TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Grand Canyon of the Yellowstone

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De Grand Canyon of the Yellowstone mag dan in omvang wel aanzienlijk kleiner zijn dan de Grand Canyon in Nevada, maar het is qua schoonheid toch zeker net zo adembenemend.

Het is de eerste grote canyon waardoor de Yellowstone River stroomt vanaf Yellowstone Falls. De canyon is ongeveer 39 kilometer lang, tussen de 240 en 370 meter diep en van 250 tot 750 meter breed.

De Lower Falls van de Grand Canyon of Yellowstone, zijn 100 meter hoog en zijn een van de meest gefotografeerde highlights van Yellowstone Park. Langs de canyon zijn er veel uitkijkpunten aan zowel de noord- als zuidkant. Maak bij een bezoek aan de kloof zeker de wandeling naar de rand van de Lower Falls.

Geologie Grand Canyon of the Yellowstone

De Grand Canyon of the Yellowstone vervult een belangrijkste geologische functie in het Canyon District. De canyon zoals we die tegenwoordig kennen is niet ouder dan 10.000 tot 14.000, hoewel er waarschijnlijk een canyon op deze locatie is geweest tijdens een veel langere periode.

Over de exacte chronologie van gebeurtenissen bij de vorming van de canyon wordt door wetenschappers nog altijd gegist. De weinige beschikbare studies worden als onjuist beschouwd.

De enige zekerheid die er is, is dat de huidige canyon is ontstaan door erosie in plaats van door gletsjervorming.

Na de enorme uitbarsting van de komvormige vulkaan ongeveer 600.000 jaar geleden, werd het gebied bedekt met een reeks lavastromen. De regio zakte ook deels in doordat de opgebolde caldera zijn volume door de uitbarsting was verloren.

De plek van de huidige Grand Canyon of the Yellowstone, net zoals van de vroegere canyons, was waarschijnlijk het resultaat van deze verzakking, waardoor erosie in een versneld tempo kon plaatsvinden.

Het gebied werd ook bedekt door de gletsjers die volgden op de vulkanische activiteit. Glaciale afzettingen van gruis en gesteenten hebben ooit de canyon gevuld, maar zijn sindsdien weggespoeld onder invloed van het weer.

Canyon Village

Het complex van Canyon Village omvat onder andere een bezoekerscentrum, een lodge en een campground.

Het Canyon Visitor Center ligt op een paar honderd meter ten zuidoosten van Canyon Junction in het Canyon Village complex. Het Canyon Visitor Center is traditioneel de plaats van exposities die de geologie van Yellowstone uitleggen, maar sinds de zomer van 1990 is er geen permanente tentoonstelling meer.

Ook zo'n reis als deze?

camperreizen naar Canada en Amerika
Verenigde Staten 26 DGN
vanaf 1823,-

Parken van Canada en VS

  • Nationale Parken
  • Spectaculaire geisers
  • Diepblauwe gletsjermeren
Autorondreis Alberta en BC
Canada 14 DGN
vanaf 1227,-

Privé: Autorondreis Alberta en BC in Vogelvlucht

  • Rocky Mountains
  • Diepblauwe gletsjermeren
  • Nationale parken
autorondreis door West-Canada
Canada 17 DGN
vanaf 1905,-

Privé: Surprising Alberta

  • Nationale parken
  • Uitgestrekte prairies
  • Columbia Icefield