TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Highlights van Patagonië

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Net zoals Alaska op het noordelijk halfrond ‘the Last Frontier’ is, zo is Patagonië dat op het zuidelijk halfrond. We hebben het hier over een van de ruigste en meest ongerepte gebieden ter wereld en de highlights van Patagonië zijn een aaneenschakeling van ohhh- en ahhh-momenten. Dit deel van Zuid-Amerika beslaat een groot deel van Argentinië en Chili en strekt zich uit over een oppervlakte van maar liefst een miljoen vierkante kilometer, zo’n  23 keer de oppervlakte van Nederland.

Met een bevolkingsdichtheid van 1,9 inwoner per vierkante kilometer ben je ervan verzekerd dat je hier meer wildlife tegenkomt dan mensen. Laat je fascineren door Moeder natuur met uitgestrekte woestijnen, diepblauwe gletsjermeren en de torenhoge toppen van het Andesgebergte.

Het zuidelijkst gelegen deel van Zuid-Amerika is Vuurland, ook wel Tierra del Fuego. De naam heeft, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niets met vulkanische activiteit te maken. De naam is bedacht door de ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan. Hij zag begin 16e eeuw vuren van de oorspronkelijke bewoners branden op de eilanden. Het zuidelijkste eilandje van Vuurland is Hornos-eiland en deze ligt het dichtst bij Antarctica.

Wildlife natuur in Patagonië en Vuurland

Wilde dieren in Patagonië zijn er genoeg. Bereid je voor op een soort rondleiding door een dierentuin, waar je een grote variatie kan verwachten aan diersoorten. Er zijn door de hoogteverschillen en de invloed van de zee diverse klimaten en dat brengt een grote biodiversiteit met zich mee.

Langs de kust vind je walvissen, zeeolifanten en pinguïns. In het uiterste zuiden van Chili vind je een kolonie van Magelhaen pinguïns die naar schatting wel 300.000 pinguïns telt.

De uitgestrekte pampa’s en bergen van Patagonië bieden een thuis aan nandu’s (hoogpotige loopvogels) en guanaco’s (soort lama’s). Met name in de hoger gelegen gebieden cirkelen de statige condors, de heersers van het luchtruim. Zij speuren vanuit de hoogte de grond af naar prooien.

In Patagonië reis je echter ook door woestijngebieden waar nauwelijks wildlife te vinden is. In de Atacama woestijn, de droogste woestijn ter wereld, vind je uitsluitend een paar hagedissoorten. Juist de grote variëteit aan landschappen, flora en fauna maakt een vakantie naar Patagonië zo aantrekkelijk.

De mooiste highlights van Patagonië

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Patagonië? Deze lijst is eindeloos, want een gebied als dit herbergt voor elk wat wils. Hieronder sommen we de allermooiste plekken van Patagonië voor je op.

Torres del Paine

Torres del Paine is een nationaal park, gelegen in het zuiden van Chili. Hier vind je gigantische gletsjers, torenhoge rotsen, enorme gletsjermeren en hier voel je je (ook letterlijk) on top of the world. De iconische granieten naalden van Torres del Paine zijn natuurlijk een must-see in het park.

Hou je van wandelen? Dan kun je hier je hart ophalen. Bewandel de onvergetelijke W-trail of kies voor kortere dagwandelingen. Voor elk wandelaarsniveau is hier wel iets te vinden. Eén ding hebben alle wandelingen gemeen: de omgeving is adembenemend! Lees meer over Torres del Paine

Mount Fitz Roy

Mount Fitz Roy, ook wel Cerro Fitzroy of Cerro Chaltén, is een 3375 meter hoge bergpiek in Patagonië, gelegen op de grens tussen Chili en Argentinië. De naam Chaltén komt uit het Tehuelche, een taal die nog slechts vier mensen beheersen, en betekent ‘rokende berg’, aangezien er altijd mysterieuze wolken rond de top van de berg hangen. Lees meer over Mount Fitz Roy.

Perito Moreno gletsjer

De Perito Moreno gletsjer behoort absoluut tot de highlights van Patagonië en ligt in het nationale park Los Glaciares. De gletsjer wordt gevoed door het Zuid-Patagonische IJsveld, de op twee na grootste zoetwaterreserve ter wereld. De gletsjer eindigt in een fjord, waar het ijs 60 m dik en 5 km breed is. Dagelijks schuift de ijsmassa onder luid gekraak 1 tot 2 meter verder. Hierdoor breken regelmatig enorme ijsschotsen van de gletsjer af. Zij storten zich onder luid gebulder in het water van het Argentinomeer aan de voet van de gletsjer. Lees meer over de Perito Moreno gletsjer of over Los Glaciares Nationaal Park.

Los Lagos regio, Chili (Merengebied)

De Los Lagos regio in Chili staat ook wel bekend als het Merengebied. Dit deel van Chili huisvest maar liefst zeven nationale parken en heeft een oppervlakte vergelijkbaar met die van Nederland. Ook vind je hier Monte Verde, een van de oudste archeologische plaatsen van zowel Noord- als Zuid-Amerika. Lees meer over de Los Lagos regio.

Chiloé

Chiloé maakt deel uit van de Los Lagos regio in Chili en is het grootste eiland van het Chiloé Archipelago, gelegen voor de Chileense kust in de Pacifische Oceaan. Dit gebied wordt gekarakteriseerd door talloze eilandjes, baaitjes en kleine vissersdorpjes. Voor de kust vind je een grote biodiversiteit aan zeeleven, zoals blauwe walvissen, Chileense pinguïns, zeeleeuwen en otters. Lees meer over Chiloé.

Huerquehue National Park

Huerquehue National Park behoort ook tot de highlights van Patagonië en ligt net ten westen van de Chileense-Argentijnse grens en wordt gekenmerkt door vulkaankraters, blauwe bergmeren en dichtbegroeide wouden. Met name vanuit de regio Pucon zijn er schitterende wandelroutes het park in, waarbij je vanuit weelderige begroeiing steeds verder klimt tot een hoogte waar slechts nog wat oeroude naaldbomen voorkomen. De bodem waar je op loopt is gedateerd op 120 miljoen jaar oud. Lees meer over Huerquehue National Park.