TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

De ultieme highlights van Patagonië

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De prachtige highlights van Patagonië zijn niet op één hand te tellen. Dit gebied met de oppervlakte van ruim een miljoen vierkante kilometer herbergt de meest extreme landschappen van Zuid-Amerika. Bizarre bergformaties, rokende vulkanen, uitgestrekte en verlaten pampa’s, enorme ijsvelden en de Gaucho cultuur zijn de kenmerken van het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika. Wij zetten de mooiste highlights voor je op een rijtje.

De ultieme highlights van Patagonië


1. Bezoek het ‘Einde van de wereld’
Het is letterlijk het einde van de wereld. In het uiterste zuiden van Patagonië eindigt het continent. In Vuurland gaan de laatste eilanden, baaien en fjorden over in de zee die de Stille en de Atlantische Oceaan met elkaar verbindt. Het gebied is zo ruig en ongerept dat het vrijwel niet bewoonbaar is. Hier in het uiterste zuiden bevinden zich nationale parken om de unieke wildernis te conserveren.

2. Torres del Paine National Park
Het onbetwiste hoogtepunt van Chileens Patagonië is het UNESCO biosfeerreservaat Torres del Paine. Dit park trekt een toenemend aantal toeristen die rond het beroemde Paine massief reizen. Het gebied kenmerkt zich met scherpe bergpieken en de beroemde granieten monolieten. De W trektocht en het Paine Circuit zijn de populaire trekking routes.

3. EcoCamp Patagonia
Het EcoCamp Patagonia is gelegen in het hart van Torres del Paine National Park en biedt de regio de eerste volledig duurzame accommodatie, compleet met groene technologie. Hier kun je genieten van begeleide wandelingen en excursies om wilde dieren te gaan spotten. Verken hier ook de sterrenhemel ’s nachts door omhoog te staren door de koepel waaronder je slaapt. De volgende ochtend word je wakker in het midden van de Patagonische woestijn in een gezellige geodetische koepel, met een panoramisch uitzicht op de majestueuze Torres del Paine. Dit is wellicht de ultieme highlight van Patagonië, een ervaring om nooit te vergeten!

4. Los Glaciares National Park
Het Los Glaciares National Park is de thuisbasis van de beroemde Perito Moreno gletsjer en strekt zich uit over een oppervlakte van 445,900 hectaren in Argentijns Patagonië. De naam van het park is treffend aangezien het park voor een groot deel wordt bedekt met gletsjers. El Calafate en El Chalten zijn populair bij toeristen als uitvalsbasis om van daaruit het park te verkennen.

5. Wildlife
Patagonië is beroemd om zijn unieke flora en fauna en zeker ook de variëteit in flora en fauna. Om die reden is het vele wildlife een van de absolute highlights van Patagonie. De rode Culpeo vos, de vriendelijke guanaco en de maar zelden waargenomen poema, zijn voorbeelden van de soorten dieren die hier voorkomen. Vogelaars kunnen hier hun hart ophalen. Aan de kust komt een enorme verscheidenheid aan waadvogels voor, waaronder flamingo’s. Vergeet ook zeker niet de grootste gevleugelde highlight van Patagonië, de Andes-condor.

6. Trekking
Patagonië heeft de reputatie als Zuid-Amerika’s nummer één bestemming om te wandelen. Of je nu een rondje Paine Massif in Torres del Paine wilt lopen of de Mount Fitz Roy in Argentinië wilt beklimmen, dit is een trekking walhalla. Wandel door de zon, regen en de krachtige winden van het extreemste deel van Zuid-Amerika.

7. Mountaineering
Patagonië is bijna synoniem met bergbeklimmen en klimprestaties. Torres del Paine is van oudsher het toneel geweest van prestaties moedige bergbeklimmers. In 2011 presteerde een Chileense groep het om de 3,050 meter hoge top van Cerro Paine Grande te bereiken, een bergtop waarvoor grote technische ervaring nodig is.

8. Zuid-Patagonië IJsveld
Deze kolossale gletsjer is ’s werelds tweede grootste ijsveld en heeft een lengte van maar liefst 350 kilometer. Van de totale oppervlakte bevindt zich zo’n 14.000 km² in Chili en 2.500 km² in Argentinië. Beroemde gletsjers die deel uitmaken van het ijsveld zijn Viedma, Upsala en Perito Moreno in Los Glaciares National Park en Dickson, Tyndall en Grey in Torres del Paine National Park.

9. Cultureel erfgoed
Over Patagonië zijn talloze schitterende boeken geschreven. Deze regio heeft een bijzonder rijk verleden, waarin inheemse volkeren, waaronder de Tehuelche, de Selk’nam, de Yaghan en de Kaweskars een nomadisch bestaan leefden tot de eerste Europese kolonisten in de 19e eeuw een eind maakten aan het vredige bestaan.

10. Chileense en Argentijnse cultuur
Zuid-Amerika’s beste wijnen, de lekkerste barbecues, de wildste rivieren en blauwste gletsjers zijn allemaal te vinden aan het uiteinde van het Amerikaanse continent, in Patagonië. De meeste mensen komen aan in Argentinië en vertrekken weer vanuit Chili, of andersom natuurlijk. Vergeet onderweg niet de unieke cultuur van de ‘Gauchos’ (Patagonische cowboys) op te snuiven. Zij heersen nog altijd te paard over de vlakten, net zoals hun voorouders dat deden.

Ook zo'n reis als deze?

rondreis naar Patagonie Ushuaia
Patagonië 26 DGN
vanaf 4284,-

De Zuidelijke ronde van Patagonië

  • Fjorden en gletsjers
  • Kleurrijke dorpjes
  • Nationale parken
individuele rondreis door Patagonië
Patagonië 17 DGN
vanaf 2299,-

Highlights van Patagonië

  • Walvissen, pinguïns en zeeolifanten
  • Nationale parken met indrukwekkende gletsjers
  • Einde van de wereld in Vuurland (Tierra del Fuego)
  • Argentijnse tango
Autorondreis door Patagonië
Patagonië 25 DGN
vanaf 3940,-

Nationale parken van Patagonië

  • National parken
  • Gletsjers en wildlife
  • Typisch Zuid-Amerikaanse cultuur