TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Highlights Glacier National Park, Montana

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Glacier National Park in de Amerikaanse staat Montana is een spectaculair park vol ongerepte natuur, gletsjers, veel wildlife en vele meren en watervallen. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer vierduizend vierkante kilometer. Aan de noordzijde grenst het park aan Waterton Lakes National Park.

Geologie Glacier National Park

De bergen van Glacier National Park werden zo’n 170 miljoen jaar geleden gevormd toen een oude rotsbodem over een jongere laag werd gedrukt. Deze zogenaamde ‘Lewis Overthrust’ bevat sedimentaire gesteenten met zeer bijzondere en vooral oude fossielen, die bij de oudste ooit gevonden behoren.

De ligging van de Lewis and Livingston bergketens en de afmetingen van de meren in het park, laten zien dat er massieve gletsjervorming van invloed is geweest het huidige uiterlijk van het landschap. De gletsjers in het park nemen in rap tempo in aantal af door de klimaatverandering. Rond 1850 waren er in het park naar schatting nog zo’n 150 gletsjers, in 2010 waren dat er nog maar 25.

Natuur in Glacier Park

De natuur in Glacier National Park is uniek en verkeert in exact dezelfde staat als toen de eerste Europese ontdekkingsreizigers het gebied voor het eerst bezochten. Meer dan 1100 soorten planten zijn er te onderscheiden in het park. Toch zijn dennenwouden de voornaamste begroeiing in het park, hoewel er in de lager gelegen delen ook wel loofbomen voorkomen.

Wildlife

Vrijwel alle oorspronkelijke bewoners, bizons en kariboes, bewonen nog altijd het park. Hierdoor is er sprake van een vrijwel intact ecosysteem, waarmee het park een unieke kans biedt voor onderzoekers.

In het park komen naar schatting zo’n 300 grizzlyberen voor, bedreigde Canadese lynxen, bighorn sheep, bobcats, coyotes, panters, zwarte beren, elanden, herten en een hele reeks kleinere zoogdieren. Ook komen er maar liefst 260 soorten vogels in het park voor, waaronder bald eagles en diverse soorten haviken.

Highlights Glacier National Park

Going-to-the-Sun Road: De Going-to-the-Sun Road is een schilderachtige route die loopt van het plaatsje St. Mary, aan de oostgrens van het park, over een afstand van zo’n 80 kilometer naar West-Glacier, grofweg aan de andere zijde van het park.

Met de hoge, scherpe bergtoppen van de Rockies als decor, kronkelt de Going-to-the-Sun Road zich een weg door het landschap, dat zich dramatisch geeft vervormd na de Red Eagle Fire van 2006. Langs de route zijn er talloze uitzichtpunten en wandelroutes te vinden.

De Going-to-the-Sun Road kruist in het park de Continental Divide bij de Logan Pass, met 2.026 meter het hoogste punt van de route. Tijdens de barre winters is de weg afgesloten voor verkeer, maar wanneer de lente eenmaal aanbreekt maken sneeuwschuivers de weg in tien weken (!!) sneeuwvrij. Wanneer je de route wilt rijden, houd er dan rekening mee dat de weg geopend is van half mei tot midden oktober.

Logan Pass: De Logan Pass is met zijn hoge ligging van boven 2 duizend meter het grootste deel van het jaar door sneeuw afgesloten. Toch is het de meest gereden route door het park vanwege de geweldige uitzichten. Twee wandelroutes, de Hidden Lake Overlook en de Highline trial, hebben beide een vertrekpunt vanaf de parkeerplaats bij Logan Pass. Ga hier echter ’s morgens vroeg of ’s avonds pas naartoe, want overdag is het hier beredruk.

Lake McDonald: Het meer is het grootste van Glacier National Park en rondom het meer liggen talloze hoge bergtoppen die prachtig weerspiegelen in het kraakheldere water. Rondom het meer zijn talloze mooie wandelroutes uitgezet door de ongerepte natuur. Met name ’s morgens vroeg of tegen zonsondergang maak je hier de mooiste foto’s.

St. Mary Lake: St. Mary Lake is gelegen aan de oostzijde van het park, waar de bergen overgaan in de Great Plains. Het meer van St. Mary ligt in een diepe, gletsjervormige sneeuwvallei, bekend om zijn verbazingwekkende uitzichten, maar ook bijna gewelddadige winden.

St. Mary’s prachtige turquoise kleur is te danken aan het gletsjergruis dat in het water hangt en reflecteert in de zon.

Sunrift Gorge: De Sunrift Gorge ligt vlak langs de Going-to-the-Sun Road. Deze smalle canyon is in de loop van duizenden jaren uit het rotsgesteente uitgesleten door het smeltwater van de Baring Creek. Vanaf de pittoreske kleine Baring Bridge kun je heerlijk genieten van de omgeving. Doe hier even je ogen dicht en geniet van het geluid van het stromende water. Je kunt hier ook nog de nabij gelegen Baring Falls bezoeken.

Weeping Wall: De Weeping Wall is een waterval in het nationale park  die is ontstaan toen wegwerkers bij de aanleg van de Going-to-the-Sun Road zich een weg moesten banen door een aantal waterbronnen. Hierdoor werden deze een aantal malen omgelegd en hierdoor ontstond een 9 meter kunstmatige klif, waarlangs het water naar beneden stroomt. Het gebeurt hier regelmatig dat onbedachtzame bestuurders een flinke bui op hun dak krijgen.

Apgar Village: Apgar Village is niet meer dan een paar lodges, een paar cadeauwinkels en een restaurantje, gelegen aan de zuidelijke oever van Lake McDonald. Dimon Apgar, naar wie de nederzetting vernoemd is, bouwde de eerste weg van Belton naar het meer in 1895.

Een brand verwoestte veel van de vroege nederzetting in 1930, maar gelukkig bleef het oorspronkelijke schoolpand uit 1915 gespaard, waarin nu een cadeauwinkel is gevestigd. In de buurt staat de kleine Discovery Cabin (1929) dat dient als een activiteitencentrum voor kinderen.

Red Bus Tours: De beroemde rode bussen zijn een ideale manier om Glacier National Park te verkennen. De gegidste tours vinden plaats in de prachtige vintage bussen uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. In feite maken deze bussen deel uit van de geschiedenis en het erfgoed van het park. Aangezien het grootste deel van de bezienswaardigheden in het park verticaal is georiënteerd, beschikkende bussen over een roll-back roof, een roldak waardoor je door het open dak ook omhoog kan kijken. De vloot van in totaal 33 bussen kunnen per rit 17 personen vervoeren, maar toch is er een tendens waarbij alle ritten dagelijks zijn uitverkocht.

De bussen vertrekken dagelijks vanuit zowel de west- als vanuit de oostzijde van het park  en variëren in lengte van een halve dag tot een volle dag.

Het is dus verstandig een tour van tevoren te reserveren. De gidsen zijn zeer goed geïnformeerde parkveteranen en kunnen je op elk detail wijzen en hebben antwoorden op vrijwel al je vragen. Wanneer je echt alles wilt weten over de natuur in het park, dan is een tour als deze echt een aanrader.

Ook zo'n reis als deze?

camperreizen naar Canada 5
Canada 22 DGN
vanaf 1605,-

Privé: Classic Explorer

  • Whale watching
  • Diepblauwe gletsjermeren
  • Wildlife spotten
camperreizen naar Canada en Amerika
Verenigde Staten 26 DGN
vanaf 1823,-

Parken van Canada en VS

  • Nationale Parken
  • Spectaculaire geisers
  • Diepblauwe gletsjermeren
campervakantie door West-Canada
Canada 15 DGN
vanaf 1199,-

Privé: Parken in de Rocky Mountains

  • Nationale parken
  • Wildlife spotten
  • Diepblauwe gletsjermeren