TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

IJsberen op Spitsbergen

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De ijsberen op Spitsbergen zijn een van de voornaamste redenen waarom je naar de eilandengroep wilt. Deze indrukwekkende dieren zijn de grootste landcarnivoren en bovendien een symbool van de arctische wildernis.

De ijsbeer wordt beschouwd als een zeezoogdier, aangezien hij het grootste deel van zijn leven doorbrengt in zee en op drijfpakijs. Op en rond de eilanden van Spitsbergen, kun je een groot aantal ijsberen vinden. Ze leven met name op en rond de oostelijke eilanden, maar ook elders moet je er altijd op berekend zijn dat je ze kunt tegenkomen.

De ijsberen op Spitsbergen

De ijsberen op Spitsbergen brengen hun welpen vaak ter wereld in zelf gegraven sneeuwholen, waarna de welpen nog zo’n twee jaar bij hun moeder blijven. Hun dieet bestaat vooral uit de zeehonden die voorkomen in de wateren rond Spitsbergen.

IJsberen zijn natuurlijk indrukwekkende wezens. Met een gewicht dat varieert van 200 tot wel 800 kilo kan een enkele klap al voldoende zijn om een mens te doden.

De populatie van ijsberen op Spitsbergen wordt geschat op ongeveer 3000 dieren. Aangezien dit een aanzienlijk aantal is, zijn confrontaties met de mens dan ook regelmatig aan de orde. Het zelfstandig op pad gaan op de eilanden wordt dan ook ten sterkste afgeraden wanneer men niet in het bezit is van een vuurwapen of schietervaring heeft.

Wanneer je met Creating Stories een reis naar Spitsbergen maakt waarbij je aan land gaat, is een bezoek aan de schietbaan inbegrepen, puur vanuit veiligheidsoverwegingen. Dit is bij de reizen Wandelen op Spitsbergen en Avontuur op Spitsbergen het geval.

Op Spitsbergen kun je het hele jaar door ijsberen tegenkomen, dus wanneer je je verblijfplaats verlaat, doe dit dan onder begeleiding van een gids of gewapend met een vuurwapen. Sinds 1973 wordt de ijsbeer beschouwd als een beschermde diersoort. Om die reden is het verboden om een beer op te jagen, te lokken, te storen of te voederen.

Hoewel vervelende confrontaties niet bijzonder vaak voorkomen, gaan de meeste bewoners van Spitsbergen wel gewapend op pad voor het geval dat.

Wat doe je bij een confrontatie met een ijsbeer?

Goede voorbereidingen zijn belangrijk om een ​​vervelende confrontatie met een ijsbeer te vermijden.

 • Wees oplettend en zorg dat je je zoveel mogelijk begeeft in open vlaktes om het overzicht te kunnen bewaren.
 • Trek je rustig terug als je een ijsbeer ziet. Hoe graag je ook een foto wilt maken, achtervolg een ijsbeer nooit! Het zal niet de eerste keer zijn dat er gewonden of zelfs doden vallen onder toeristen die de natuur onderschatten.
 • De meeste confrontaties met ijsberen op Spitsbergen doen zich voor op of rondom een kampement. Zorg dat er rondom het kamp altijd goed en vrij overzicht is in alle richtingen.
 • Zet een kamp nooit op langs de kustlijn.
 • Alle kampen moeten worden omringd door alarmdraad, een laag bij de grond bespannen draad die alarm slaat wanneer een beer ertegenaan loopt.
 • Bewaar voedsel veilig, op afstand van de slaaptenten.
 • Vermijd sterk ruikend voedsel direct bij de tenten, aangezien de geur nog lang in het tentdoek blijft hangen.
 • Zorg dat er altijd een schietklaar vuurwapen voorhanden is, liefst van een aanzienlijk kaliber, zoals .308 of 30-06 of zwaarder.

IJsberen zien mensen niet als voedselbron, maar komen vaak vanuit nieuwsgierigheid of vanwege honger toch op mensen af op zoek naar eten.

Wanneer je echt een confrontatie met een ijsbeer hebt die op je afkomt, maak jezelf dan goed zichtbaar en maak ook geluid. Schreeuwen en klappen van de handen helpt, of het starten van een motor van een sneeuwscooter of buitenboordmotor is vaak al voldoende om de ijsbeer af te schrikken.

Ook zo'n reis als deze?

reis naar Spitsbergen expeditiecruise
Spitsbergen 10 DGN
vanaf 4.100,-

Expeditiecruise: Rondom Spitsbergen

 • Fjorden en gletsjers
 • Marien leven
 • Unieke Nordic cultuur
expeditiecruise naar Spitsbergen
Spitsbergen 8 DGN
vanaf 3300,-

Expeditiecruise IJsberenspecial

 • Bootreis
 • Gletsjers en fjorden
 • Wildlife spotten