TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Chiloé Archipelago

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Het fascinerende Chiloé Archipelago voor de kust van Chili is een overblijfsel van een bergketen, die na de laatste ijstijd voor het grootste deel verdween onder de stijgende zeespiegel. De eilandengroep ligt aan de zuidelijke zijde van het Lake District in Chili.

Het gebied van Chiloé is een oase van vredige rust. Het voornaamste eiland, Isla Grande, is het op één na grootste eiland van Zuid-Amerika. Het eiland wordt doorsneden door de Panamericana, de panamerikaanse snelweg die loopt van Fairbanks in Alaska tot Vuurland in Argentinië.

De dicht beboste parken Parque Nacional Chiloé en Parque Tantauco bieden geweldige mogelijkheden om de unieke wildernis op het eiland te verkennen, terwijl de kustgebieden en de kleinere eilandjes langs de oostkust van Isla Grande een prachtig inkijkje geven in de lokale leefstijl: gemoedelijkheid en vriendelijkheid staan hier voorop. De meest toegankelijke eilandjes zijn Isla Quinchao en Isla Lemuy.

Geschiedenis

Chiloé werd voor de Spaanse bezetting in 1567 bevolkt door de inheemse Chonos en Huilliche, volkeren die zichzelf onderhielden met de visserij en het boerderijleven. Chiloé werd ruim 300 jaar geïsoleerd van het vasteland door de felle weerstand die de Mapuche bevolking leverde tegen de Spaanse kolonisten.

Tot het eind van de twintigste eeuw bleef Chiloé een gebied dat achterbleef in de haast van alledag. De vredige omgeving en de gemoedelijkheid van de lokale bevolking zijn nog altijd typerend en dat zijn nu juist de kenmerken die tegenwoordig bezoekers van uit de hele wereld naar deze regio trekken. Hier vind je een unieke mix van architectuur, lokale gerechten en beroemde mythen en legendes.

Cultuur en architectuur op Chiloé Archipelago

Verspreid over het hele eiland liggen meer dan 150 achttiende- en negentiende-eeuwse houten kerken en kapellen, waarvan de meesten zijn gebouwd in de typisch koloniale Spaanse bouwstijl. Een aantal van deze kerken staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hierdoor zijn niet alle kerken van binnen te bezichtigen.

Chiloé is bovendien een van de weinige plaatsen in het land waar je nog altijd de zogenaamde palafitos kunt zien, de pittoreske houten huizen die gebouwd zijn op palen. Deze woningen met authentieke bouwstijl werden van oudsher bewoond door de vissersbevolkingen van Zuid-Chili.

Gelukkig is veel van deze oude cultuur behouden gebleven. Door de invloed van de Spaanse cultuur zie je dat er in de loop der eeuwen een mooie samensmelting heeft plaatsgevonden met de inheemse gebruiken. Zo is er in dit deel van Zuid-Amerika tegenwoordig meer sprake van een ‘heidense katholieke’ dan Rooms-Katholieke cultuur.

De keuken van Chiloé

De keuken van Chiloé wordt gekarakteriseerd door pre-hispanische tradities. Veel gerechten worden klaargemaakt in traditionele aarden ovens en op de barbecue. De ingrediënten die voor de maaltijden worden gebruikt, zijn wat er op en rond de Chiloé Archipelago voorhanden is: schelpdieren, aardappels en lokale groenten. Vaak worden de maaltijden aangevuld met lamsvlees.

Ook zo'n reis als deze?

individuele autorondreis door patagonië atacama woestijn
Patagonië 6 DGN
vanaf 1223,-

Extensie San Pedro-Atacama-Chili

  • Extreme landschappen
  • Zoutvlaktes
  • Actieve geisers
individuele rondreis door Patagonië
Patagonië 17 DGN
vanaf 2299,-

Highlights van Patagonië

  • Walvissen, pinguïns en zeeolifanten
  • Nationale parken met indrukwekkende gletsjers
  • Einde van de wereld in Vuurland (Tierra del Fuego)
  • Argentijnse tango
rondreis naar Patagonie Ushuaia
Patagonië 26 DGN
vanaf 4284,-

De Zuidelijke ronde van Patagonië

  • Fjorden en gletsjers
  • Kleurrijke dorpjes
  • Nationale parken