiedenis nog altijd een mysterie.

Stel je voor dat een landmassa die groter is dan alle landen van West-Europa samen wordt bevolkt door een groep van hooguit duizend migranten. Deze eerste definitieve bewoners kwamen ooit via de Beringstraat en via Noord-Amerika in Groenland terecht. Zij arriveerden in Smith Sound, vlakbij de huidige stad Qaanaaq, in het noordelijkste deel van Groenland.

In de loop der tijd zijn er diverse golven geweest van mensen die zich op Groenland vestigden. In alle gevallen verdwenen zij weer, waarschijnlijk vanwege het barre klimaat.

De Dorset cultuur op Groenland

Tegenwoordig weten we dat de bewoners van de Dorset cultuur ongeveer 1300 jaar geleden naar Groenland zijn gekomen. Het lijkt erop dat ze al eerder in een vroegere immigratiegolf op Groenland zijn geweest, maar daarover lijkt niets met zekerheid vast te stellen. Wellicht het grootste mysterie is nog wel de leefwijze van de Dorset: hoe komt het bijvoorbeeld dat er nooit overblijfselen van hun kajaks zijn gevonden? En waarom verplaatsten ze zich niet per hondenslede, zoals andere volkeren die hen vooraf- of nagingen? En om wat voor reden wijken hun gereedschappen en technologie zoveel af van die van andere Inuit-volken die op Groenland leefden?

Verschillende theorieën zijn uitvoerig bediscussieerd, maar de meest aannemelijke theorie is dat de Dorset afkomstig waren uit Noordoost-Canada en tijdens de Kleine IJstijd in het jaar 1300 voor Christus het hazenpad heeft gekozen om de kou te ontvluchten.

De Thule cultuur op Groenland

Het straffe klimaat en de frisse zomers vormden voor de Thule-bewoners geen belemmering. Deze zeer flexibele en vooral kundige nomadenbevolking verspreidde zich in rap tempo langs de ijsvrije kusten van Groenland. Zij bevolkten Groenland omstreeks dezelfde periode als de Dorset-mensen. Ook de Thule-mensen waren afkomstig uit het Verre Oosten en waren via de Beringstraat en Noord-Amerika naar Groenland gekomen.

De Thule waren vooral walvis- en zeehondenjagers en zij brachten voor het eerst de sledehonden naar Groenland, waarmee zij lange reizen maakten.

De huidige Inuit cultuur op Groenland

Zowel de Dorset cultuur als de Thule cultuur zijn nog altijd duidelijk te herkennen in het tegenwoordige Groenland. Veel routes die de nederzettingen langs de kust met elkaar verbinden werden reeds gebruikt door de oudste bewoners van Groenland en door de Thule en de Dorset. De geschiedenis van deze paden gaat terug tot wel 4500 jaar.

Rond het gebied van Sermermiut bij Ilulissat hebben archeologische graven unieke inzichten opgeleverd over hoe verschillende stammen gebruik maakten van dezelfde jacht- en visgebieden. Deze bevolkingsgroepen stroopten de kusten van Groenland reeds af rond 25oo voor Christus.

Hoewel er geen concrete geschiedenis is opgetekend uit deze vervlogen tijden, getuigen de vele archeologische vondsten van gereedschappen en nederzettingen van een geweldig aanpassingsvermogen van de vroege culturen die Groenland bevolkten. Zij legden met hun kennis en kunde de basis voor de leefwijze van de huidige bevolking.

De traditionele kajak en kleding

De allereerste immigranten gebruikten vaartuigen gebruiken die lijken op kajaks. Ook hun kleding met glinsterende versieringen is typisch voor de typische Inuit cultuur op Groenland. Je ziet dit terug in de tegenwoordige cultuur waar de kajak het nationale symbool is en veel Groenlanders zich bij festiviteiten nog altijd in kleurrijke nationale kostuums kleden.

Ook zo'n reis als deze?

bootreis naar Zuid-Groenland
Groenland 6 DGN
vanaf 955,-

De weg van de koningen, Zuid-Groenland

  • Prachtige fjorden en gletsjers
  • Historische Vikingcultuur
  • Groenlandse cultuur
wandelreis naar Oost-Groenland
Groenland 10 DGN
vanaf 3725,-

Bevroren Reuzen, Oost-Groenland

  • Fjorden en gletsjers
  • Wandelen
  • Groenlandse cultuur
Groepsreis naar Groenland Tasiusaq
Groenland 8 DGN
vanaf 2620,-

Het beste van Zuid-Groenland

  • Groenlandse cultuur
  • Drijvende ijsbergen
  • Walvissen