TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Beren spotten in Alaska

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Beren spotten in Alaska is natuurlijk een van de meest geliefde bezigheden bij je bezoek aan deze afgelegen wildernis. De beer is het ultieme symbool van Alaska. En het zien van een enorme beer, ook al is het maar een vluchtig moment, is een zeldzame en magische ervaring.

Er leven zoveel beren in Alaska dat je ze op vrijwel elke plek wel kunt zien. Toch is de kans het grootst in de minder bewoonde gebieden zoals de nationale parken. Denk dan bijvoorbeeld aan Denali National Park of Katmai National Park.

Beren spotten in Alaska

Wanneer je beren gaat spotten in Alaska kun je ervoor kiezen om op eigen houtje op pad te gaan, maar een bear watching tour is absoluut aan te raden. Je gids weet precies waar je de beste kansen hebt om beren te zien, maar weet ook veel leuke en waardevolle informatie te vertellen.

In totaal leven er in de wildernis van Alaska ongeveer 50 duizend zwarte beren en 35 duizend grizzlyberen. Deze geoefende jagers dwingen respect af. Hun enorme omvang en brute kracht zijn geweldig om te bewonderen, maar toch houden we ze liever op gepaste afstand.

In tegenstelling tot elanden zal je beren waarschijnlijk niet snel langs de weg tegenkomen. Je zal naar ze op zoek moeten. Een goede optie is om Denali National Park te bezoeken, waar je met een tour beren gaat spotten.

Besluit je om op eigen houtje te gaan beren spotten in Alaska, dan raden we je wel aan om goed voorbereid op pad te gaan. Zorg dat je weet wat je moet doen als je een beer tegen het lijf loopt. Neem zeker bear spray mee en bear bells om de beren af te schrikken.

Soorten beren in Alaska

De zwarte beer: de zwarte beer komt verreweg het meest voor in Alaska. Schattingen gaan uit van 50 duizend exemplaren. De zwarte beren in Alaska leven vooral in de lager gelegen delen in de buurt van rivieren en laaglanden, waar ze bessen en vis kunnen eten. Hoewel ze ‘zwarte beer’ worden genoemd, kunnen de tinten erg variëren en uiteenlopen van zwart tot bruin en zelfs wit.

De grizzlybeer/bruine beer: de grizzlybeer leeft over het algemeen in hoger gelegen gebieden. Ze zijn een slag groter dan de zwarte beer en hebben een forsere bouw. Ook heeft de grizzly een platter en meer gedrongen gezicht, korte ronde oren en vooral bredere klauwen dan een zwarte beer.

Kodiak beer: De Kodiak beer komt voor op het Kodiak Island Archipel voor de zuidkust van Alaska. Deze ondersoort heeft 12 duizend jaar geïsoleerd geleefd en is aanzienlijk groter dan de grizzlybeer. Mannetjes kunnen aan het eind van het seizoen tot wel 700 kilo wegen. Lees meer over de Kodiak beer.

IJsberen: IJsberen vind je uitsluitend in het uiterste noorden van Alaska, waar zij via het drijfijs het vasteland bereiken. In verband met de begaanbaarheid van de wegen en de aanwas van poolijs, kun je het best aan een ijsberenexpeditie deelnemen. Deze vertrekken meestal tussen midden augustus en eind september-begin oktober.

Beren spotten in Alaska is natuurlijk een van de mooiste bezigheden om de natuur goed in je op te nemen en te genieten van de wildernis. Wees altijd voorzichtig en ga bij voorkeur op pad met een gids.

Ook zo'n reis als deze?

fly-en-drive Alaska en Yukon rondreis
Alaska 15 DGN
vanaf 1947,-

Alaska en Yukon Explorer

  • Denali National Park
  • Gletsers
  • Legendarische Alaska Highway
Autoreis Alaska en Yukon Combinatiereis met huurauto Yukon en Alaska
Alaska 21 DGN
vanaf 3594,-

Alaska en Yukon Helemaal

  • Nationale parken
  • Wildlife spotten
  • Bergen en gletsjers
fly-en-drive rondreis door Alaska
Alaska 22 DGN
vanaf 4802,-

Avontuurlijk Alaska

  • Goudzoekerscultuur
  • Bergen en gletsjers
  • Nationale parken