TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Highlights langs de Icefields Parkway

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De highlights langs de Icefields Parkway zijn niet eenvoudig samen te vatten. Langs deze route is simpelweg teveel te zien. De route staat ook wel bekend als Highway 93 North, de bekende bergsnelweg in de Rockies van Alberta, vaak genoemd als ‘het stukje Canada dat je niet MAG missen’. De route kronkelt zich door een zeer gevarieerd landschap, uiteenlopend van groene valleien tot kaal hooggebergte. Hier zie je met vrijwel 100% zekerheid wildlife.

Highway 93 begint in feite al in het zuiden van de Verenigde Staten, in het plaatsje Wickenburg, Arizona. De Icefields Parkway is het relatief kleine stukje snelweg tussen de plaatsen Lake Louise en Jasper en loopt dwars door het geweldige Banff National Park en Jasper National Park.

De route van de Icefields Parkway

De route van de Icefields Parkway loopt door het ruige landschap van de Canadese Rockies. Puntige bergtoppen met namen als Castle Mountain en Mount Rundle, steken strak af tegen de knalblauwe lucht en in de deze omgeving dwingt een bijna nederig gevoel af. Hier voel je goed hoe klein een mens eigenlijk maar is.

Aan de zuidkant van de Parkway gaat de weg over in de Trans Canada Highway, de weg die helemaal van Vancouver Island in het westen naar Newfoundland voert in het oosten. Deze weg loopt door het nabijgelegen Yoho National Park via Banff naar Canmore en verder richting het oosten richting Calgary.

De route is vernoemd naar het ijsveld dat halverwege ligt, de Columbia Icefield. Dit ijsveld is met een oppervlakte van 325 vierkante kilometer een voorname leverancier van smeltwater dat de prachtig gekleurde rivieren, beekjes en gletsjermeren vult.

De highlights langs de Icefields Parkway

We rijden de Icefields Parkway van Lake Louise naar Jasper, dus richting het noorden. Bij Lake Louise buigt Highway 1 af naar het westen en rijdt je de Icefields Parkway op. Deze weg neemt je over een afstand van 230 kilometer door een geweldig mooi deel van de Canadese Rockies.

Hector Lake: Wanneer je net bekomen bent van de schoonheid van Lake Louise en de route richting Jasper volgt, is daar vrijwel direct Hector Lake. Dit prachtig gekleurde gletsjermeer ligt vlak langs de route en is via een korte wandeling te bereiken vanaf de Icefields Parkway.

De Crowfoot Glacier: een klein stukje voorbij Hector Lake ligt de Crowfoot Glacier, bovenop Crowfoot Mountain. De gletsjer heeft deze naam gekregen vanwege de uitlopers die in de vorm van ‘kraaienpoten’ de berghelling bekleden. De gletsjer ligt op ongeveer 32 kilometer ten noordwesten van Lake Louise en is goed zichtbaar vanaf de Icefields Parkway. Het smeltwater van de gletsjer voedt de langsstromende Bow River.

Bow Lake: Vlak voorbij Crowfoot Mountain ligt Bow Lake, vlak langs de Parkway. Langs het meer kun je wandelen naar de Bow Glacier Falls, een waterval die gevoed wordt door het smeltwater van de Bow Glacier. Deze wandelroute is negen kilometer lang en duurt twee tot vier uur en vergt een gemiddelde wandelervaring.

Peyto Lake/Bow Summit: een van de meest fotogenieke gletsjermeren langs de weg is Peyto Lake en daarmee een van de meest populaire highlights langs de Icefields Parkway. De iconische foto maak je vanaf de Bow Summit, een 750 meter hoge bergtop bij het meer. Vanaf de parkeerplaats is het een stukje wandelen (goed begaanbaar), maar op het uitkijkpunt heb je dan ook een onbetaalbaar uitzicht op het meer. Het azuurblauwe water verandert met de lichtinval en een wolkendekje of een uurtje later op de middag kan de aanblik van het meer compleet veranderen.

Tip: omdat de Bow Summit zeer toeristisch is, kun je hier het best vroeg of juist later op de middag naartoe gaan. Op die tijdstippen zijn hier het minste toeristen.

Mistaya Canyon: Vlak voor de Saskatchewan Crossing ligt de mooie Mistaya Canyon. Deze kloof is in de rotsen uitgesleten door de Mistaya River. De bijzonder gevormde rotsen maken de Mistaya Canyon tot een van de mooiere highlights van de Icefields Parkway. Bovendien is de kloof eenvoudig bereikbaar vanaf de doorgaande weg. Via een pad van 500 meter aan de westzijde van de Icefields Parkway kom je bij de canyon.

Parker Ridge Trail: De Parker Ridge Trail is een mooie wandelroute in een schitterende omgeving. Met een lengte van slechts 2,7 kilometer is deze route ook geschikt voor gezinnen met kleine kinderen.

Het hoogtepunt van de wandeling is het uitzicht op Saskatchewan Glacier, de gletsjer die de Saskatchewan River voedt. Vooral indrukwekkend zijn de uitzichten op Mount Athabasca en Hilda Peak in het westen.

Columbia Icefield: De Columbia Icefield is waarschijnlijk een van de populairste highlights langs de Icefields Parkway en is het grootste ijsveld van de Rocky Mountains. Het ligt op de grens tussen Alberta en British Columbia. De totale oppervlakte van het ijsveld is zo’n 325 vierkante kilometer en de dikte van het ijs varieert van 100 tot 365 meter.

Het ijsveld bestaat uit 8 grote gletsjers, waarvan een deel zichtbaar is vanaf de Icefields Parkway, de Athabasca Glacier. In de zomer kun je de Athabasca Glacier bezoeken met een van de zogenaamde ‘snowcoaches’, enorme bussen die gemaakt zijn om over de gletsjer te rijden. Kaarten hiervoor koop je bij het Columbia Icefield Discovery Center langs Highway 93.

Glacier Skywalk: Net voorbij het Columbia Icefield Discovery Centre vind je de Glacier Skywalk, een glazen loopbrug van waaraf je op een ijzingwekkende 300 meter hoogte de diepte in kijkt. Natuurlijk is deze attractie alleen voor mensen met stalen zenuwen. Ook de toegangsbewijzen voor de Glacier Skywalk kunnen worden gekocht bij het Columbia Icefield Discovery Centre of online.

Sunwapta Falls: Het is een fascinerend idee dat het water van deze waterval afkomstig is van de gletsjer waarop je zojuist nog hebt gereden. Het water dat door de Sunwapta Falls stroomt is namelijk het smeltwater van de Athabasca Glacier. De waterval heeft een breedte van ruim 9 meter en stort zich zo’n 18 meter de diepte in.

Eind mei-begin juni is de waterval op zijn spectaculairst, wanneer de hoeveelheid smeltwater het grootst is. De waterval ligt op 300 meter vanaf de Icefields Parkway. Vanaf de parkeerplaats is het slechts 50 meter lopen.

Athabasca Falls: De Athabasca Falls ligt ongeveer 30 kilometer zuidelijk van Jasper. Vanaf de doorgaande weg zie je de waterval al liggen. De aantrekkingskracht van deze waterval is met name zijn kracht. De grote volumes water die zich hier door de smalle kloof persen, zijn ronduit indrukwekkend. Het enorme geweld waarmee de stroming zich door de vernauwing perst, zorgen dat hier een heerlijke energie in de lucht hangt.

De kloof is in de loop der duizenden jaren uitgesleten en je kunt mooi zien hoe de laag van hard kwartsiet en het zachtere kalksteen daaronder, is uitgesleten door de stroming. Rondom de waterval zijn mooie paden aangelegd met diverse uitkijkplatforms, zodat je de waterval en de kloof vanuit heel veel hoeken kunt fotograferen of filmen.

Natuurlijk zijn de bovenstaande highlights langs de Icefields Parkway slechts een greep uit al het moois wat er te zien is. Onderweg zal je ook vrijwel gegarandeerd wildlife tegenkomen en ook zijn er geweldige mogelijkheden om te wandelen.