TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Arctische fauna en vegetatie op Spitsbergen

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Zoals je mag verwachten van een eilandengroep die zó noordelijk ligt, is de arctische fauna en vegetatie op Spitsbergen zeer karig. Svalbard, zoals Spitsbergen ook wel wordt genoemd, is door zijn noordelijke ligging voor ongeveer 60% bedekt met een groot aantal kleinere en grotere gletsjers.

In feite is vrijwel de gehele landmassa van Spitsbergen bedekt met permafrost. Dit wil zeggen dat de ondergrond het hele jaar door bevroren blijft. Toch ontdooit op sommige plekken de bovenste meter tijdens de zomer, wanneer de zon vrijwel de gehele dag de ondergrond verwarmt. Deze vruchtbare gebieden, zo’n 6-7% van het totale oppervlak, zijn vooral te vinden in de binnenste fjordregio’s van Spitsbergen.

De vegetatie op Spitsbergen is overgeleverd aan een zeer kort groeiseizoen, lage temperaturen, gebrek aan neerslag en een relatief onvruchtbare grond. Niettemin is er een beperkt aantal plantensoorten in staat onder deze barre omstandigheden te overleven.

Soorten vegetatie op Spitsbergen

In de omgeving rond Longyearbyen, de grootste nederzetting van Spitsbergen, zijn er meer dan 100 verschillende soorten planten geregistreerd, terwijl verspreid over heel Svalbard ongeveer 170 soorten planten voorkomen.

De begroeiing is erg fragiel en het is dan ook belangrijk dat elke bezoeker van Spitsbergen hier zorgvuldig mee omgaat om de vegetatie op Spitsbergen niet te beschadigen. Vernietiging van de vegetatie kan permanente schade in het landschap veroorzaken. Om die reden is alle vegetatie beschermd. Natuurlijk mogen bezoekers met gepaste voorzichtigheid wel alle begroeiing fotograferen.

Dieren op Spitsbergen

De Barentszee zorgt voor het overgrote deel van het dierenleven op Spitsbergen. Dit deel van de Arctische Oceaan heeft door de golfstroom een rijk marien leven tot gevolg voor de eilanden van Svalbard. Doordat relatief warm en koud water zich rond de eilandengroep met elkaar mengen en door de lange dagen tijdens de zomer, is er een grote variëteit aan zeedieren te vinden.

De grootste vogelbergen in het Noord-Atlantische gebied bevinden zich hier op het archipel. De miljoenen paren nestelende vogels zijn voornamelijk alken, kittiwakes(meeuwsoort)  en fulmars (meeuwsoort).

Langs de kuststrook van Spitsbergen en in de uitgestrekte toendravalleien van het binnenland zijn enorme kolonies te vinden van ganzen en waadvogels. De meeste vogels die voorkomen op Spitsbergen zijn onderweg. Deze trekvogels brengen de winter door in de Barentszee, langs de kust van Noorwegen of op het continent. De ptarmigan is de enige vogelsoort die gedurende de winter op Svalbard verblijft. In totaal zijn er ongeveer 30 vogelsoorten op Svalbard.

De enige landzoogdieren die van nature op Spitsbergen voorkomen, zijn de poolvos en het rendier. Deze dieren kom je dan ook op vrijwel alle eilanden tegen.

Rond de kusten kom je diverse zeehondenrassen tegen en walrussen. De witte walvis is de meest voorkomende walvissoort die je hier kunt spotten. In totaal zijn er 19 verschillende soorten zeedieren die voorkomen in de wateren rondom Svalbard.

Ook zo'n reis als deze?

expeditiecruise naar Spitsbergen
Spitsbergen 8 DGN
vanaf 3300,-

Expeditiecruise IJsberenspecial

  • Bootreis
  • Gletsjers en fjorden
  • Wildlife spotten