TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Portland, buitengewoon onconventionele stad

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Een beetje creatief, een beetje rebelse cultuur, Portland is een zeer karakteristieke stad waarin je bijna vergeet om de geweldige omliggende natuur te gaan verkennen. De stadscultuur is zeer eigenzinnig, hetgeen zich uit in de officieuze slogan van Portland: “Keep Portland Weird.”

Gelegen in het noordwesten van de Verenigde Staten is Portland de hoofdstad van de staat Oregon. De stad staat ook wel bekend als de “City of Roses”, aangezien het milde klimaat de ideale omstandigheden biedt om rozen te kweken.

In de omgeving van de stad vind je mooie natuur, zoals Mount Hood, de Columbia River Gorge en de Oregon Coast, maar ook de talloze wijnboerderijen in de omgeving.

Duurzaamheid en transport

De stad zelf legt zich zeer toegewijd toe op de duurzame en innovatieve sectoren, maar ook de toegankelijkheid van de stad is een paradepaardje; de stad beschikt over benijdenswaardig openbaar vervoer, je kunt er belastingvrij winkelen en er zijn enorme parken in de binnenstad die tientallen culturele attracties bieden.

Culinair, kunst en ambacht

Portland’s culinaire landschap is bijzonder gevarieerd en neemt een belangrijke plaats in bij de lokale bevolking. Het is supergezellig om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de zaterdagmarkt, zoals deze elk weekend wordt gehouden in Chinatown, met kunst, ambachten, eten en veel straatcultuur.

In de stad zijn er maar liefst 89 bierbrouwerijen en pubs te vinden. Verspreid over de stad zijn er talloze kleine bistro’s en restaurantjes, maar het is ook zeker leuk om te lunchen bij een van de Alder Street’s Food Cart Pods, een enorme verzameling voedselkarren die op één plek zijn verzameld.

Highlights Portland

Washington Park

Washington Park is een openbaar stadspark. Het omvat een dierentuin, bosbouwmuseum, arboretum, kindermuseum, rozentuin, Japanse tuin, amfitheater, gedenktekens, boogschietbaan, tennisbanen, voetbalvelden, picknickplaatsen, speeltuinen, publieke kunst en vele hectaren wild bos.

Met een oppervlakte van 146 hectare en 24 kilometer aan wandelpaden is Washington Park een ware oase in de stad. Kortom, een enorm park vol met voorzieningen en vertier.

Powell’s Books

Powell’s Books is een boekwinkelketen in het centrum van de stad en de omliggende voorsteden. Powell’s hoofdkantoor, genaamd Powell’s City of Books, beweert de grootste onafhankelijke nieuwe en gebruikte boekenwinkel ter wereld te zijn. Powell’s City of Books is gevestigd in het Pearl District aan de rand van het stadscentrum en beslaat een volledig stadsblok tussen NW 10 en 11 Avenue en tussen W. Burnside en NW Couch Streets. De boekwinkel beslaat een oppervlakte van ruim 6.300 vierkante meter.

The City of Books, heeft negen kleurencodes en ruim 3.500 verschillende secties. De inventaris bestaat uit ruim vier miljoen nieuwe, gebruikte en zeldzame boeken, maar ook uit boeken die vrijwel nergens meer verkrijgbaar zijn. Dagelijks koopt Powell’s Books ongeveer 3.000 gebruikte boeken in.

Pittock Mansion

De Pittock Mansion is een groot woonhuis in de Franse renaissancestijl en staat op de Tualatin Mountains ten westen van het stadscentrum in Portland. De bouw van het huis werd in 1909 afgerond, nadat Henry Pittock, eigenaar van het dagblad The Oregonian, opdracht had gegeven tot de bouw van het huis. Het pand telt 22 kamers die verdeeld zijn over drie verdiepingen. Het iconische huis staat op een landgoed van 18 hectare.

Tegenwoordig is Pittock Mansion geopend voor het publiek en dient het als museum. Vanwege de schitterende ligging op een heuvel, heeft de bezoeker een werkelijk adembenemend uitzicht over het centrum van de stad Portland en Mount Hood op de achtergrond.

Portland Aerial Tram

De Portland Aerial Tram is een kabelbaan in Portland en verbindt de wijk South Waterfront met het medisch centrum van de Oregon Health & Science University (OHSU) op Marquam Hill. De gondel legt een afstand af van 1.030 meter en overbrugt een hoogteverschil van 145 meter. Een enkele reis met de gondel duurt ongeveer drie minuten.

Aanvankelijk werd de kabelbaan aangelegd om werknemers en bezoekers van het medisch centrum te transporteren, maar ook veel andere mensen maken gebruik van de faciliteiten. Voor de aanleg werd geïnventariseerd wat het meest efficiënt zou zijn: shuttlebussen, een kabelspoorweg of een gondel. De laatste optie bleek de beste en tegenwoordig maakt de baan deel uit van het OV-netwerk van de stad.