TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Denali National Park and Preserve

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Denali National Park is de thuisbasis van de hoogste bergpiek van Noord-Amerika en een walhalla voor bergbeklimmers en avonturiers. Het is een schitterend park om te wandelen, te backpacken of om er met het gezin op uit te trekken om wildlife te gaan spotten. Tijdens de winter is het een schilderachtige omgeving waar je prachtig kunt langlaufen of met hondensleden op pad kunt.

Denali National Park staat garant voor ruige natuur, veel wildlife, tientallen kilometers wandelplezier en een geweldige ervaring.

Denali National Park

Met een oppervlakte van de helft van Nederland kan de natuurliefhebber hier zijn hart ophalen. Met Mount Denali steevast in het decor. Met zijn hoogte van 6.190 meter is het dan ook lastig de enorme berg uit het oog te verliezen. Vrijwel standaard hangt er op grote hoogte een onheilspellend wolkendek rond de berg.

Denali maakt deel uit van de enorme uitgestrekte Alaska Mountain Range, een gebied waar veel voortdurend kleine aardbevingen voorkomen. Je ziet aan de scherp afgetekende bergtoppen dat dit een relatief jong gebergte is.

Wildlife in het park

In het park vind je veel wildlife, zoals Dall sheep, grizzlyberen, zwarte beren, elanden, kariboes en herten. Ook komen er diverse vogelsoorten voor.

Bezoek aan het Denali Park

Door het park loopt de 146 kilometer lange Denali Park Road, die begint op de George Parks Highway die aan de oostelijke kant van door het park loopt. Deze weg loopt een heel eind het park in, onder andere naar de verschillende campings en langs talloze lookouts in het park. De eerste 24 kilometer van deze onverharde weg is vrij toegankelijk voor autoverkeer om de Riley Creek en Savage River campgrounds te kunnen bereiken.

Het Wilderness Access Centre, bestaand uit een kleine cadeauwinkel, een koffiezetapparaat en een informatiebalie, ligt op 1,6 kilometer in het park. Dit is ook de belangrijkste locatie om een busrit in het park te maken, want hier kan je reserveren voor de camping of tickets voor de sightseeing bustour boeken. Alle shuttlebussen vertrekken vanaf hier, net als sommige andere rondleidingen.

Gletsjers bedekken zo’n 16% van het totale oppervlak van Denali Park en deze komen het meest voor aan de zuidoostelijke zijde van het park, waar de vochtige wind uit de Golf van Alaska voor vrijwel constante aanwas van sneeuw zorgt.

Gletsjers en de bodem

De vijf grootste gletsjers in het zuiden zijn de Yetna (32 kilometer lang), Kahiltna (48 kilometer), Tokositna (37 kilometer), Ruth (50 kilometer) Eldrige (48 kilometer). De Ruth gletsjer is meer dan 1.200 meter dik. De grootste is Muldrow gletsjer met een lengte van 51 kilometer en deze ligt aan de noordelijke zijde van het park.

Tijdens de IJstijd was de bodem van heel Denali National Park permanent bevroren. Tegenwoordig is de bodem met name in het noorden van het park en in de hoger gelegen delen nog permanent bevroren en is er dus sprake van permafrost. De actieve laag (de laag die tijdens het groeiseizoen ontdooit) kan variëren van 2,5 centimeter tot drie meter dik. Noordelijker, in het plaatsje Fox vlakbij Fairbanks, kun je een kijkje nemen in de Permafrost Tunnel, waar de bodem meer dan 40 duizend jaar geconserveerd is gebleven.

Ook zo'n reis als deze?

fly-en-drive Alaska en Yukon rondreis
Alaska 15 DGN
vanaf 1947,-

Alaska en Yukon Explorer

  • Denali National Park
  • Gletsers
  • Legendarische Alaska Highway
Autoreis Alaska en Yukon Combinatiereis met huurauto Yukon en Alaska
Alaska 21 DGN
vanaf 3594,-

Alaska en Yukon Helemaal

  • Nationale parken
  • Wildlife spotten
  • Bergen en gletsjers
fly-en-drive rondreis door Alaska
Alaska 22 DGN
vanaf 4802,-

Avontuurlijk Alaska

  • Goudzoekerscultuur
  • Bergen en gletsjers
  • Nationale parken