TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Highlights Ruta 40 in Argentinië

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Ruta 40 is met een lengte van ruim 5.000 kilometer een van de langste wegen ter wereld en loopt van het zuiden van Argentinië parallel aan de Andes naar het noorden, helemaal tot aan de grens met Bolivia. Om precies te zijn begint de route bij Río Gallegos in de provincie Santa Cruz in het zuiden en loopt tot aan La Quiaca in Jujuy in het noorden van Argentinië. Wij zetten de highlights van de Ruta 40 in Argentinië voor je op een rijtje.

Niet alleen is Ruta 40 een van de langste wegen ter wereld, het is ook één van de spectaculairste. Voor het grootste deel is de weg geasfalteerd, behalve het zuidelijke deel dat zeer dunbevolkt is. Daar kan het zo maar dat je 100 kilometer lang niemand tegenkomt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een deel van de totale route af te leggen.

Wat maakt Ruta 40 zo spectaculair?

Deze eindeloos lijkende weg kronkelt zich door Argentinië langs de randen van de Andes en laat de reiziger kennismaken met de natuurlijke rijkdom van bezienswaardigheden, zoals een overvloed aan bergen, meren, stormachtige pampa’s, 20 nationale parken en honderden leefgemeenschappen.

Onderweg kom je door spectaculaire landschappen, je passeert zoutvlaktes, torenhoge bergpieken, uitgestrekte pampa’s en de wijdsheid van het zuidelijke Patagonië laat zien hoe klein we als mens eigenlijk maar zijn.

Highlights van Route 40

Met een lengte van 5.000 kilometer mag je verwachten dat je highlights tegenkomt. We rijden de route van noord naar zuid en in die volgorde kom je de volgende highlights tegen.

Salta

In het uiterste noorden van Argentinië kun je zien hoe de bevolking onder barre omstandigheden overleeft in de hooglanden. Vlak voordat je de stad Salta passeert, bereik je het hoogste punt van de Ruta 40 bij Abra del Acay. Haarspeldbochten over onverharde wegen brengen je naar deze enorme hoogte en tussen de desolate, kale hoogvlaktes waan je je op een andere planeet.

Vervolgens passeer je de stad Salta. Hoewel deze stad niet direct langs de route ligt, is deze zeer de moeite waard om te bezoeken. De prachtige koloniale gebouwen en de gezellige markt geven de stad een gemoedelijk karakter en vanaf de berg Cerro San Bernardo heb je bij zonsondergang een geweldig uitzicht over de stad.

Cafayate

Voorbij de Salinas Grandes stijgt de route weer en kom je door de stad Cafayate. Dit gezellige stadje ligt op een hoogte van bijna 1.700 meter in een wijnstreek. De gematigde temperatuur en de vele dagelijkse zonuren geven de ideale omstandigheden voor de wijnteelt.

Salinas Grandes

Wanneer je iets verder afzakt naar het zuiden kom je langs de Salinas Grandes, de tweede grootste zoutvlakte ter wereld. Deze vlakte ligt op slechts 170 meter boven zeeniveau en beslaat een oppervlakte van maar liefst 6.000 vierkante kilometer. De uitgestrektheid (groter dan de provincie N-Brabant) is enorm en het is fascinerend om bij stil te staan dat verspreid over deze enorme oppervlakte een zoutkorst ligt van een halve meter dik. Tip: zet een goede zonnebril op voor de weerspiegeling en houd hier ook rekening mee met foto’s maken.

Mendoza

Vanaf hier loopt Ruta 40 door de wereldberoemde wijnstreek Mendoza. De stad werd in 1561 gesticht door Pedro del Castillo die de stad vernoemde naar de gouverneur van Chili Don García Hurtado de Mendoza. De stad wordt omringd door ononderbroken uitzicht over de eindeloze wijngaarden.

Vanuit Mendoza naar het zuiden wordt het landschap al snel weer ruiger en stijgt de route weer. Honderden kilometers rijd je door onherbergzaam landschap, waarbij kale vlaktes en lager gelegen delen met bergriviertjes elkaar afwisselen.

Bariloche/Parque Nacional Nahuel Huapi

De stad Bariloche staat bekend om zijn Zwitserse architectuur en chocolade en wordt ook wel het Argentijnse Beieren genoemd. Daarnaast is het tijdens de wintermaanden (in Nederland dus tijdens de zomer) een wintersportparadijs, maar in de zomermaanden kun je er ook met de gondel naar boven en heerlijk wandelen in de wonderschone natuur van de directe omgeving.

Het omliggende waterrijke landschap van Nahuel Huapi National Park. Het park bestaat uit drie zones: de lager gelegen steppes, de heuvels en het hooggebergte, waar de eeuwige sneeuw ligt.

Een van de meest kenmerkende bergen van het gebied, Cerro Catedral, is erg populair vanwege het geweldige uitzicht over het Nahuel Huapi-meer.

Naarmate je over de Ruta 40 verder afzakt naar het zuiden wordt het landschap weer kaler. Uitgestrekte vlaktes steken sterk af tegen de felblauwe lucht en de bergen met hun eeuwige sneeuw in de verte laten zien dat je hier toch vrij hoog zit.

Cuevas de las Manos

Verder naar het zuiden is het zeker de moeite waard om te stoppen bij de Cueva de las Manos. Dit is een grottenstelsel en een archeologische locatie waar oude rotstekeningen van de voorouders van de indianen te vinden zijn. Men schat dat de tekeningen stammen uit de periode van 13.000 tot 9500 jaar geleden.

El Chalten

El Chalten wordt ook wel de wandelhoofdstad van Argentinië genoemd. Het gebied ligt tegen de grens met Chili en is met recht een schitterende wandelbestemming. Hoewel het iets zuidelijker gelegen Torres del Paine National Park veel meer bekendheid geniet, is El Chalten echt niet minder mooi.

Hier wandel je echt door het authentieke Patagonië, het landschap dat je je erbij voorstelt: puntige bergtoppen, kabbelende beekjes, groene valleien en knalblauwe gletsjermeren.

De meren Lago Argentino en Lago Viedma worden beide gevoed door de gletsjers Perito Moreno, Upsala en de Spegazzini uit het op de grens gelegen Los Glaciares National Park. Hier vind je ook de sensationele Monte Fitz Roy.

Tot slot scheert de Ruta 40 langs de Chileense grens door de verlaten Patagonische steppe om te eindigen in Río Gallegos aan de Atlantische oostkust in het uiterste zuiden van Argentinië.

Reistips voor het rijden van Ruta 40

Hoewel de Ruta 40 de ultieme roadtrip van Zuid-Amerika is, zijn de afstanden die je aflegt enorm. Calculeer dat in en ga goed voorbereid op pad. Plan je reis tussen de verschillende accommodaties zo goed mogelijk, zorg voor een volle tank en breng voldoende proviand en drinkwater mee voor onderweg.

De beste reistijd om Ruta 40 te rijden is tussen november en maart. Ondanks dat dit de beste periode is, kunnen de weersomstandigheden in de bergen snel omslaan, waarmee onverharde wegdelen niet altijd goed begaanbaar zijn. Zeker in het zuiden van Argentinië kunnen de Andes zorgen voor lokaal veel neerslag.

Ook zo'n reis als deze?

individuele rondreis door Patagonie
Patagonië 9 DGN
vanaf 959,-

Extensie Salta

  • Fantastische uitzichten
  • UNESCO Werelderfgoed
  • Cultuur
Autorondreis door Patagonië
Patagonië 25 DGN
vanaf 3940,-

Nationale parken van Patagonië

  • National parken
  • Gletsjers en wildlife
  • Typisch Zuid-Amerikaanse cultuur
individuele rondreis door Patagonië
Patagonië 17 DGN
vanaf 2299,-

Highlights van Patagonië

  • Walvissen, pinguïns en zeeolifanten
  • Nationale parken met indrukwekkende gletsjers
  • Einde van de wereld in Vuurland (Tierra del Fuego)
  • Argentijnse tango