TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Beren spotten in Canada

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Beren spotten in Canada is waarschijnlijk een van de meest geliefde bezigheden voor toeristen. Iedereen hoopt op die perfecte foto van een moederbeer met een paar cubs. Waar kun je het beste beren gaan spotten? Welke soorten beren kun je tegenkomen? En wat moet je doen voor de veiligheid? Wij zetten alle zaken voor je op een rijtje, zodat je veilig en succesvol kan beren spotten in Canada.

Waar kan ik beren spotten in Canada?

Canada is een enorm land met heel veel wildernis. Die wildernis zoeken beren op, want daar is voedsel te vinden. Wanneer je weet waarmee een beer zichzelf voedt, dan is het al een stuk eenvoudiger om erachter te komen waar je het best beren kan gaan spotten.

Beren zijn gek op vis. Hoewel ze bij hoge uitzondering wel eens op jacht gaan naar een stukje vlees, vinden ze de inspanning hiervoor te hoog en kiezen liever voor een eenvoudig te vangen visje. Later in het seizoen, wanneer de bessen rijp zijn en het suikergehalte dus hoger is, grazen ze graag in bergweiden op zoek naar de heerlijk verse bessen.

Dit zijn dan ook de plekken waar je het meeste kans maakt om beren te spotten. Visrijke riviertjes, bergweiden en vooral op rustige plekken bij de bewoonde wereld vandaan, waar geen mensen zijn.

In vrijwel heel Canada komen beren voor, behalve in de provincie Prince Edward Island, in de stedelijke zones en op de prairies zeer weinig. Wel is het zo dat de verschillende berensoorten verspreid voorkomen in Canada. Uiteraard is de ijsbeer alleen te vinden in de noordelijke delen van het land. De grizzlybeer leeft vooral in de hoger gelegen streken. Maar eerst zullen we even de verschillende berensoorten in Canada op een rijtje zetten.

Soorten beren in Canada

Grofweg leven er in Noord-Amerika drie soorten beren. De meest voorkomende hiervan is de Amerikaanse zwarte beer (Ursus americanus). Ondanks zijn naam, kan deze zwarte beer verschillende tinten hebben, uiteenlopend van zwart tot bruin tot zelfs wit! Deze zwarte beer komt voor in alle provincies en territoria van Canada, met uitzondering van Prince Edward Island.

De Kermode beer is een zeldzame ondersoort en is wit van kleur. Deze soort komt alleen voor langs de kuststreek van British Columbia. De Kermode beer, of Spirit bear, zoals hij ook wel wordt genoemd, is geen albino, maar een echte ondersoort.

De grizzlybeer, ook wel de bruine beer (Ursus arctos), is alleen te vinden in de westelijke provincies en territoria, dus in British Columbia, Alberta, Yukon en Northwest Territories. De grizzlybeer kent een ondersoort, die leeft in Alaska, op Kodiak Island. Deze soort wordt de Kodiakbeer genoemd. Ze zijn een flink stuk groter dan de toch al forse grizzly’s die op het vasteland leven. In feite zijn het uit hun krachten gegroeide grizzlyberen.

De ijsbeer (Ursus maritimus) leeft in de noordelijke delen van Canada. Wereldwijd leven er ongeveer 25.000 ijsberen in de noordelijke gebieden van Canada, Alaska, Rusland, Noorwegen en Groenland samen. Dit aantal blijft al jaren relatief stabiel. Wil je ijsberen spotten zonder dat je helemaal naar het verre noorden hoeft te reizen? Dan moet je in de herfst naar Churchill, Manitoba, ‘the Polar Bear Capital of the World’.

Hoe herken je de verschillende soorten beren?

Hoe kun je de verschillende soorten beren herkennen als ze zoveel verschillende tinten kunnen hebben?

Zwarte beren en grizzlyberen zijn qua formaat lastig van elkaar te onderscheiden. Er zijn kleine grizzly’s en er zijn grote zwarte beren. Hoewel grizzlyberen qua bottenstructuur aanzienlijk forser zijn gebouwd dan zwarte beren, kan een zwarte beer toch aanzienlijk groter zijn.

Ook de periode van het jaar kan een belangrijk verschil maken. Wanneer een uitgemergelde beer uit zijn winterslaap komt, is hij natuurlijk veel dunner dan een beer die volgevreten zijn nest voor de winterslaap betreedt in de herfst. Dat kan wel een verschil maken van meer dan 200 kilo! Dit even ter illustratie, want daarom is het belangrijk dat je de verschillende soorten beren aan hun uiterlijke kenmerken kunt herkennen.

De beste uiterlijke kenmerken waaraan je de verschillende soorten beren kunt herkennen, zijn de omvang van de schouders, het profiel van de kop en de lengte van de klauwen. De grizzlybeer heeft een uitgesproken bult op de schouders, de zwarte beer niet. Ook heeft de grizzlybeer een ‘platter’ en meer gedrongen gezicht, korte ronde oren en aanzienlijk grotere, vooral bredere klauwen dan een zwarte beer.

Op de website van de International Association for Bear Research & Management vind je alle informatie van de verschillende soorten beren in de wereld.

Veiligheid met beren

Wanneer je je in ‘Bear Country’ begeeft en gaat beren spotten in Canada, is de kans aanzienlijk dat je een beer tegen het lijf loopt. Natuurlijk niet letterlijk, maar de kans is redelijk groot dat je er een of meerdere ziet.

Het allerbelangrijkst is of het gaat om een vrouwtjesbeer. Heeft ze welpen bij zich? In feite is dat de enige echt gevaarlijke situatie waarin je verzeild kunt raken. Verder vormt alleen een beer die net uit zijn winterslaap komt en hongerig is een gevaar.

Over het algemeen hebben beren geen zin in mensen en vermijden ze ons het liefst. Dus ga je beren spotten in Canada, maak dan altijd voldoende geluid, spreek luid, draag een bear bell, waarmee je de beren alert maakt op je aanwezigheid of ga als groep de wildernis in. Wat doe je bij een confrontatie met een beer? Lees Veilig in Bear Country.

Ook zo'n reis als deze?

campervakantie naar West-Canada
Canada 22 DGN
vanaf 1856,-

Privé: Ontdek West-Canada

  • Whale watching
  • Torenhoge bergtoppen
  • Beren spotten
camperreizen naar Canada en Amerika
Verenigde Staten 26 DGN
vanaf 1823,-

Parken van Canada en VS

  • Nationale Parken
  • Spectaculaire geisers
  • Diepblauwe gletsjermeren
familiereis naar West-Canada
Canada 18 DGN
vanaf 1446,-

Privé: Family Adventure West-Canada

  • Vancouver Island
  • Nationale Parken
  • Wildlife spotten