TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Highlights van Washington

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Highlights van Washington zijn eenvoudig op te noemen, aangezien er bijzonder veel te zien is in Washington. Het is de meest noordwestelijk gelegen staat van de Verenigde Staten. Aangezien 60% van de inwoners in het metropoolgebied van Seattle woont, is de staat relatief gezien maar dun bevolkt. Doordat de natuur in deze staat bijzonder ruig is, is een belangrijk deel van de highlights van Washington van natuurlijke oorsprong.

Hier lijkt de natuur zich aanzienlijk heftiger te manifesteren dan elders: reusachtige coniferen smelten samen met weelderig groene mossen in het Hoh Rain Forest. Ook de slapende vulkanen als Mount Rainier en Mount Baker liggen vredig in de mooie natuur, maar het gebied rondom Mount St. Helens laat ook zien met welk verwoestend geweld de natuur plots kan toeslaan, zoals toen op de bewuste 18 mei 1980.

Seattle is met 3,5 miljoen inwoners de grootste stad van de staat Washington en heeft talrijke musea, attracties en technologiebedrijven. De hoofdstad van de staat is Olympia, gelegen aan het zuidelijke uiteinde van Puget Sound, de baai waar ook Seattle aan ligt.

Highlights van Washington

Olympic National Park

Olympic National Park is gelegen op het Olympic Peninsula ten westen van de stad Seattle. Dichte met mos begroeide regenwouden, ruige kustlijnen en met gletsjers bedekte bergtoppen zijn het decor voor een bezoek aan dit schitterende nationale park in het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten. Lees meer over Olympic National Park.

Downtown Seattle

De Seattle Space Needle en de Monorail, beide gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1962, trekken sinds jaar en dag toeristen naar de stad. De vele parken, sportlocaties en restaurants, het Museum of pop culture en de vele eilandjes in de Puget Sound zorgen dat Seattle als een magneet werkt en jaarlijks veel toeristen ontvangt. Lees meer over de highlights van Downtown Seattle.

Museum of Flight

Het Museum of Flight in Seattle is een luchtvaart- en ruimtevaartmuseum dat jaarlijks meer dan 500 duizend bezoekers trekt. Het museum heeft de grootste private collectie van vliegtuigen ter wereld en totaal zijn er meer dan 150 toestellen in bezit.

Bewonder hier de Concorde, de eerste presidentiele Air Force One  of de legendarische Lockheed SR-71 Blackbird.

San Juan Islands

De San Juan eilanden zijn een archipel in Puget Sound, de baai van Seattle. De eilanden hebben elk een eigen artistieke, bloeiende cultuur en zijn per veerboot zowel toegankelijk vanuit Downtown Seattle als vanuit Vancouver, net over de Canadese grens. Op elk eiland vind je een unieke mix van kunstgalerijtjes, visrestaurants en gezellige parken.

Mount Rainier National Park

Mount Rainier is met zijn imposante 4.392 meter hoogte een stratovulkaan die je niet over het hoofd kan zien en deze berg behoort absoluut tot de highlights van Washington. De berg maakt deel uit van de Cascade Mountains, de bergketen die parallel loopt aan de kustlijn met de Stille Oceaan.

Mount Rainier wordt gezien als een van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld, aangezien deze relatief dichtbij een dichtbevolkt gebied ligt, de stad Seattle. Lees meer over Mount Rainier National Park.

De musea in Tacoma

Tacoma is een middelgrote stad en behoort bij de metropool van Seattle. De stad is zeer artistiek georiënteerd en beschikt zelfs over een Art District, waar maar liefst 6 voorname musea bij elkaar zijn gevestigd en samen de mooiste kunstvoorwerpen tentoonstellen. Bezoek bijvoorbeeld het Museum of Glass, het Broadway Center for the Performing Arts, het Tacoma Art Museum of America’s Car Museum.

Mount St. Helens National Volcanic Monument

Mount St. Helens was de vulkaan die op 18 mei 1980 zó explosief uitbarstte, dat de bergpiek in een klap 400 meter lager was. De uitbarsting was zo heftig dat bijna 150 vierkante kilometer bos compleet werd vernietigd. Een 20 kilometer hoge kolom van as markeerde de plek des onheils. Het is een wonder dat er bij de uitbarsting slechts 57 mensen zijn omgekomen. Lees meer over de uitbarsting van Mount St. Helens.

Washington Capitol Building

Aan het zuidelijke uiteinde van Puget Sound bij Seattle ligt Olympia, de vrij rustige hoofdstad van de staat Washington. Een grote witte koepel vormt het centrum van de stad en steekt een kleine honderd meter uit boven de omgeving. Het is de hoogste gemetselde koepel van Noord-Amerika en was bij de bouw vrij prijzig: het gebouw had bij de oplevering in 1928 ruim zeven miljoen dollar gekost.

Gelukkig is het prachtige Washington State Capitol Building goed geconserveerd gebleven en tegenwoordig worden er begeleide openbare rondleidingen gegeven langs de hoogtepunten van het gebouw, waaronder de vijf ton wegende Tiffany kroonluchter.

Port Angeles

De kuststad Port Angeles ligt langs de noordelijke oevers van het Olympic Peninsula, aan de oever van de Strait of Juan de Fuca. De regio staat bekend om de vele outdoormogelijkheden. Hier kun je heerlijk wandelen, fietsen, golfen, varen, kajakken, vissen, vogels spotten en nog veel meer. Het is ook een toegangspunt naar Olympic National Park.

Spokane

Ten oosten van de Cascade Mountains ligt het veel dunner bevolkte platteland van Washington. Aan deze kant van de bergen is het aanzienlijk zonniger, maar de meeste toeristen blijven hier weg.

Toch is het plaatsje Spokane een belangrijke trekpleister. Het ligt langs de grens met de staat Idaho en is een hub van attractieparken en voorzieningen. Je vindt er een verscheidenheid aan tuinen, waaronder de Japanse tuin Nishinomiya, die bezoekers trekt naar Spokane’s Manito Park. De bloembedden zijn tijdens de zomers prachtig gekleurd. Riverfront Park, dat werd aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1974, beschikt daarnaast over een reuzenrad en een met de hand uitgesneden draaimolen uit 1909.

Mount Baker Snoqualmie National Forest

Het Mount Baker Snoqualmie National Forest loopt langs de hellingen van het Cascade Mountains en North Cascades National Park tot aan de Canadese grens in het noorden. In dit gebied zijn zeer veel mogelijkheden om te wandelen en te mountainbiken. Je kan Mount Baker beklimmen en je vindt er ook boshutten waar je in kan verblijven. Langs de Mount Baker Highway (SR 542) is het stadje Glacier het dichtstbijzijnde basiskamp bij de top.

Leavenworth

Het stadje Leavenworth noemt zich trots het Beierse Dorp. En dat wordt gedurende het jaar diverse malen gevierd. Het is gebruikelijk voor de lokale inwoners om lederhosen te dragen en regelmatig worden er bierfeesten gehouden. Alle gebouwen in de hele stad hebben de typisch Duitse architectuurstijl, tot de gotische scripts op de borden aan toe. Het is in wezen de Noord-Amerikaanse variatie op Bariloche in Argentinië.

Coulee Corridor, inclusief de Grand Coulee Dam

De Coulee Corridor National Scenic Byway loopt van het plaatsje Omak in het noorden, via Moses Lake, naar Othello. Langs deze route zie je prachtige landschappen, zowel natuurlijk als door de mens aangelegd. De Grand Coulee Dam is enorme stuwdam en een belangrijk hoogtepunt tijdens de route, waar je heerlijk wat tijd kunt doorbrengen. Het Dry Falls Interpretive Center, Banks Lake, Steamboat Rock State Park, State Park Sun Lakes, Lake Lenore Caves, Potholes State Park en het Columbia National Wildlife Refuge zijn allemaal de moeite waard om langs de Coulee Corridor te bezoeken.

North Cascades National Park

Het North Cascades National Park is een van de meest ongerepte gebieden van de Verenigde Staten. Het park grenst in het noorden aan British Columbia in Canada. Zoals de naam al zegt is er een groot aantal bergtoppen in het park te vinden die in hoogte oplopen tot ruim 2.800 meter.

De North Cascades Scenic Highway volgt Highway 20 van Sedro-Wooley naar de Methow Valley, waarbij je door delen komt van zowel Mt. Baker-Snoqualmie National Forest en North Cascades National Park. Deze schilderachtige weg is een van de mooiste routes van de staat, misschien zelfs van het land.

Langs de route zie je scherp aftekenende met sneeuw bedekte bergpieken en blauwgroene gletsjermeren. Er zijn tal van plaatsen om de benen even te strekken en te genieten van de uitzichten. Bezienswaardigheden onderweg zijn de Diablo Lake Boat Tour en het North Cascades National Park Visitor Center.

De lijst met highlights van Washington is bijzonder lang. Er zijn simpelweg te veel mooie en leuke dingen te zien om even op te sommen. Met de bovenstaande lijst heb je een goede leidraad om deze schitterende Amerikaanse staat te gaan verkennen.

Ook zo'n reis als deze?

individuele autorondreis door West-Canada en Vancouver Island
Canada 18 DGN
vanaf 1315,-

Privé: West Coast Living

  • Trip naar Seattle
  • Salt Spring Island
  • First Nations cultuur
groepsreis naar Vancouver Island
Canada 14 DGN
vanaf 3000,-

Privé: Vancouver Island en Sunshine Coast

  • Whale watching tour
  • Unieke oerbossen
  • Beren spotten
combinatiereis door West-Canada
Canada 19 DGN
vanaf 5542,-

Privé: Rocky Mountaineer en Vancouver Island

  • Unieke treinreis
  • Watervallen
  • Blauwe gletsjermeren