TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Highlights van de Westfjorden

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De Westfjorden in IJsland zijn een regio die vaak wordt overgeslagen, aangezien deze ‘uit de richting’ ligt en niet op de route ligt waar de meeste highlights voorkomen. De keuze om deze prachtige regio links te laten liggen, is volkomen onterecht. De highlights van de Westfjorden bieden zoveel moois. En ja, er zijn bijzonder geïsoleerde gebieden, maar juist die desolate oorden, midden in de ruige natuur, dat is toch juist waarvoor je naar IJsland toe komt?

Westfjorden van IJsland

De Westfjorden zijn de thuisbasis van enkele van de meest geïsoleerde gebieden van IJsland, maar gelukkig betekent dat niet dat ze ontoegankelijk zijn. Geloof het of niet, in dit grote deel van IJsland wonen slechts 7.400 inwoners. De Westfjorden zijn ruig en dramatisch, met onstuimige weersomstandigheden en puntige rotsen die boven het ijzige water uittorenen. Hoewel de omgeving soms gewelddadig aandoet, zijn er zeker ook bijzonder veel charmante plekken.

Je kunt er voor kiezen om de Westfjorden in een paar dagen of in enkele weken te zien. Het is net afhankelijk van je gewenste reistempo.

Reizen door de Westfjorden

Op je route langs de highlights van de Westfjorden reis je over kronkelende bergpassen en zie je dat veel van de fjorden onbewoond zijn. Hierdoor zijn het rustige wegen en heb je meer gelegenheid om te genieten van de mooie omgeving en de ongerepte natuur.

Het landschap van de Westfjorden is het oudste deel van IJsland  en is zo’n 16 miljoen jaar geleden gevormd, mede door de laatste ijstijd. Sindsdien is het landschap niet veel veranderd, waardoor het zich aanzienlijk onderscheidt van andere delen van IJsland, die door vulkanische activiteit aanzienlijk jonger zijn. De diepe fjorden bieden een mooie habitat voor zeehonden, walvissen en talloze vogelsoorten.

Leuke dorpen in de Westfjorden

Verspreid over de Westfjorden liggen talloze kleine en gezellige dorpjes, waarvan er sommige nauwelijks de naam ‘dorp’ mogen hebben, want het zijn eerder kleine woongemeenschapjes. Aan de zijkanten van de fjorden vindt je deze kleine woonplaatsjes, elk met zijn eigen kenmerken die de lokale tradities weerspiegelen. De meeste zijn vissersdorpjes en dat is niet vreemd: hier liggen de beste visgronden van heel IJsland.

Highlights van de Westfjorden

De natuur, de prachtige fjorden, uitgestrekte vogelkolonies en vooral de afgelegen gebieden zijn de ultieme plek voor een typisch IJslandse vakantie. Hier kunnen liefhebbers naar hartelust wandelen en genieten van de natuur.

Hornstrandir

Hornstrandir is de meest noordelijke regio van de Westfjorden en het gebied van de poolvos. Hoewel het park zeer geïsoleerd ligt, komen er toch doorgewinterde wandelaars en natuurliefhebbers op af.

Er zijn drie redenen die het gebied zijn aantrekkingskracht geven. Zo zijn er de vogelkliffen die de Hornvík baai omringen. Aan de oostkant van de baai bereikt de klif een hoogte van meer dan 500 meter en hier wemelt het van de vogels.

Aangezien er in Hornstrandir geen infrastructuur is en er relatief weinig toeristen op afkomen, is het complete gevoel van isolatie zeer sterk. Je kunt hier dagen wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Hier bevind je je midden in de natuur en is de rust ongeëvenaard.

De derde reden is dat Hornstrandir een toevluchtsoord is voor de poolvos en de kansen dat je ze hier kunt spotten zijn aanzienlijk.

Dynjandi waterval

De fotogenieke Dynjandi waterval is al sinds jaar en dag de favoriete coverfoto voor menige reisbrochure van de Westfjorden. Door velen wordt het de mooiste waterval van IJsland genoemd. De mooie vorm die naar beneden uitwaaiert in breedte, maakt deze unieke waterval tot een grote trekpleister voor het gebied. Deze waterval heeft dan ook niet voor niets een vermelding in de highlights van de Westfjorden.

De waterval bestaat in feite uit een zevental trappen met een gezamenlijke hoogte van 100 meter. Aan de bovenkant is de waterval ongeveer 30 meter breed, aan de onderkant ruim 60 meter. Lees meer over de Dynjandi waterval.

Ísafjörður

Wanneer je door de Westfjorden reist, is het waarschijnlijk dat je ook een bezoek brengt aan Ísafjörður, de hoofdstad van het gebied. Ísafjörður is de grootste stad op het schiereiland en gelegen op een zanderige uitloper in de fjord Skutulsfjörður.

Het stadje heeft talloze gezellig felgekleurde huisjes en wordt omringd door majestueuze bergen. Bezoek in het stadje zeker de bakkerij ‘Gamla bakarí’, in het centrum van de stad voor de allerlekkerste IJslandse delicatessen.

In de omgeving zijn er eindeloze wandelmogelijkheden in de weelderige, groene heuvels die de fjord omringen. Je kan er ook prachtig mountainbiken, kamperen en kajakken.

Drangsnes

Drangsnes is een klein vissersdorpje, waarvan sommigen zeggen dat het zelfs het kleinste vissersdorp ter wereld is, aan de noordkant van de Westfjorden.

Het allerleukste aan dit kleine dorp is dat er drie heerlijke warmwaterbaden langs de kust liggen met uitzicht over de oceaan. Bovendien zijn deze ook nog eens gratis voor bezoekers. Je hebt een prachtig uitzicht op de fjorden en het wemelt er van de zeevogels. Als je geluk hebt zie je vanuit je lekkere warme badje zelfs bultruggen zwemmen in zee.

Flatey eiland

Breiðafjörður is de op een na grootste fjord van IJsland en op zijn breedste punt maar liefst 70 kilometer breed. In het deel waar de fjord in diepte afneemt, zijn er talloze kleine eilanden te vinden, meer dan 2.800 in aantal.

Bijna alle eilanden zijn onbewoond, maar Flatey is de enige uitzondering met, let wel, 6 hele bewoners! Flatey is de grootste van alle eilanden in Breiðafjörður.

Tijdens de zomer vermenigvuldigt de bevolking explosief vanwege de vele bezoekers die dit prachtige eiland willen bezoeken. De reden hiervoor is dat het eiland, overigens net zoals de meeste andere eilanden in de fjord, is gevormd door de kracht van de gletsjers in de laatste ijstijd. De eilanden zijn meestal vlak en de geologische lagen zijn vergelijkbaar met die op de Westfjorden.

Op het eiland zijn veel planten te vinden en er leven veel zeevogels die hier natuurlijk in alle rust kunnen broeden. Denk dan aan puffins, eidereenden, zwarte guillemots en zeearenden.

Látrabjarg

Látrabjarg is wellicht de mooiste van de highlights van de Westfjorden. Het is een landtong en wordt ook gezien als het meest westelijke deel van heel Europa. Naast dat de klif een prachtig uiterlijk heeft, is het tevens de grootste vogelklif van Europa. Hier komen onnoemelijke aantallen vogels voor.

Dit westelijkste punt van IJsland is een reeks van verschillende kliffen en strekt zich uit over een afstand van 14 kilometer en is tot 441 meter hoog. De kliffen zijn duizelingwekkend steil en bieden de vogels een veilige plaats tegen de vossen.

Hoewel je hier prachtig kunt fotograferen en waaghalzen de randen van de kliffen zullen opzoeken, is enige voorzichtigheid geboden: de randen van de kliffen zijn op veel plekken broos!

Látrabjarg is een van de meest bezochte toeristische attracties in de Westfjorden. De kliffen zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto en als je er bent, is het er prachtig wandelen.