TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Bay of Fundy en Hopewell Rocks

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De Bay of Fundy is een baai aan de Atlantische kust van Canada en een klein deel van de Amerikaanse staat Maine. De baai scheidt de provincies New Brunswick en Nova Scotia voor het grootste deel van elkaar.

Getijdenverschillen in de Bay of Fundy

De Bay of Fundy is vooral bekend vanwege de grootste getijdenverschillen ter wereld. Het Guinness Book of World Records vermeldt dat bij Burntcoat Head aan het Minas Basin, een deel van de baai, het grootste gemiddelde getijdenverschil met 14,5 meter en een extreem bereik van 16,3 meter!

Het grootste getijdenverschil dat ooit werd gemeten in het Bay of Fundy, vond plaats tijdens de nacht van 4-5 oktober 1869 tijdens een tropische cycloon, genaamd “Saxby Gale”. Het enorme verschil van 21,6 meter kwam voort uit een samenloop van omstandigheden, waarbij harde wind, abnormaal lage luchtdruk en springtij een rol speelden.

Getijdenturbines voor energiewinning

Alternatieve vormen van energiewinning worden ook onderzocht in deze unieke omgeving. Tijdens de 12,4 uur durende getijdenstroom, stroomt er maar liefst 115 miljard ton water in en uit de baai. Met de stroming die dit met zich meebrengt kan enorm veel energie worden opgewekt.

Momenteel worden er testen gedaan met “In-stream turbine technology” in het Minas Basin. Dit project wordt geleid door het Fundy Ocean Research Center for Energy (FORCE).

De gebruikte technologie is relatief eenvoudig van aard. Een turbine wordt onder water geplaatst op een plaats waar de getijdenstroom erg krachtig is. Naarmate de bladen van de turbine in beweging komen, creëren ze energie die een elektrische generator voedt. Van hieruit gaat de gegenereerde stroom via een kabel naar het vasteland waar de stroom wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk.

Hopewell Rocks

De Hopewell Rocks, ook wel de Flowerpot Rocks genoemd, zijn rotsformaties die zijn ontstaan door de getijdenerosie. De bijzonder gevormde rotsen bevinden zich in een heel klein nationaal parkje aan de noordwestelijke zijde van de Bay of Fundy, het Hopewell Rocks National Park vlakbij de stad Moncton in New Brunswick. De rotsen variëren in hoogte van 13-23 meter.

Door de extreme getijdenverschillen staan de rotsen dagelijks tweemaal ‘met de voeten in het water’. Bij laagtij kun je via een trappenhuis naar beneden afdalen en over de oceaanbodem wandelen rond de rotsen. Het is wel belangrijk om bijtijds weer naar boven te gaan wanneer de vloed weer opkomt, want anders krijg je natte voeten.

De rotsformaties van de Hopewell Rocks zijn ontstaan door sedimentaire ophoping van zandsteen. Het grote volume aan water dat tweemaal daags in en uit de Bay of Fundy stroomt, heeft de omliggende landmassa geërodeerd.

Nadat de gletsjers van de laatste ijstijd zich terugtrokken, heeft het oppervlaktewater dat door scheuren in de rotswanden stroomde de rotsen gescheiden van de rest van de klif. Tegelijkertijd hebben de getijden de basis van de rotsen afgesleten, waardoor ze hun ongebruikelijke ‘flowerpot’-uiterlijk hebben gekregen.

Elephant Rock

Op 14 maart 2016 stortte een deel van een van de rotsen van de Hopewell Rocks ineen. De Elephant Rock kon de erosie niet langer weerstaan en er stortten zich enkele stukken op de oceaanbodem. Parkambtenaren zeiden dat ongeveer 100 tot 200 ton rots uiteen viel.

Ook zo'n reis als deze?

autorondreis door Oost-Canada
Canada 18 DGN
vanaf 3159,-

Privé: Cape Breton, Newfoundland en Labrador

  • Schilderachtige vissersdorpjes
  • De Cabot Trail
  • Wildlife en vogels spotten
rondreis door Oost-Canada
Canada 15 DGN
vanaf 2376,-

Privé: Maritiem Oost-Canada

  • Schilderachtige vissersdorpjes
  • Rijke historie
  • Bay of Fundy
groepsreis door Oost-Canada indian summer
Canada 15 DGN
vanaf 4080,-

Atlantic Canada: Indian Summer

  • Indian Summer
  • Kleine vissersdorpjes
  • First Nations cultuur