TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Veiligheid in Bear Country

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Zijn beren gevaarlijk en in hoeverre moeten we voorzorgsmaatregelen treffen? Het is een logische vraag die we bij vrijwel elke boeking naar Canada krijgen. De angst voor beren is een natuurlijke reactie. Toch is de realiteit dat de meeste ontmoetingen met beren zelden leiden tot agressie en een aanval door een beer is nog zeldzamer.

Sommige mensen bewapenen zich tot de tanden of trekken niet de wildernis in om contact met beren te vermijden. Zonde! Realiseer je dat beren het contact met mensen liever vermijden. Veel mensen weten niet eens dat ze in de buurt van een beer zijn geweest tijdens hun wandeling. Vergeet niet dat beren waarschijnlijk net zo bang zijn voor jou als jij voor hen. Kom je dan toch een beer tegen, blijf alert en volg de eenvoudige veiligheidsrichtlijnen.

Beren gevaarlijk? Maatregelen om te treffen

Beren spotten in Canada is waarschijnlijk een van de voornaamste redenen om daar naartoe op vakantie te gaan. Natuurlijk wil je dat op een veilige manier doen. Wees vooral niet té voorzichtig, want dan kun je net zo goed op je hotelkamer blijven.

Welke voorzorgsmaatregelen kun je het best treffen? Zorg dat je een gebied met beren niet alleen betreedt. Wandel liever in een groepje, of liever nog in een flinke groep en maak voldoende geluid door luid te praten of te zingen. Gebruik vooral géén koptelefoons, want dan is je aandacht voor de omgeving weg en dat kan levensgevaarlijk zijn in bear country!

Je kunt bear bells kopen. Dit zijn kleine belletjes die je aan je tas of beter aan je schoen kan bevestigen. Ze maken echter veel te weinig geluid om werkzaam te kunnen zijn. Ze zouden zelfs de nieuwsgierigheid van beren kunnen wekken, waardoor beren gevaarlijk kunnen optreden.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, koop dan een flesje bear spray in een lokale outdoorwinkel. Laat je goed instrueren over het gebruik en zorg onderweg dat je de spuitbus direct onder handbereik hebt, dus niet in je rugzak of tas.

Om je bij een eventuele confrontatie met een beer te kunnen verdedigen, kunnen bear spray en een wandelstok van pas komen. Echter, voorkomen is beter dan genezen, dus zorg dat je ze niet aantrekt. Neem geen voedsel mee voor onderweg, tenzij dit vacuüm verpakt is en eet dit direct in zijn geheel op.

Een ontmoeting met een beer, een grote!

Blijf kalm en bereid je voor door je bear spray te pakken. Wanneer je in een groep bent, blijf dan dicht bij elkaar, want dan lijk je groter en meer intimiderend.

Vervolgens is dit het allerbelangrijkst wat je moet doen: Inventariseer of er eventueel kleintjes aanwezig zijn. Die zal de beer natuurlijk verdedigen en je wilt koste wat kost vermijden dat je tussen een moeder en haar cubs terechtkomt.

Als je een beer ziet op afstand, respecteer zijn persoonlijke ruimte. Benader hem niet, ook niet voor je unieke vakantiefoto. Jaarlijks komen overmoedige toeristen hierdoor in de problemen. Draai jezelf om zonder de beer uit het oog te verliezen en verlaat het terrein via het pad waarop je bent gekomen.

Wanneer je een ontmoeting met een beer van zeer nabij hebt, loop dan achteruit en verlies vooral geen oogcontact, praat luid tegen de beer en houd hem vooral in de gaten. Ga in ieder geval NOOIT rennen! Wanneer de beer je aanvalt, realiseer je dat je dan sneller moet rennen dan Usain Bolt. Beren kunnen namelijk wel 40 kilometer per uur halen.

Wanneer je per ongeluk een beer hebt ingesloten op bijvoorbeeld een campground of bij een rotswand, dan kunnen beren gevaarlijk zijn. Zorg dan dat de beer een goede vluchtweg heeft en niet langs jou hoeft. Blijf rechtop staan en kijk hem recht aan, maar probeer hem nooit te verjagen.

Wat doe je bij een agressieve beer?

Een agressieve beer voelt zich over het algemeen bedreigd. Deze zal zich verdedigen tegen de vermeende bedreiging. In veel gevallen zijn beren gevaarlijk als het een moederbeer met kleintjes betreft of een beer die zijn voedsel verdedigt. Een onverwachte ontmoeting leidt zelden tot een vervelende confrontatie. Hoe korter de afstand tot de beer, hoe sterker deze zich zal verdedigen.

Signalen die een agressieve beer afgeeft zijn klappende kaken, hij zal stampen op de grond en blaast of briest. Dan nog zijn dit vaak slechts signalen om jou te verjagen. Geef je hieraan geen gehoor, dan heb je vaak wel een probleem.

Houd in een dergelijk geval je bear spray bij de hand, spreek de beer geruststellend toe en loopt rustig achteruit. Houd hierbij oogcontact met de beer.

In uitzonderlijke gevallen kan een beer een defensieve aanval uitvoeren. Dit betreft altijd grizzlyberen die hun kleintjes beschermen.

Gebruik bear spray

Gebruik bear spray alleen in noodgevallen. Richt het spuitstuk net boven het hoofd van de beer zodat de spray in de ogen, neus en keel van de beer valt. Wanneer de beer nog een meter of 10 bij je vandaan is, spuit dan een grote wolk spray de lucht in. Dat moet genoeg zijn om de beer te ontmoedigen en in de tussentijd kun jij jezelf uit de voeten maken.

Verdediging zonder bear spray

In uiterste gevallen kan het voorkomen dat je je moet verdedigen zonder bear spray. Val dan ‘dood’ op de grond met je buik naar beneden. Bescherm je nek en achterhoofd en houd je benen en ellebogen zo breed mogelijk, zodat de beer je niet kan omrollen.

Het enige wat je kan doen is wachten tot de aanval stopt. Overleef je deze aanval, wacht dan tot je zeker weet dat de beer uit de omgeving is, zelfs als dat meer dan een half uur duurt.

De andere optie bij een aanval van een beer is terugvechten. Probeer te beer te raken in het gezicht, op de ogen en de neus, indien mogelijk met een wandelstok, tak of steen.

Ook zo'n reis als deze?

familiereis naar West-Canada
Canada 18 DGN
vanaf 1446,-

Privé: Family Adventure West-Canada

  • Vancouver Island
  • Nationale Parken
  • Wildlife spotten
Gezinsvakantie in West-Canada
Canada 21 DGN
vanaf 2785,-

Privé: Grizzlies en Cowboy Life

  • Kano-excursie
  • Wildlife spotten
  • Watervallen
camperrondreis door West-Canada
Canada 21 DGN
vanaf 1770,-

Privé: Het Beste van het Westen

  • Nationale parken
  • Wildlife spotten
  • De ruige Rockies