TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Goðafoss waterval

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De Goðafoss waterval, uitgesproken als “Go-thuh-foss”, is een van de grotere watervallen van IJsland en is gelegen vlak langs de rondweg op zo’n drie kwartier rijden vanuit het noordelijk gelegen Akureyri.

De Goðafoss waterval is gelegen in het Mývatn-district. Hier stort het water van de Skjálfandafljót rivier zich over een breedte van 30 meter zo’n 12 meter de diepte in. De waterval wordt door rotsen in een paar stukken verdeeld.

Een bezoek aan de Goðafoss waterval

Wanneer je de Goðafoss waterval bezoekt kun je deze vanaf beide oevers bekijken, de oost- en de westzijde. De meest gebruikelijke is de westzijde en aan die kant is het meestal dan ook het drukst met toeristen. Een goede tip dus als je de waterval in rust wilt bekijken!

Vanaf de kleine parkeerplaats aan de westkant van de rivier zie je de waterval al liggen. Met een korte wandeling kun je tot vlakbij de waterval komen en langs de kloof waar de rivier doorheen stroomt, heb je mooie uitzichtpunten op de waterval.

IJslandse geschiedenis

De krullende hoefijzervormige Goðafoss waterval speelt een vrij belangrijke rol in de IJslandse geschiedenis. In het jaar 1000 had de wetspreker Thorgeirr Ljósvetningagoði de onbetwistbare taak om de officiële religie van IJsland te kiezen: het Germaans heidendom of het christendom.

Hij overlegde de kwestie met de christen Halldur uit het Siða district en na een etmaal in stilte te hebben overwogen, besloot hij te kiezen voor het christendom. De heidenen mochten hun geloof nog wel binnenshuis of in afzondering belijden. Na zijn besluit werd Þorgeir zelf christen en wierp hij zijn heidense afgodsbeelden van een waterval. Deze waterval staat tegenwoordig bekend als de Goðafoss waterval, ofwel waterval van de Goden.

Bereikbaarheid

Aangezien de waterval zeer dicht bij de Ringweg is gelegen, is het niet verwonderlijk dat dit een zeer populaire toeristenbestemming is, zowel voor toeristen die op eigen houtje reizen als voor groepen. Wil je de mensenmassa’s vermijden, ga hier dan op afwijkende tijden naartoe, dus ’s morgens vroeg of ’s avonds, of bezoek de waterval via de oostelijke zijde.

Deze waterval staat goed aangegeven vanaf de Ringweg tussen Akureyri en Mývatn en ligt op ongeveer 50 kilometer ten oosten van Akureyri en 49 kilometer ten westen van Reykjalið.

De weg naar de westelijke parkeerplaats ligt op ongeveer 1,1 kilometer afstand op de Ringweg ten oosten van de afslag naar Route 842. De weg voor de oostelijke oever is ongeveer 300 meter verder ten oosten van de westelijke afrit, net aan de andere kant van de brug over de Skjálfandafljót rivier.

Ook zo'n reis als deze?

autorondreis door Noord-IJsland
IJsland 11 DGN
vanaf 2099,-

Privé: Noord-IJsland Hoogtepunten van het Hoge Noorden

  • Extreme landschappen
  • Kokende modderpoelen
  • Enorme watervallen
fotogroepsreis naar Noord-IJsland
IJsland 9 DGN
vanaf 3720,-

Privé: Fotogroepsreis winters Noord-IJsland

  • Schitterende winterlandschappen
  • (Half-)bevroren watervallen
  • Noorderlicht
Noorderlicht in Noord-IJsland
IJsland 9 DGN
vanaf 1546,-

Privé: Noorderlicht in Noord-IJsland

  • (Half)bevroren watervallen
  • Aurora Borealis
  • Prachtige winterlandschappen